17.03.2009
Eddie's site, februarie 2009
Vântul călduţ răvăşeşte penele pălăriilor fistichii. Doamnele îşi scutură cu graţie rochiile roz. Domnii îşi aranjează discret cutele sacourilor sclipitoare. În zonele V.I.P. se râde mult, se vorbeşte tare, se mănâncă sandvişuri cu somon şi se bea whisky de calitate. În tribune, lumea se agită. Pe o scenă improvizată, câteva dansatoare frumoase, îmbrăcate sclipitor, prestează graţios pe melodia It's raining men. Gazonul verde tremură în aşteptarea copitelor care-l vor sfredeli întreaga zi.

Speakerul anunţă startul primei curse. Oamenii se înghesuie şi mai tare la ghişeurile de pariuri. Pe capetele favoriţilor curg ranzii sud-africani. Pocket Power, Great Rhythm, Dancer's Daughter? Sau poate Mother Russia? Cine va fi marele câştigător al acestui an? La Kenilworth, lângă Cape Town, e pe cale să înceapă cel mai mare eveniment monden al anului. J&B Met nu e doar o cursă de cai. E o stare de spirit a oraşului, pe care lumea bună din cea mai cosmopolită urbe a Africii de Sud aşteaptă un an întreg pentru a o trăi la cote maxime. Şi J&B Met mai reprezintă ceva: cel mai potrivit prilej pentru a începe o petrecere. Cea mai tare petrecere!

În 1749, Giacomo Justerini, un italian din Bologna, a făcut o călătorie la Londra pentru a o aplauda şi în special curta pe celebra cântăreaţă de operă Margherita Bellino. Fascinat de ceţoasa capitală britanică, şi totodată refuzat de frumoasa divă, Justerini a decis să mai rămână o vreme pe meleagurile Tamisei şi a înfiinţat, împreună cu George Johnson, partenerul său, un magazin de vinuri în Pall Mall. În timp, Johnson & Justerini au devenit principalii furnizori de vinuri ai regelui George al III-lea. În 1779, în ziarul The Morning Post apare prima reclamă pe print din istorie, în care Johnson & Justerini făceau referire la vinurile lor dar şi la Usquebaugh, numele original al whisky-ului. 52 de ani mai târziu, un anume Alfred Brooks cumpără afacerea şi redenumeşte compania Justerini & Brooks. Astfel aveau să se pună bazele celebrei mărci de whisky J&B.

Începând cu anii '30, J&B a devenit o băutură de mare succes atât în America abia ieşită de sub "deşertul" prohibiţiei cât şi în Europa. 42 de whisky-uri reunite într-o combinaţie subtilă şi complexă, rafinată de aromele fructate oferite de licorile din gama Speyside Malt - acestea sunt ingredientele prin care J&B a fost, încă de la naştere, un party starter perfect.


O cursă de milioane

Începând cu anul 1976, J&B s-a asociat cu evenimentul care avea să devină, de-a lungul celor 32 de ani scurşi, cea mai mare petrecere outdoor din Africa de Sud: The Met. Cursele de cai de la Kenilworth au captat an de an atenţia lumii mondene sud-africane. Animat de un nou concept, răzbătut din vioiciunea scotch-ului scoţian, şi anume "Glitz and Glam", J&B Met-ul din 2009 a fost declarat de mass-media locală drept cel mai tare eveniment care a avut loc vreodată la Kenilworth. 40.000 de oameni, între care 5.000 de invitaţi speciali, au creat o atmosferă de spectacol de-a lungul unei zile călduroase.

În fapt, întreaga arenă a fost colorată de tema acestei uriaşe petreceri, transformându-se într-un imens catwalk pe care au defilat cele mai neaşteptate, sclipitoare, elegante şi bizare creaţii. A existat şi o competiţie, al cărui mare premiu era un sejur de o săptămână în Mauritius, plus vouchere pentru bijuterii în valoare de 10.000 de ranzi: "Cea mai bine îmbrăcată persoană". Creatorii de modă au avut de lucru la greu pentru vedetele care au luat cu asalt locul evenimentului. Însuşi vice-primarul Grant Haskin a fost nevoit să declare presei că a apelat la croitorul său personal din Turcia pentru costumul pe care l-a purtat. E adevărat, unul gri, extrem de elegant, care aproape că făcea notă distinctă pe lângă paietele din sacourile domnilor cu pălării, asortate la pantaloni scurţi şi mulaţi şi la ciocate impecabil şlefuite. Dacă e să fie fashion, să fie până la capăt!

