Pe 6 octombrie 2009, întreaga omenire şi-a pierdut cunoştinţa timp de două minute şi 17 secunde şi a visat ce i se va întâmpla peste şase luni, pe 29 aprilie 2010. Agentul FBI Mark Benford s-a văzut hăituit de asasini mascaţi. Soţia lui, Dr. Olivia Benford, era acasă cu un alt bărbat. Bona lor, Nicole, murea înecată de un necunoscut. Aaron, prietenul şi sponsorul lui Mark de la Alcoolici Anonimi, stătea lângă fiica moartă acum doi ani în război.
Numai agentul Demetri Noh nu a văzut nimic. A avut 2 minute şi 17 secunde de întuneric. La început nu a înţeles de ce, cu atât mai mult cu cât cei din jur avuseseră viziuni tulburătoare în care credeau cu fervoare. Apoi, când a devenit evident că aceste viziuni se vor transforma în realitate şi nimic nu va putea opri îndeplinirea lor, a pus totul cap la cap. Va muri până atunci. Şi mai târziu a aflat şi cum, de la un agent străin care, în propriul flash forward, citeşte un raport despre asasinarea lui.
Chiar şi ştiind asta, a fost sceptic. Pare atât de nenatural să-ţi trăieşti viaţa cu termenul de expirare tipărit pe fiecare filă a calendarului. E un bărbat tânăr, cu o carieră bună, şi urmează să se căsătorească peste şase luni cu femeia visurilor lui, avocata Zoey. Aşa că toate astea au continuat să-i pară un nonsens.
Dar când a ajuns în echipa FBI care investighează cauzele leşinului colectiv - care începe din ce în ce mai mult să pară rezultatul unei conspiraţii şi nu vreun act natural imprevizibil - Demetri a realizat că probabilitatea să-şi piardă viaţa în urma unui asasinat era destul de mare. Mai ales după ce a supravieţuit unuia îndreptat asupra echipei sale şi după ce o poliţistă care a avut aceleaşi 2 minute şi 17 secunde de întuneric ca el a murit într-o acţiune comună.
Aşa că Demetri a ales să creadă că viziunea lui se va îndeplini şi că trebuie să lupte ca să o oprească. Conspiraţia care pare să fi cauzat această tragedie mondială - milioane de oameni au murit în accidentele cauzate de pierderea cunoştinţei şi restul încearcă să trăiască ştiind adevăruri îngrozitoare despre viitorul apropiat - a devenit astfel duşmanul lui personal, nu doar o datorie de serviciu. Chiar dacă scopul acţiunii nu îi e cunoscut încă, se agaţă de fiecare indiciu pentru a se duce mai aproape de situaţia care determină moartea sa şi pentru a se salva.
Toate personajele din Flash Forward au de înfruntat demonii dezlănţuiţi de viziunea din 29 aprilie. Întreaga viaţă le e dată peste cap de ce au aflat în visul comun. Încearcă să îşi schimbe priorităţile, să gândească altfel, să îşi salveze sufletele. Demetri Noh e cel mai interesant însă pentru că miza pentru care luptă - fără să aibă măcar idee dacă va avea succes sau nu - este cea mai radicală dintre toate şi, mai ales, pentru că o face jonglând cu limita foarte delicată dintre disperare şi împăcare.
La prima vedere, Demetri pare complet opusul baciului moldovan din Mioriţa, cel care, avertizat de oaie că ceilalţi doi baci vor să-l omoare, aşteaptă liniştit, compunând un testament plin de alegorii stelare, ca destinul să se împlinească. Spre diferenţă de eroul arhetipal al românilor, Demetri nu stă în bătaia puştii până când glonţul promis îl loveşte, ci se străduieşte să afle cine şi când va apăsa pe trăgaci. El nu e resemnarea, el e răzbunarea.
Când te uiţi mai aproape, însă, vezi că, deşi Demetri îşi canalizează toată energia şi atenţia în investigaţia de la FBI, felul în care se raportează la cei din jur arată că a acceptat natura definitivă a propriului viitor. Pentru că certitudinea că va muri face parte din cercul vicios al motivaţiei care îl face să lupte; dacă nu ar crede că viziunea se va împlini, nu ar avea niciun motiv de teamă.
Şi când înţelegi asta vezi cu adevărat natura extraordinară a eroismului lui: chiar dacă ştie că puşca aceea va fi mereu aţintită asupra lui şi nu o va putea evita, vrea să alerge spre ea. Nu luptă ca să îşi salveze viaţa, pentru că asta nu poate schimba, ci ca să arate că ştie din ce direcţie vine glonţul. Că nu este o victimă aleatoare, ci un bărbat care s-a dus să-şi întâlnească destinul. Ca baciul moldovan, doar că Demetri n-are la dispoziţie oi vorbitoare.