15.05.2009
Magritte? Da, Magritte. Vă trimit din nou şi din nou la expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă al României: Fidelitatea imaginilor. René Magritte şi fotografia. Repet de multe ori pînă cînd veţi merge, dar vorbesc cît mai puţin. E deschisă până pe 19 iulie 2009. În expoziţie sunt 59 de fotografii realizate de către Magritte înte 1925 şi 1955, el, împreună cu "gaşca" lui suprarealistă. Louis Scutenaire, Paul Nougé, Irène Hamoir, Paul Colinet şi, în prim-plan, Georgette Magritte, soţia sa, modelul perpetuu. Veseli, intraţi în poză instantaneu (dar ce bine aşezaţi!) sau puşi de Magritte, planificat, într-of scenografie perfectă, în care fiecare element comunică, iar nouă ne deschide drumul către pînzele artistului. Fotografia aşază realitatea în cadru, iar visul e cel care o transformă în aşa fel încît e gata de a intra în pînză. Fotografia ca etapă pentru viitorul tablou: fotografia ce îşi recapătă aura prin pînza magrittiană, doar prin ea şi alături de ea.

Pînă mergeţi la muzeu, vizitaţi galeria virtuală:
http://galerie.liternet.ro/magritte_fotografii.

Identificaţi fotografiile (ce au rolul schiţelor) ce au născut tablourile viitoare, apoi analizaţi chiar pînzele, Terapeutul, Tentativa imposibilului, de exemplu. Căutaţi în fiecare poză orice indiciu de orice fel: Dorothy, Vrăjitorul din Oz, Sartre, căţelul, umbra.

În final, gîndiţi-vă că în curînd aţi putea vedea multe tablouri de Magritte la un loc în Muzeul Magritte, ce se va deschide pe 9 iunie 2009 la Bruxelles, în Place Royale. Va fi cea mai mare colecţie a suprarealistului belgian din lume: 170 de opere, pe 5 niveluri. Şi, proiectat pe muzeu, cerul lui Magritte! Un spaţiu ce intră în textura pînzelor şi care pictorului suprarealist cred că i-ar fi plăcut.

Iată şi viitorul muzeu, în spaţiul virtual: http://www.magritte.be/video_en.html.

Mi-ar plăcea să pot aduna de la voi cît mai multe impresii. Să fie experienţa voastră cu arta. Epidermică sau nu. Să simt şi eu, ca voi. Într-un altruism posibil sau nu doar în artă.

Poate că mîine noapte ne întîlnim prim muzee. http://www.noapteamuzeelor.ro. Ar fi frumos.

Iar săptămîna viitoare ne întîlnim cu Thomas Hirschhorn.

0 comentarii

Publicitate

Sus