08.01.2009
Viorel Cojanu
YouTube - o fată nebună


Gen: dramă

Structură: 9 scene

Lungimea textului: 44 de pagini

Personaje: 1 fată, 5 băieţi, un copil (indiferent de sex)
EA - o fată de 14-15 ani
EL - un băiat de 14-15 ani
Bărbatul - un professor de istorie
Băiatul 1
Băiatul 2
Baiatul 3
Copilul


Sinopsis


Scena 1

În sufrageria unui apartament cu două camere, profesorul de istorie a terminat de mâncat şi corectează o lucrare bună care apaţine unei eleve. Din altă cameră EA vine să strângă masa. Ajung să se certe. Bărbatul o vede ca pe o copilă, EA îi reproşează că nu îi acordă atenţie şi că se poartă urât la ore. Îi e teamă că o va păsări aşa cum a făcut tatăl ei. Îl roagă să nu plece. În caz contrar, îl ameninţă că se va izbi de geam. Se loveşte cu mâna în una din ferestrele clasei la o oră de istorie şi se răneşte.

Scena 2

Lângă refugiul unei staţii de autobuz trei băieţi fac pipi. Băiatul 3 şi Băiatul 2 râd pe seama Băiatului 1 insinuând că ar fi virgin. EA se apropie de staţie abătută. Cei trei o recunosc ca fiind eleva de la C care s-a îndrăgostit de proful de istorie. Băiatul 3 vine cu ideea să o acosteze. Aşa ar putea scăpa amicul lui de virginitate, iar el ar avea parte de o partită de sex. O aduce lângă ei, îi dau să bea, îi propun să facă un filmuleţ cu ea - asta l-ar face sigur gelos pe prof. Băiatul 1 rămâne cu EA, ceilalţi doi pleacă după băutură. Fata varsă pe băiat şi acesta o împinge scârbit. Ceilalţi doi se întorc şi se ceartă din cauza fetei.

Scena 3

În ziua următoare, EA ajunge în staţia de autobuz îmbrăcată într-o rochiţă cu o măsură mai mică. Începe să-şi facă fotografii în poziţii tot mai sexy în timp ce se roagă să fie împreună cu proful. Intenţionează să pună pozele pe net. Dacă ar avea un copil cu profesorul de istorie, sigur nu ar fi părăsită. Rămâne numai în lenjerie. De staţie se apropie Băiatul 1 şi Băiatul 2. EA se ascunde în spatele unui panou publicitar.

Scena 4

Cei doi vorbesc despre conturile pe Hi5, ultima modă. Apare Băiatul 3 care filmează în jur cu noul său telefon mobil, ultimul răcnet. Mama lui i-a cumpărat şi un calculator nou. Cei trei merg în staţie să se uşureze. Băiatul 3 povesteşte cum a fost ajutat să folosească calculatorul şi cum a ajuns pe multe situri porno. Deşi Băiatul 2 este cel care îl ia peste picior, cel ce primeşte palme este Băiatul 1. Cei trei se aşează pe băncuţă, sparg seminţe, fumează şi se uită la telefonul mobil.

Scena 5

Apare EL. Băiatul 3 îl şicanează, secondat de Băiatul 2. Îi cere bani şi îi impune să-l sărute pe Băiatul 1. Dă indicaţiile necesare şi se pregăteşte să filmeze momentul. Îi dă telefonul Băiatului 2 în timp ce el îl loveşte cu violenţă pe puşti şi îi smulge hainele. Ceilalţi doi băieţi intervin. Cei trei pleacă din staţie. EL rămîne dezbrăcat.

Scena 6

EA iese din spatele panoului publicitar şi îi împrumută celui rănit o buză roz şi un şal albastru, singutele haine pe care le avea la ea în plus. Amândoi se îmbracă. Descoperă că sunt din aceeaşi şcoală şi că locuiesc aproape unul de celălalt.

Scena 7

EA este în camera ei şi vobeşte cu ursuleţul de pluş. Îi povesteşte că nu reuşeşte să se gândească decât la profesorul de istorie chiar dacă îşi găseşte mereu câte ceva de făcut. Î se plânge că mama sa o controlează prea mult de când au fost părăsite de tată. Acum important este să scape de copilul pe care crede ca îl poartă. Mută mobilă prin cameră. Îşi prepară o băutură cu mult piper şi tot soiul de medicamente.

