16.06.2010
Cupa Mondială văzută de la Lisabona de Alex. Leo Şerban

Dana Enulescu: Cum se vede Cupa Mondială de la Lisabona?
Alex. Leo Şerban: Se vede peste tot, în toate pastelariile (astea-s un fel de restaurante mai populare), pe monitoare. Mai ţii minte semifinala Cupei acum cîţiva ani, cînd Italia a bătut Germania şi eu m-am speriat de nebunia de pe străzile Romei? Eu eram la un restaurant de lîngă Colosseo, cu mesele pe trotuar, şi se puseseră două monitoare uriaşe în cele două capete (nici nu ştiam că se fabrică monitoare aşa mari!). A fost o odisee să ajung de acolo pînă la tine la Cinecittà... Dar portughezii, din fericire, sînt mai puţin expansivi. Duminică, străzile erau pustii. Iniţial am crezut că sînt aşa pentru că e duminică, dar de fapt lumea se uita la meciuri. Doar eu umblam pe străzi. Recomand umblatul pe străzi cînd e campionat mondial de fotbal - e ca şi cum te-ai plimba printr-un decor de film după ce s-au terminat filmările.

D.E.: Ce ştii despre echipa Portugaliei şi despre Cristiano Ronaldo?
A.L.Ş.: Păi, e o echipă bună, nu? Dar să ştii că pe Ronaldo îl confund cu Ronaldinho. Uite, ştiu că exista un jucător român pe care-l cheamă Şumudică (un nume ca ăsta nu se uită!). Deci Ronaldinho e un fel de Şumudică, ceea ce înseamnă că Ronaldo e "decît" Şumud. Mda, nu sună bine... Mă rog, ţinînd cont că am ajuns în Argentina crezînd că Maradona e brazilian (şi nu mi-a spart nimeni capul), presupun că ori am avut mare noroc, ori nu e aşa grav.

D.E.: Îl cunoşti pe Luis Figo?
A.L.Ş.: Personal, nu. Ştiu de la tine că e un tip sexy. Dar habar n-am în ce echipă joacă... că am înţeles că asta cu naţionalitatea nu mai are nicio relevanţă. (Nu că aş şti de ce naţionalitate e Figo!)

D.E.: Marţi, Portugalia a făcut meci egal, 0-0, cu Coasta de Fildeş a lui Drogba. Cum comentezi?
A.L.Ş.: Aoleu, nu mă chinuiiii...! Nu văd nimic, nu ştiu nimic... Te citesc pe tine şi-mi ajunge... Am văzut capete de portughezi îndreptate spre televizoare în toate "pastelariile"... Singurul lucru care "rezonează" cu mine în Africa de Sud este coincidenţa că Durban - unde văd că se joacă nişte meciuri - e oraşul unde Pessoa a trăit între 8 & 16 ani...

D.E.: Care sînt fotbaliştii tăi preferaţi? Dă-mi un Top Ten.
A.L.Ş.: "Top Ten"!? Cred că abia încropesc de un Top Five... Păi ar fi aşa: Pelè (brazilian, da?), Maradona (tot brazilian, lol), Cruyff, Zidane şi Hagi. Hai că m-am scos!

D.E.: Cîţi fotbalişti români cunoşti? Ce ştii despre Gheorghe Hagi?
A.L.Ş.: După nume, cam zece. După nume + figură, cred că nu mai mult de trei-patru. Îi recunosc pe: Hagi, Chivu, Mutu (că i-am văzut mai des la televizor). Mai sînt unii, dar nu bag mîna-n foc că potrivesc numele cu chipurile... unii, Dorinel, Florinel... genul ăsta de nume.

Hagi a fost "pick-up line" şi la Istanbul, şi la Buenos Aires. La Istanbul - normal, dacă ziceam că sînt român mi se zîmbea larg cu toată fasolea din dotare şi mi se dădea "parola": Hadj. (Da să ştii că, cu toată parola asta, tot nu scăpam de inevitabila insistenţă de a mi se vinde covoare... Concluzia ar fi că Hagi comes & goes, but the carpet stays.) La Buenos Aires, Hagi a fost pe post de "Singurică, singurică?": acelaşi tip a-ncercat să mă agaţe de două ori - la interval de cîteva luni, ce e drept - în acelaşi loc (Piaţa San Martin) cu acelaşi text despre Hagi (eu făcînd greşeala să-i spun şi a doua oară că sînt (tot) român...). Prima dată l-am refuzat politicos, a doua oară eram deja plictisit, aşa că l-am repezit un pic. Acum îmi dau seama că ar fi fost o idee - dacă ştiam că o să mă-ntrebi chestiile astea - să mă duc de mai multe ori la "întîlnire" şi să-i zic de fiecare dată că sînt de altă naţionalitate, îmi făceam şi eu un "repertoriu" de nume de fotbalişti...

D.E.: Cine va cîştiga Cupa Mondială din Africa de Sud?
A.L.Ş.: Italia? Zic şi eu aşa, ca să-ţi fac plăcere;)

D.E.: Păi eu anul ăsta ţin cu Anglia şi cu Portugalia...
A.L.Ş.: Păi atunci ţin şi eu cu Portugalia...

D.E.: La Cluj te-ai supărat pe mine că l-am confundat pe Apichatpong Weerasethakul cu Pen-Ek Ratanaruang... Ţi-a trecut?
A.L.Ş.: Păi nici eu n-am reuşit să văd Café noir (despre care mi-ai zis că nu mai vorbeşti cu mine dacă nu-l văd), aşa că sîntem chit...

D.E.: Grazie!
A.L.Ş.: Obrigado!


Leo nu le-a văzut, dar meciurile de marţi au fost:

Noua Zeelandă-Slovacia: 1-1; rezultat perfect pentru Italia! În Grupa F sînt toţi la egalitate. (Rezumatul meciului aici).

Coasta de Fildeş-Portugalia: 0-0 (Rezumatul meciului aici).

Brazilia-Coreea de Nord: 2-1; atmosferă ireală, meci istoric, vom reveni... (Rezumatul meciului aici).

0 comentarii

Publicitate

Sus