Dacă te gândeşti la Michael Jackson, varianta neagră, pleci întotdeauna de la Thriller. E imposibil să n-o faci, fiindcă piesa lansată în 1983, odată cu albumul cu acelaşi nume, a ajuns o emblemă pentru perioada de început a carierei solo a lui Michael. Curios este că, în ciuda imensului succes, Thriller nu a atins niciodată locul 1 în vreunul din topurile americane sau britanice, cea mai înaltă poziţie fiind 4, în Top USA.
Este una dintre puţinele piese pop care are o temă horror, mai exact prezintă nişte creaturi ieşite din morminte, care terorizează un oraş. La acea vreme, Michael era una dintre cele mai puţin înfricoşătoare persoane de pe planetă, aşa că video-ul aferent piesei avea să vândă în consecinţă. El a fost regizat de John Landis, cel care făcuse filmul An American Werewolf in London. Desigur, rolul lui Landis era să-l transforme pe Jackson într-un vârcolac. Responsabilul cu naraţiunea, din finalul piesei, a fost Vincent Price, un actor recunoscut pentru prestaţiile lui în filmele de groază. El este şi autorul celebrului hohot de râs care încheie melodia. Una dintre replicile lui Price este preluată din cartea The Hound of Baskervilles, al lui Sir Conan Doyle, în care se presupune că familia lui Henry Baskerville este blestemată de demoni: "Must stand and face the hounds of hell". Într-un interviu acordat mai târziu la Tonight Show, Price a dezvăluit că pentru prestaţia lui a fost pus să aleagă între 20.000 de dolari sau un procent din vânzările albumului. Cum o ducea prost cu banii în acel moment, actorul a ales cei 20.000, deşi alegerea procentului l-ar fi făcut milionar. "De unde naiba era să ştiu?".
Versiunea video integrală a piesei are 14 minute şi a fost desemnată de către VH1 videoclipul numărul 1 al tuturor timpurilor. La acea vreme, making of-ul clipului a avut la rândul lui un succes enorm. De altfel, piesa a câştigat premiile pentru cel mai bun video, cea mai bună coregrafie şi premiul publicului, la premiile MTV din 1984. Albumul Thriller a fost cel mai vândut album din istorie, cu 26 milioane de exemplare, până când a fost egalat de The Eagles Greatest Hits 1971-1975.
Fiindcă făcea parte din Martorii lui Iehova, Michael a insistat ca la începutul videoclipului să existe un disclaimer în care artistul se delimitează de eventualele efecte şi credinţe oculte pe care le-ar putea genera piesa. Un alt fapt interesant este că multă vreme s-a crezut că acel cod de 7 cifre de pe spatele albumului Thriller este, de fapt, numărul de telefon al lui Jackson. Oameni din diferite state americane, care aveau acel număr, au fost terorizaţi săptămâni în şir cu apeluri de la necunoscuţi. În săptămâna care a urmat morţii lui Michael, vânzările lui Thriller au cunoscut, cum era de aşteptat, o explozie.
Vezi videoclipul: