17.04.2008
1. Portretul

Călin, rebotezat de mine Morfink, Sherik, Orfink şi în câte şi mai câte feluri (întrucât este ultrajucăuş şi are "damblale" - adică anti-cutume - lingvistice, năucindu-şi complet partenerul de dialog) este cel mai speculativ prieten al meu: speculează el cât speculează idei, dar de la un punct se auto-speculează, fiindcă nimeni nu mai poate intra în jocurile lui logicoilogice. Pufnesc în râs când îşi semnează mesajele pe mail către mine prin Scardanelli, Dumitru Wittgenstein, Morfello, Călin file din poveste (iar răvaşele sale sunt scrise exact în tonul semnăturii mucalite). Poate ar fi trebuit să se nască în zorii avangardismului, întrucât i-ar fi şezut grozav printre acei fantezişti incurabili, cu limba îmbârligată şi cârlionţată, dar deschizători de drum cu bătaie lungă. Este nu doar un eseist-gurmet sofisticat, ci şi un dansator straşnic, cel puţin aşa reiese din răvaşele lui (drept care mi-aş dori să îl văd dansând pe Călin ca un titirez cosmic, undeva prin Mexic sau poate chiar la carnavalul de la Rio!). Şi mai este un prieten plin de viaţă şi tandru, având rezerve de căldură umană în vremuri în care astfel de lucruri sunt picurate cu pipeta. Nu te poţi plictisi niciodată cu el, fiindcă este angrenat mereu într-un ping-pong de idei ce se ciocnesc cu repeziciune de Speedy Gonzalez, de aici energia lui care poate lăsa spectatorii cu gura căscată. Avem în comun pasiunea pentru Sfântul Ioan al Crucii (şi inimitabila limbă a îngerilor care este spaniola), îl avem în comun, poate, şi pe Cioran, plus destule alte stări de haz şi ipostaze hâtre. Sunt fană nu doar a eseurilor lui sobre, ci şi a delicioasei cărţulii Călindarul de noapte, în care chiar vreau să îmi scriu visele în 2009. Morfink (aceasta-i porecla pe care i-o dau cel mai des) este şi cel care mi-a găsit un soi de nume tainic-magic, simplu de tot, inversul Ruxandrei, adică Ardnaxur.


2. Videoclipul: (Goran Bregovic: "Bubamara")


3. Autocaracterizarea

- pasiunea, lucrul / situaţia care îl extaziază, ambiţionează, motivează
Amorul din dragoste mă extaziază, pîrtia de schi luată de sus într-o zi însorită mă ambiţionează, "stand up comedy" mă motivează - în ordine browniană.

- cel mai important talent al lui
A da fără să torn.

- cel mai ridicol lucru pe care l-a făcut vreodată
Aveam vreo patru ani cînd educatoarea Morcovel m-a prins, în timpul somnului de după amiază, în pătucul Danei. M-a săltat de urechi, m-a pus în patul meu şi, cînd s-a dat scularea, i-a aliniat pe toţi, iar pe mine m-a pus să-mi salt pînă la piept cămăşuţa de noapte ca ei să rîdă mustrător. Nu c-aş fi avut de ales, dar nici nu mi-a venit bine să dau un peep show aşa de devreme (era, cred, prin august, pe Lemnea). Pe Dana am reîntîlnit-o în facultate; nu-şi amintea de show.

- ce îşi doreşte în următorii 5 ani
Să scriu pe apă.

- lucrul pe care vrea să îl spună despre el, deşi nu a fost întrebat
Pînă cînd?


4. Recomandările

- o carte din cele citite în ultimul an
Péter Estérhazy (tot).

- un film / o piesă de teatru sau un alt tip de eveniment ce poate fi văzut în stagiune curentă din cele văzute în ultimul an
The Street of Crocodiles
(animaţie de fraţii Quay după Bruno Schulz).

- locuri pe care le iubeşte
Sydney; Battery şi Central Parks (Manhattan); Catalunia; cîteva străzi din München; Perpignan; Atena, Georgia (pentru trei zile); Istanbul; Efes; arhipelagul; plaja.

- un concert / un album / o formaţie
Bregovic, în mişcare.

- o persoană tânără pe care pariază, pe care o vede capabilă să atingă excelenţa în domeniul în care aceasta evoluează
Ilinca şi Andrei, copiii mei, care înoată în adolescenţă ca peştii fără bicicletă. Ea ar trebui să intre în niscai relaţii internaţionale, prea-i diplomată şi multilingvă; el, crescînd cîte un centimetru pe lună, cîntă foarte bine la chitara care îi rămîne din ce în ce mai mică. Amîndoi sînt gata să schimbe lumea, dar nu ştiu încă pe care.


PS: Aşteptăm înscrieri pentru săptămîna 21 - 27 aprilie 2008. Detalii în Argumentul acestei rubrici.

0 comentarii

Publicitate

Sus