Scena 8

EA joacă "X şi 0" pe unul din pereţii camerei. Lângă pat, pe jos, este un copil îmbrăcat în broască ţestoasă care mănâncă îngheţată. Cei doi vorbesc şi ajung la concluzia că nimeni nu ţine cont de dorinţele lor. EI îi vine să verse. Copilul o răneşte la mână ca să amâne momentul. Apoi dispare, nu înainte de a-i spune că nu este însărcinată, ci doar balonată.

Scena 9

EL şi EA sunt în podul liceului printre lumânări, pahare de vin şi petale. Făcuseră dragoste. EA îi cere să se ţină la distanţă. Nu este pregătită să o ia de la capăt cu altcineva. Îl iubeşte încă pe profesor. EL o asigură că va avea răbdare şi va face orice să o ajute. Convin să se despartă. EA se gândeşte uneori la sinucidere ca unica şansă de a recăpăta dragostea. EL îi propune să se sinucidă împreună, chiar în acel loc şi moment. O saltea din încăpere fumegă. Deşi fata se împotriveşte, EL o trage pe marginea pervazului. Se aruncă. Podul ia foc.




YouTube - o fată nebună
(Fragment: Scena 7)


EA este în camera ei. Pereţii camerei sunt tapetaţi, de sus până jos, cu postere. Toate trupele de Young Boys s-au adunat pe pereţii acestei camere. Până şi aşternuturile patului sunt cu trupa Take That.

Lângă pat este un fotoliu plin cu animaluţe din pluş. Pe biroul din dreptul ferestrei este monitorul unui calculator, o lampă în formă de floare şi multe cărţi de istorie.

EA stă pe jos, rezemată cu spatele de pat şi cu un ursuleţ de plus în braţe. În mână ţine ştecherul de la un fierbător. Lângă ea este o cană din fier, o sticlă de doi litri de apă şi mai multe sticluţe cu medicamente şi condimente pentru mâncare.

EA: Miki, azi o să avem o zi grea! Of, Doamne! Am atâtea de făcut!... Nu te superi dacă o să te cam evit, nu?... Băi, îmi pare rău! Îmi pare rău că sunt aşa... Da' promit... în două, trei zile îmi revin. Acu' sunt puţin depresivă... Ştiam eu că mă înţelegi. Tu ştii că eu nu sunt aşa...

Se ridică, îl lasă pe Miki lângă fierbător şi se uită prin cameră.

EA: De undeva tot tre' să-ncep. Încep cu patu'...

Se apropie de pat. Îl ridică şi începe să tragă de el. Vrea să-l mute în partea cealaltă a camerei. Se chinuie destul de tare. Patul e greu, iar covorul se strânge sub el.

EA: Mamă, cât am alergat! Mi-au mers picioarele... cred c-am făcut nişte muşchi... Am făcut şi curat... Tot mă gândesc la el. Sunt obosită. Sunt moartă de oboseală şi tot îl văd în faţa ochilor... Miki, am pus-o! Ce dracu' mă fac?... Nu te mai uita aşa la mine! Nu-s eu de vină... Eu n-am vrut. Da' a trebuit s-o fac. Înţelegi? A trebuit... De obicei, când alerg sau fac curat în toată casa, m-ajută! Eu fug, iar gându' fuge şi el în toate părţile... Ieri n-am putut s-alerg decât o juma' de ora. Bine, m-am mai oprit eu din când în când, dar, oricum, o juma' de oră... e ceva. Azi am fugit cu zece minute mai mult... Uşor, uşor ajung la maraton... Vai! Şi câte prostii mi-au trecut prin cap!... S-a căcat şi-o vrabie pe mine... Asta aduce noroc.

Patul s-a înţepenit. Trage cu putere de el. O veioză înaltă, de la capul patului, cade şi se sparge.

EA: Să-mi bag picioarele! Tre' să fac efort, nu să demolez...

Lasă patul jos şi începe să strângă cioburile de la veioză.

