Cupa Mondială din Africa de Sud, a 19-a din istoria centenară a fotbalului, este şi o competiţie aparte între două continente, Europa şi America Latină, care pînă acum au cîştigat cîte nouă titluri fiecare. După Finala din 11 iulie 2010, cine va trece în fruntea clasamentului? În întreaga istorie a fotbalului, naţionalele europene nu au cîştigat niciodată în afara graniţelor Bătrînului Continent, în timp ce Brazilia a reuşit acest lucru de două ori: în Suedia (în 1958, cînd lumea l-a descoperit pe Pelè) şi apoi în Japonia & Coreea (în 2002). Iată de ce La Seleçao a lui Carlos Dunga, mai puţin sclipitoare decît în trecut, rămîne, prin tradiţie, una dintre principalele favorite. Ce Cupă ar fi, fără o Brazilie protagonistă?
Dar imensă este curiozitatea şi pentru Argentina lui Diego Armando Maradona, care a renunţat la doi mari protagonişti de la Inter Milano, Zanetti şi Cambiasso. Maradona îi preferă pe Tevez şi Veron. Dar mai ales pe Lionel Messi, care mîine împlineşte 23 de ani. Înainte de această Cupă Mondială, existau doi "Messi": unul la Barcellona, entuziasmant, şi unul mai modest şi mai criticat, cel care îmbracă tricoul faimoasei Seleccion. Pentru a uni cele două versiuni, era nevoie de o persoană care să fi trăit aceeaşi istorie personală. Messi a descoperit-o acum doi ani; este vorba despre marele lui predecesor, Maradona. În Africa de Sud s-a făcut fuziunea: acum, Messi e unul singur, cea mai luminoasă stea. A fost fantastic în meciul cu Nigeria, sublim cu Coreea de Sud, fundamental cu Grecia. Lipseşte golul, e adevărat, iar Maradona i-a pus la dispoziţie echipa... Dar Messi nu e egocentric, se sacrifică, nu aşteaptă să fie căutat de joc, este el cel care caută jocul şi spectacolul. Toate privirile sînt îndreptate înspre el. "Fotbalul nu ar fi la fel de frumos dacă nu ar exista un fotbalist ca Messi care să atingă balonul", a spus Maradona.
Dar la sud de Argentina mai există Mexic, Chile, Uruguay, Paraguay şi Honduras. America Latină este în continuă creştere.
Paraguay a debutat cu Italia şi nu a pierdut; a obţinut un punct important şi prestigios. Apoi a bătut Slovacia şi are deja 4 puncte, în grupa Italiei. Antrenorul Gerardo Martino, 48 de ani, e argentinian, iar cei 23 de fotbalişti convocaţi în Africa de Sud joacă aproape toţi în străinătate. Obiectivul este cucerirea, pentru prima dată, a unui loc în sferturi de finală. Un vis care va trebui să fie cultivat în absenţa celui mai bun atacant, Cabanas, rănit în ianuarie într-un bar cu o lovitură de pistol la cap, care nu l-a ucis dar care îl ţine departe de terenul de joc. Stelele sînt vîrfurile Roque Santa Cruz, Oscar Cardoso şi Lucas Barrios. O echipă ambiţioasă şi încăpăţînată, un grup unit şi echilibrat, care pe gazon se caută şi se găseşte, se acoperă şi se lansează.
Uruguay a triumfat în Cupele Mondiale din 1930 şi 1950. În Africa de Sud ne-a impresionat deja Diego Forlán. Antrenorul Oscar Tabarez a selecţionat cinci fotbalişti care joacă în Italia: Muslera (unul dintre cei mai buni portari pînă acum), Caceres, Gargano, Cavani şi Martinez.
Mexicul s-a calificat de cinci ori la rînd într-o fază finală a celui mai important Turneu de fotbal din lume. Apărarea este principala armă a echipei "Tricolores" antrenată de Aguirre.
Atenţie la Chile, antrenat de Marcelo Bielsa, care se întoarce la Mondiale după 12 ani, cu o echipă ofensivă. Excelente cele trei vîrfuri ale echipei "Roja": Sanchez (joacă în Italia la Udinese), Suazo şi Gonzales. În calificări, Chile a bătut Argentina, terminând pe locul al doilea din America de Sud, imediat după Brazilia. În palmares are o "medalie de bronz" la Mondiale, cucerită în 1962. În Africa de Sud, după 48 de ani, sub privirile fostei preşedinte Michelle Bachelet, Chile recîştigă un meci la Mondiale, 1-0 cu Honduras, dominînd net. O imensă fiesta a inundat străzile acestei ţări sudamericane.
Honduras a sosit la Mondiale, după o absenţă de 28 de ani, graţie celui de al treilea loc obţinut în grupa Americii de Nord şi Centrale, imediat după SUA şi Mexic. Se disting atacantul Suazo (care joacă în Italia la Genoa), mijlocaşul León (joacă la Torino) şi Alvarez (joacă la Bari).
La Sud de Argentina există un continent întreg...
Rezultatele meciurilor de marţi:
Mexic-Uruguay: 0-1; ambele echipe sudamericane se califică în optimile de finală. (Rezumatul meciului aici).
Franţa-Africa de Sud: 1-2; Les Bleus, vice-campioni ai lumii, şi Bafana Bafana salută Cupa Mondială; Domenech iese de pe scenă cu un gest dezagreabil: refuză să-i dea mîna antrenorului gazdelor, brazilianul Parreira... Pentru Franţa nu a fost Cupă Mondială, ci terapie de grup. Se joacă fotbal cu picioarele, dar se cîştigă cu capul... (Rezumatul meciului aici).
Nigeria-Coreea de Sud: 2-2; coreenii merg mai departe, nigerienii nu. (Rezumatul meciului aici).
Grecia-Argentina: 0-2; după un meci opac, Argentina "todo o nada" marchează cu cel mai slab jucător al ei, Demichelis, şi cu "mascota" Palermo... Messi aţipeşte pînă în minutul 85, cînd trage un şut de ies aşchii din bară, după o acţiune care justifică preţul biletului. Adorat la Napoli ca la Buenos Aires, Maradona nu e un antrenor, ci al 12-lea jucător pe teren. Grecia e eliminată; păcat de portar, Zorba Grecul, care prinde orice (inclusiv ţînţari)... (Rezumatul meciului aici).