11.09.2008
Luna septembrie întârzie în a aduce toamna, cel puţin din punct de vedere artistic, fiind încă mai frecvente concertele în aer liber, decât deschiderile de stagiuni în sală. Un Oedipe la Opera din Bucureşti la final de septembrie, în rest, va trebui să aşteptăm primul week-end din octombrie pentru a merge la Ateneu sau la Sala Radio.

Dirijorul Christian Badea, Orchestra şi Corul Filarmonicii "George Enescu" şi Corul de copii radio deschid sezonul la Ateneu cu Simfonia a III-a de Mahler, concert care se anunţă a fi un autentic eveniment. În seara de 3 octombrie puteţi opta şi pentru Studioul de concerte "Mihail Jora" al Radiodifuziunii unde se deschide stagiunea Orchestrei Naţionale Radio cu Horia Andreescu la pupitru şi pianistul Gerhard Opitz ca solist într-un mult mai accesibil program Beethoven (Uvertura "Victoria lui Wellington", Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră "Imperialul" şi Simfonia a III-a în mi bemol major "Eroica").



La Ateneu

Octombrie rămâne o lună interesantă prin oferta simfonică la Ateneu, avantajul fiind că pentru acelaşi concert poţi alege seara de joi sau de vineri. În 9/10 octombrie este programat un concert "in memoriam" Ion Voicu - 85 de ani de la naştere, având în centru Concertul pentru vioară nr. 1 de Paganini în interpretarea violonistului Nordio Domenico. Dirijorul Lawrence Foster şi violonistul Remus Azoiţei sunt protagoniştii concertului din 16/17 octombrie al Filarmonicii "George Enescu", un concert ce va face sală plină nu în ultimul rând datorită programului spectaculos, cu Concertul nr.1 pentru vioară şi orchestră de Şostakovici şi o atractivă selecţie de lucrări semnate de Maurice Ravel: Rapsodia Spaniolă, Pavana pentru o infantă defunctă, Alborada del Grazioso şi Bolero. Şi concertul din 23/24 octombrie este plasat sub o temă, aniversarea a 40 de ani de activitate în Filarmonica "George Enescu" a directorului artistic al acesteia, Nicolae Licareţ, care va cânta alături de fiul său Andrei Licareţ şi sub bagheta lui Cristian Mndeal în Carnavalul Animalelor de Saint-Saëns şi Concertul pentru 2 piane şi orchestră în mi major de Mendelssohn-Bartholdy.

La Sala radio

Greu de ales, mai ales că şi la Sala Radio, în octombrie se anunţă câteva concerte care nu ar trebui ratate. Corul şi Orchestra de Cameră Radio propun un interesant program vocal-simfonic în seara de 8 octombrie, cu Gloria în re major de Vivaldi şi Messa di Gloria de Puccini. Două simfonii care merită ascultate live ori de câte ori aveţi ocazia, Simfonia Alpilor şi Simfonia domestica de Richard Strauss pot fi ascultate în 10 octombrie în viziunea dirijorului Gerd Schaller şi respectiv în 24 octombrie în aceea a lui Jin Wang, cu Orchestra Naţională Radio.

În săptămâna ce precede aniversarea Radio România 80, miercuri, 29 octombrie, trei tineri muzicieni vor evolua ca solişti ai Orchestrei de Cameră Radio, sub bagheta lui Cristian Brâncuşi - violonistul Ştefan Beşan, violoncelistul Octavian Alin Lup şi pianista Alina Bercu. Concertul aniversar oficial este programat joi, 30 octombrie, şi îl va avea ca solist pe violonistul Alexandru Tomerscu, iar ca dirijor pe Horia Andreescu, programul fiind unul deosebit de atractiv: Theodor Rogalski - Trei dansuri româneşti, Edouard Lalo - Simfonia spaniolă pentru vioară şi orchestră şi Ottorino Respighi - Poemul simfonic « Serbări romane ».

Pentru abonaţii stagiunii radio recomandările nu-şi găsesc sensul aici, pentru amatorii de evenimente, însă, din programul Orchestrei Naţionale Radio de vineri se mai desprind câteva date până la sfârşitul anului. Tot cu Orchestra Naţională Radio puteţi asculta în 5 decembrie un concert extraordinar dirijat de Christian Badea avându-i ca solişti în Triplul concert în do major pentru pian, vioară, violoncel şi orchestră de Beethoven pe Alexandru Tomescu, Răzvan Suma şi Horia Mihail, finalul anului fiind rezervat unui concert de arii, duete şi coruri de Giaccomo Puccini, în care va putea fi ascultat şi Corul radio, cea mai valoroasă formaţie de gen din ţară.

Şi dintre concertele Orchestrei de Cameră Radio din această toamnă se desprind câteva deosebite, precum cel de miercuri, 5 noiembrie, când nu trebuie să rataţi întâlnirea cu pianista Luiza Borac, stabilită de mai mult timp în Germania, în Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră, în contextul unei seri Mozart dirijată de Camil Marinescu.

0 comentarii

Publicitate

Sus