EA: Tu ştii că ieri mama mi-a umblat prin haine?... Normal că ştii! Doar ai fost aici... Şi i-am spus! I-am spus de atâtea ori să mă lase în pace... De când am rămas singure parcă-i nebună. Mă pune să sun, şi înainte şi după şcoală. Mă controloează mereu. Vrea să ştie tot! Ce fac, unde mă duc, cu cine ies... m-am săturat... Îl vreau înapoi, Miki! Când era tata aici, totul era altfel... El mă ţinea în braţe, mă mângâia... Mama doar mă certă... ca o nebună!... Nu te uita aşa la mine! Nu eu am plecat. El a plecat!... Şi nu se mai întoarce. Nu! Ştiu asta. Aşa că... O să-l am pe el!... Da' tre' să scap de copil. Acum! Până nu-i prea târziu.

Revine la pat şi începe să-l tragă iar. Reuşeşte să-l mute în partea cealaltă a camerei cu tot cu covorul strâns sub el. Se opreşte. Se uită la pat şi la perete. Se apleacă şi ridică patul la perete.

EA: Dacă asta-i fată şi creşte mare... Să-mi bag picioarele!... La asta nu mă gândisem... O s-o ia pe ea! Nu vreau să păţesc ca mama. Nu trebuie să păţesc ca mama!... Pe mine n-o să mă mai lase nimeni. Eu o să-i părăsesc pe ei... O să-mi iau vreo trei amanţi, îi las să-mi facă toate poftele şi-apoi plec... Ce proastă e mama! Auzi! Nu-s gravidă. Sunt balonată!... Cât de proastă crede ea că sunt? Adică eu nu simt? Eu nu văd cum mănânc pentru doi oameni?... Da' ea nu vede că vomit şi că-mi e rău tot timpu'?... Asta tot de la balonare e?... Asta-i ca şi când mi-ar spune că pe mine m-a adus barza... Da' de ce se spune barza şi nu... pelicanu'? Ă! Păi, da! Că pelicanu' are chestia aia jos, sub cioc... şi-acolo poa' să ţină copilu', nu? Păi, ce pasăre stă să ia o batistă, să-i facă nod şi să mă pună pe mine acolo? La pelican e mai simplu... Da' poate că-i mai bine la barză... că pelicanu' dacă nu aterizează bine, poa' să mă-nghită, nu?

Se duce la birou. Se prinde de el cu ambele mâini şi vrea să tragă. Se opreşte brusc.

EA: Miki, uite! Ţi-am zis că-mi umblă prin lucruri? Ţi-am zis? Uite dovada! Băţu' de chibrit e pe jos. Eu l-am pus pe marginea sertarului, şi-acu' e pe jos. Cine-a umblat? Că doar n-ai umblat tu, nu?... De fiecare dată când îi spun, mă minte. Îmi spune că face curat! Ştie că nu-mi place, da' tot o face...

Se duce la Miki, îl ia de gât şi îl aruncă langă pat.

EA: Nu te mai uita aşa la mine... Nu-mi place! Nu-mi place să nu mă lase să fumez... Nu-mi place să schimb ţigările... nu îmi place când zbiară... Nu-mi place când e liberă şi stă acasă pe capu' meu... Nu îmi place când oamenii comentează pe seama mea... Urăsc să fiu minţită... Urăsc să îmi dau seama că oamenii pe care-i crezi prieteni te trădează pe la spate... Urăsc să mănânc ou' fiert de dimineaţă... Urăsc culoarea roz şi toţi proştii care se cred emo... Urăsc fake-urile... Uneori te urăsc şi pe tine că taci şi nu spui nimic.... Urăsc camera asta, covoru' ăsta... O urăsc pe mama... Mă cac în ea de şcoală şi de istorie... M-am săturat să mi se spună ce să fac... să mă ia lumea peste picior şi să râdă de mine... Am obosit... Am înteles că de la efort mare, copilu' iese mai repede...

Se aşază în mijlocul camerei. Se întinde după fierbător, apă, cană şi sticluţe. Le aşează lângă ea. Pune apa în cană. Desface sticluţele de medicamente şi pune cateva pastile din fiecare. Se uită dupa piper. Ia sticla şi o goleşte în apă. Ia fierbătorul şi îl pune în cană. Se ridică, se duce la birou, ia un prelungitor şi îl aduce lângă ştecherul fierbătorului.


C.V.-ul piesei:
Text nominalizat la Bursa de texte, Târgu-Mureş, 2008.

0 comentarii

Publicitate

Sus