Detest, mă înfurie (nu doar enervează) orice muzică în spaţiu public, pentru că ştiu că, prin intermediul ei, se încearcă deturnarea, emoţionarea, captivarea, capturarea mea: afectarea mea pasivă, crearea unor afecte favorabile, în ascuns, altora.
Este o enervare politică şi economică, politico-economică.
Mă enervează sonorizarea spaţiilor publice şi, mai ales, a celor comerciale (hipermarketuri & comp.), prin care mi se adoarme şi deturnează atenţia şi mi se impune un ritm hipnotic, o ritmare oarbă, un tam-tam al cumpărăturilor care, astfel, devin incontrolabile şi iraţionale. Detest încercările controlate, "strategice", de a mi se adormi trezia, vigilenţa, spiritul critic.
Mai ales că, în felul acesta, are loc şi o instrumentalizare şi o adjudecare a artelor sonore, care sînt puse fie în slujba politicii, fie în slujba comerţului (deci a unei politici corupte, tipic postmoderne, specifice capitalismului întîrziat, rezidual, disperat pe care-l trăim, şi care ne disperă pînă la dispariţie).
Muzica trebuie ascultată doar în spaţii închise, private sau special destinate, în care muzica să nu fie doar un decor, un ornament, un element de estetizare a unor intenţii rapace, ci să poată fi ascultată în sine, deci, se presupune, şi să fi fost compusă pentru a fi ascultată în sine, nu ca simplu "adaus comercial".
Numai că majoritatea muzicilor de azi nu mai sînt compuse pentru a fi ascultate separat, în sine, ca arte de sine stătătoare, ci tocmai ca adjuvant şi ca proteză comercială. Prin asta este muzica una comercială: prin faptul că este concepută pentru a ajuta comerţul, de orice fel (inclusiv cu sentimente politice).
Fără muzică, deci, în spaţiile publice, comune! Fără muzică! Fără fanfarele politicii totalitare de ieri şi fără muzicile computerizate ale economiei, la fel de totalitare, de azi! Fără mantre ale politicii de piaţă!
În general, mă înfurie şi detest artele folosite ca nişte instrumente pentru estetizarea politic-comercială a spaţiilor publice. În spaţiul public nu trebuie să se audă decît rumoarea informă a celorlalţi, murmurul fără sens, "cacofonia" societăţii.
Despre maşinile "tunate" care "tună" de manele nu mai spun nimic. Deşi mai agresive, aceste nesimţiri private mi se par mult mai puţin periculoase decît strategiile politic-comerciale concertate.
De enervat, însă, concret, mă enervează faptul că, deşi se înmulţesc barurile, pub-urile şi cafenelele, noi nu avem, de fapt, pub-uri şi cafenele, care sînt locuri, instituţii informale de socializare, ale societăţii civile, din moment ce în absolut toate tună muzica, din moment ce toate spaţiile de colocvialitate sînt deviate, deturnate spre statutul asurzitor, descurajant, al unor cluburi de noapte, cînd ele, de fapt, sînt spaţii diurne de solitudine şi de comunicare.
Urăsc muzica omniprezentă în "crîşme", unde nu mai poţi să-ţi dai nicio întîlnire, în care orice şansă la intimitate este, astfel, descurajată, dejucată, blocată.
Dar poate că tocmai asta se umăreşte, difuz, conştient sau inconştient: nu cumva să clevetim, să bîrfim sau chiar să "facem politică", să "uneltim" civil, din moment ce sîntem obligaţi să urlăm unii la alţii, deranjaţi deranjîndu-se unii pe alţii.
Uite-aşa se controlează, se canalizează o societate: prin împiedicarea socialităţii în spaţiul public.
Controlul populaţiei prin muzică, prin "artă".
Detest politica şi economia de-verbalizată, sonorizată, "muzicalizată", pur sonoră, care ne reduce, "comunicaţional" cică, la simpli repondenţi, dansatori somnanbulici, prin reflexe şi prin impulsuri.
Urăsc discursurile care, cu concursul media, devin simplă "muzică" adormitoare, neîntreruptă, simplă înşiruire infinită de variaţiuni fără nicio temă, instilatoare de otrăvuri.
Tînjesc după mesaje clare şi distincte, cu conţinut curajos.
Decît să-mi cînte permanent cineva (fie şi, aparent, în strună), iar eu să dansez, să-mi trăiesc viaţa dansînd după cum îmi îngînă alţii (îngînîndu-mă insidios, lăutăreşte, pentru a putea să mă fure fără probleme), prefer să înţepenesc cu totul, stîncos.
Muzica! Muzica! Asurziţi-i!
Să nu mai audă nimeni nici măcar ce gîndeşte!
Să nu mai gîndească nimeni!
Să cumpere şi să voteze, vite politice (zoon politikon) ce sînt!