Arena de la Kenilworth a fost inundată de steaguri şi bannere J&B. Petrecerea a început la prânz şi s-a sfârşit la miezul nopţii, după nu mai puţin de 8 curse de cai în timpul cărora s-au consumat tone de mâncare şi băutură şi s-au pariat milioane de ranzi. Pentru prima oară în istoria evenimentului, un cal a câştigat trei curse. Fericiţii care au pariat pe Pocket Power au stat minute bune să-şi numere câştigurile, la final. Mirror Ball, celebra sferă sclipitoare care a marcat muzica disco a anilor '70, a fost laitmotivul petrecerii. Ce putea fi mai... "glitz"? Şi mai "glam"?


Lifestyle sud-african

Cape Town e un oraş imens. Capitala legislativă a Africii de Sud aglomera, în 2007, nu mai puţin de 3,5 milioane de locuitori. O simplă plimbare prin jurul oraşului deasupra căruia Table Mountain tronează ca un zeu tăios cioplit în stâncă, trezeşte întrebarea unde începe şi unde se termină urbea? Fiindcă pare nemărginită. Locuinţele de tip favelă de pe marginea autostrăzii din drumul spre aeroport te lasă înmărmurit: e imposibil ca cineva să trăiască aşa, în secolul 21. Dar cinci minute mai târziu, centrul oraşului, apoi zona portuară Victoria & Albert Waterfront, ca şi plajele ce se înlănţuie superb ca nişte "charlizetheroane" îmbietoare, fac din Cape Town o copie exotică a Rivierei franceze.

Mai mult decât atât, Cape Town este un oraş extrem de viu, în care oamenii ştiu să se distreze la cele mai înalte cote. Metropola e plină de cluburi elegante, care mai de care mai trendy, în care lumea se înghesuie afişând o poftă de viaţă de invidiat. Mult mai sigur ca alte oraşe sud-africane, precum Johannesburg sau Durban, Cape Town e un loc în care verbul "a petrece" se conjugă în doar câteva minute la prezentul a zeci de mii de oameni. Un party se poate încinge imediat pe o stradă care se închide şi în capătul căreia se pune o scenă de pe care să se producă cei mai tari DJ-i ai ţării (ai auzit de Lady Lea, DJ Monde sau DJ Fresh? Ar trebui!). Sute de party-guys vor crea o atmosferă electrică, amplificată, eventual, de paharele de J&B, un scotch perfect pentru tot felul de mixuri care să-i desăvârşească subtilu-i caracter.


Happy Hippos!

De altfel, în Africa de Sud până şi fiarele par să petreacă. O vizită la Capul Bunei Speranţe sau la Cape Horn, te pune faţă în faţă cu unele dintre cele mai drăgălaşe creaturi ale ţării: babuinii. "Babuinii sunt periculoşi! Nu le oferiţi hrană!". E un mesaj pe care îl vezi scris pe marginea drumului înainte de a da cu ochii de maimuţele obraznice care patrulează fără jenă pe marginea drumului, neezitând să ceară de mâncare sau chiar să se caţere în autoturismele ai căror pasageri au făcut greşeala să lase geamurile deschise. Atunci când nu se scarpină unul pe altul sau când nu au curiozitatea de a face o fotografie cu aparatul tău de turist, babuinii sunt nişte petrecăreţi perfecţi. La fel stau lucrurile şi cu pinguinii de la plaja Boulders. Aceiaşi jackass-i parcă decupaţi din filmul de animaţie Madagascar vin să facă plajă pe stâncile scăldate de Oceanul Atlantic, nepărând a le păsa de ameninţările focilor, mari amatoare de carne proaspătă de Mumble. Ceva mai la nord, în savană, hipopotamii petrec şi ei, la un loc cu struţii, bivolii kudu, rinocerii, antilopele, girafele, leii timizi sau elefanţii care, în mod surprinzător, îşi pot arăta oricând pornirile gay - asta dacă nu au în preajmă (a se citi rezervaţie) măcar una bucată elefănţică dornică de o petrecere erotică.

Iar dacă ţii neapărat ca petrecerea să cuprindă şi un moment ceva mai burghez, te poţi opri pentru o degustare de vinuri la marginea uneia dintre vastele vii sud-africane - Constantia sau Stellenbosch. În Groot Constantia, de pildă, un Gouvernours Chardonnay, un Chiraz din 2006 sau un rosé Blanc de Noir îţi vor încânta papilele gustative şi te vor pregăti pentru o nouă noapte fierbinte şi albă, în care muzica bună şi băutura fină te vor purta pe culmile distracţiei.

0 comentarii

Publicitate

Sus