Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Respiraţie sub apă

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Félix


Simona Cratel, fordította: Bige Szabolcs

01.08.2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Hangos üvöltözés hallatszott a szomszéd lakásból.

Nem is tudom, vajon ez csak a mindennapi, megszokott üvöltés, amivel együtt kell élnünk, vagy valami különleges dologról van szó, amibe bele kell avatkoznom. Az éjjeliszekrényemen egy elmaszatolódott folyóirat szélére felírtam a rendőrségi ügyelet számát, amikor a felettünk lakó férfi megverte a feleségét. Napokig nagy napszemüveget viselt, ne lássuk a véraláfutásokat a szeme körül, úgy üldögélt közömbösen a balkonon. Később el is váltak.

Egy negyvenes német hölgy lakik a jobb oldali lakásban, ahonnan áthallatszik ez a rémes rivalgás. Kora reggel indul a kis sötétkék mini golfjával. Biztosan munkába igyekszik, akár a többiek. Sokszor a kertben ülve, csendben, alig-alig hallhatóan cigarettázik. Néha köszörüli a torkát, vagy sóhajtozik. Csak annyi jelzi a jelenlétét, hogy valami mozgatja kőlapokat. Nem is látom. A két kertet magas, zöldre mázolt kerítés választja el egymástól.

Ritkán beszéltünk egymással. Ritkán találkoztunk. Visszahúzódó természetû vagyok, és nincs türelmem az ismerkedés lépcsőfokait megmászni, s így sürgősen és kétségbeesve megszakítottam kettőnk között az együgyû párbeszédet. "Ma még esett, de holnapra már..." - bámultunk egy kitárt szárnyú madárformájú felhőre az égen.
"Ó, igen."

Magas, erős, férfias testalkatú nő, széles vállakkal, keskeny csípővel, egyszóval atlétikus termet. Tekintete tiszta, kifürkészhetetlen. Az én kelet-európai szabványaim szerint felfoghatatlan. Szőke, göndörödő haja ellenben meglepően nőies megjelenést eredményez. Valahogy így nem összeillő a kettő.

Van egy tízéves színes bőrû fia.

Gyakran hallom, amint felolvas neki egy könyvből a nyikorgós kanapén ülve, kint a kertben. Vagy tollaslabdáznak és nagyokat nevetnek. Sokat veszekszenek, s most is ez lehet a helyzet: egy újabb vita. Lehet nem írta meg a házi feladatát, vagy kirándulni akart menni, de nem engedték. Esetleg új Nintendo-t szeretne. Vagy keveselli a zsebpénzt. Talán rajtakapták, hogy rágyújtott. Az is lehet azonban, hogy a színes bőrû apuka előkerült és most cirkuszol. Habár, még soha sem találkoztam egyetlen férfivel sem körülötte. Nem hallottam férfihangot kiszûrődni a lakásából.

A gyerek mindig ellenkezik. Megemeli a hangját, de az érvelése nem helyes, erre a tónust kicsit jobban megemeli, s a végén már üvölt. Ez a szokásos menet.

Most pedig? Felvettem már a pizsamámat és készülök ágyba bújni. Férjem már egy félórája alszik. Mellé bújok, és nem tudom, most mit tegyek. Hallgassam a veszekedést, és reméljem, nincs semmi baj? Aludjak el nyugodtan? Végül is, ez nem az én ügyem.

Valahogy képtelen vagyok becsukni a szemeimet, és a szívem egy kicsit gyorsabban ver, mint kellene. Ha jól belegondolok, az asszony hangját nem is hallottam. Igaz, mindig is nagyon-nagyon halkan beszél. Soha nem veszíti el a mértéket, ha vita indul közöttük, csak a fiú üvöltözik. Még csak egy suttogás sem ért el hozzám az anyától, ennyit bár hallhattam volna. Nem igazán értem, mi a helyzet.

Hirtelen a fiú elveszít minden kontrolt maga felett: üvölt, jajgat, bőg, nyög.

Ez nem normális! Valami nincs ott rendben! - gondolom.

Minden esetre, nem tartozik a megszokott mûsorok közzé. Valami hiba van benne. Alapvetően hibás. Ebben biztos vagyok, egyrészt nem hallom az anya hangját. Száz százalék, hogy a fiú egyedül van a lakásban. Közelebb megyek a falhoz, és figyelek. Feltételezésem igazolást nyer, telefonon beszél az anyjával. Az asszony éjszakás.

"Gyere, hagyd már a folytatásos filmet a csodába!" - szól rám a férjem és átfordul a másik oldalára.

Én meg csak ülök a hideg padlón, térdeimet átkarolva, s nem tudom be kellene-e avatkoznom. Hívjam a mentőket? A rendőrséget? Kit hívjak? Mit tegyek? Elég rég óta tart már ott a fal túlsófelén ez az agónia...! Mintha elveszítette volna a fiú az eszét.

Hallom, ahogy üvölti: "Anya, gyere vissza! Kérlek, gyere vissza! Hol vagy?"

Szaggatottan zokogva sír. Valószínûleg az anyja azt kérdezte, miért sír, mert hallom a választ: "Mert olyan nagyon szomorú vagyok! Olyan nyomorultul szomorú!"

Elégedetlenül a telefonon kapott válasszal tovább üvölti: "Árva vagyok Németországban! Árva Németországban! Egy fekete árva Németországban!"

Az asszony válaszára ordít egy nagyot, és magából kikelve kirobban, mint egy eszelős: "Fick dich, fick dich! Fick dich!"

Aztán néma csend.

Tovább ülök a sötétben átkarolt térdekkel. Most, hogy már csend lett, nincs itt már mit tenni. Elaludni mégsem tudok. Nagyon zavar a tanácstalanság: mi ijesztőbb, az előbbi veszekedés, vagy a beállott csend?
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Povestioara cu prăjiturele, Simona Cratel (4.6/5 - 11 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Adevărul despre mine, Simona Cratel (4.8/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Falling from grace, Simona Cratel (4.8/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Mi-e dor de Praga, Simona Cratel (4.5/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Orice femeie ar trebui să aibă un stăpîn şi-un sclav, Simona Cratel (5.0/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer