08.07.2010
Iker Cassilas, portarul şi Căpitanul Spaniei, visează să ridice Cupa Mondială duminică seară, pe stadionul Soccer City din Johannesburg.

Ultima dată cînd un portar-Căpitan a înălţat Cupa înspre cer, era italian, avea 40 de ani, iar cerul era cel deasupra Madridului, în 1982.

În seara aceea, la Móstoles, orăşel industrial la doi paşi de Capitala Spaniei, micuţul Iker, care avea un an, se juca cu maşinuţele şi habar n-avea de Dino Zoff. Copilul a crescut, a renunţat la maşinuţe (i le-a făcut cadou lui Fernando Alonso, campion spaniol de Formula 1) şi a început să se joace cu străbunicul lui Jabulani.

Acum, Iker are 29 de ani şi este liderul Furiilor Roşii. Şi vrea să fie ca marele Dino, să apară luni în fotografiile din toate ziarele de pe faţa Pămîntului, în aceeaşi postură, cu aceeaşi incredulitate în ochi pe care o avea timidul Zoff în 1982.

Spaniolii speră şi ei, dar foarte puţini "tifosi" au reuşit să ajungă în Africa de Sud. E criză, voiajul costă mult, iar un bilet pentru Finala de la Johannesburg a ajuns la 900 de dolari. Casillas e băiat isteţ, a înţeles momentul şi a declarat: "Dacă cîştigăm Copa del Mundo, o dedicăm şomerilor din Spania".

Casillas joacă la Real Madrid, Equipo Blanco, şi are o mare calitate: îi hipnotizează pe adversari cînd trag de la 11 metri, ca cel mai mare portar din istoria fotbalului mondial, rusul Lev Yashin. Dar acum şase luni cineva l-a hipnotizat pe el: frumoasa Sara Carbonero, jurnalistă sportivă la TeleCinco. S-au cunoscut în Africa de Sud, acum un an, la Confederations Cup. Logodnă "glamour"... (spaniolilor le plac jurnalistele, de la prinţi la fotbalişti)...

Naţionala cea mai tehnică şi mai sofisticată din Africa de Sud, Furiile Roşii, Campionii Europei, nu se mai bazează pe picioarele lui Torres, ci pe mîinile lui Casillas. Pentru că Iker e un lider: încă de la început, de cînd juca în echipa Under 20 care în 1999 a cîştigat Mondialul din Nigeria.

Atunci a apărat un penalty în finala cu Ghana (tot ei, săracii...) şi între timp s-a specializat în materie; şi-au dat seama şi italienii De Rossi şi Di Natale, în sferturile de finală ale Campionatului european din 2008, cînd Spania a eliminat Italia la lovituri de la 11 metri.

Este considerat cel mai bun portar din lume (cîndva era Buffon, dar acum s-a operat de hernie de disc...). E urmaşul marelui Andoni Zubizarreta.

Dacă-i spui că este unul dintre Los Galácticos (Superstars), pentru că joacă la Real Madrid, Iker îţi răspunde: "Eu nu sînt el Galáctico... m-am născut la Móstoles, tata era poliţist, iar mama coafeză"...

Şi ca să rămînă cu picioarele pe pămînt, îi ajută pe copiii africani, colaborînd cu un ONG. Africa văzută la faţa locului l-a convins să intensifice această activitate. Miercuri seară, în semifinala cu Germania, Casillas şi-a făcut datoria pe stadionul din Durban, care poartă numele liderului minorităţilor sudafricane, Moses Mabhida. Iker a fost cel din totdeauna: foarte puţin galáctico, dar concret şi decisiv.

Miercuri s-a jucat a doua semifinală:

Germania-Spania: 0-1; Spania e agresivă încă de la început (probabil pentru că nu joacă Torres), Germania e timidă (se simte lipsa lui Müller)...

Klose e vigilent (se trezeşte din patru în patru ani, cu punctualitate); vîrsta medie a nemţilor este de 25 de ani, cea a spaniolilor de 26 de ani (învaţă, Italia!); toţi nemţii joacă în Campionatul german, Bundesliga (învaţă, Internazionale!)

David Villa taie ca un cuţit de la stînga înspre centrul terenului, o splendidă mişcare geometrică, parcă ar fi desenată de Picasso... Spaniolii dansează flamenco. Mă sperii cînd Boateng, prin minutul 30, începe să-şi tîrască un picior vreme de cîteva minute, ca Jack Nicholson în Shining... Ce se întîmplă?

Nu toate schemele funcţionează, dar nu ne plictisim... Emoţii în finalul primei reprize, cînd Özil cade în careu, împins (?) de Sergio Ramos: arbitrul maghiar Kassai nu vede...

În minutul 57, Massive Attack spaniol: Villa se întinde dar nu ajunge, Neuer e fantastic, Löw e disperat...

În minutul 68, Kroos, 20 de ani, trage foarte bine, Casillas apără (îşi merită salariul pe următorii doi ani)...

În minutul 73, Carles Puyol, Căpitanul de la Barcelona, nu-l mai aşteaptă pe Villa şi marchează el: un gol fantastic; Schweinsteiger urlă disperat.

În ultimele minute intră şi Torres, dar numai ca să se enerveze pe Pedro, care este egoist ca un copil de grădiniţă şi nu-i pasează mingea, o ţine el ca să o piardă ("Nu ţi-o dau, e a mea, dacă nu mă laşi în pace te spun la tata..."). Parcă ar fi un meci Barça-Bayern München... Mai bine Barça (e cea mai bună Spanie văzută pînă acum în Africa de Sud).

Xavi e "Commander in Chief"! În rolul lui, e cel mai tare din lume. Abia aştept să văd duelul din Finală, dintre Xavi şi Sneijder!

España e în Finală la Copa del Mundo, pentru prima dată în istoria fotbalului! Los Galácticos!!

PS: Zburdalnicul personaj care a invadat stadionul în primele minute ale meciului Germania-Spania este italianul Mario Ferri; s-a gîndit să demonstreze că un italian poate totuşi să ajungă în semifinală; avea un tricou albastru cu Superman, îmbogăţit cu fraza "Cassano în Naţională!" (un mesaj subliminal pentru Lippi, pardon, pentru Prandelli)... (Rezumatul meciului aici.)

0 comentarii

Publicitate

Sus