25.06.2010
Dana Enulescu: Cum se vede Cupa Mondială 2010 de la Bruxelles?
Traian Ungureanu: Relaxat, pe terasele şi în pieţele umplute de o populaţie distantă. Belgienii nu s-au calificat şi nu mai contează în fotbalul notabil de aproape 30 de ani. Flamanzii ţin cu Olanda. Francofonii se amuză pe seama Franţei. Şi unii şi alţii au nostalgia ultimei lor mari Naţionale, ediţia 1980, cu Pfaff, Gerets, Vercauteren şi Ceulemans. Multă lume se pregăteşte, acum, pentru nostalgia viitoare. Belgia s-ar putea să dispară curînd: şi de pe hartă şi din fotbal.

D.E.: Fotbalul e mai important decît politica?
T.R.U.: Nu. Şi nici invers, pentru că acest soi de comparaţii nu duce nicăieri. Fotbalul e un joc extraordinar, pus în pericol de prea multă importanţă. Dacă vom continua să-l supralicităm, îl vom pierde.

D.E.: În cartea Manifestul fotbalist descrii în cîteva pagini savuroase un gol al lui Dobrin. Ai văzut goluri la fel de frumoase în Africa de Sud?
T.R.U.: Deocamdată, nu. Dobrin e la fel de irepetabil ca Anton Pann. Am descris, însă, în altă carte, Eroi şi jocuri populare, curbele unei "folha seca" expediate de Garrincha şi asta s-a repetat involuntar la Mondialele 2010, după un şut nimerit de Forlán şi ajutat de spinarea unui fundaş sud-african. E prea puţin. Cel mai spectaculos gol văzut pînă acum a fost marcat de americanul Donovan, contra Sloveniei, cu o execuţie de mare necugetare şi siguranţă.

D.E.: De ce nu s-a calificat România?
T.R.U.: De ce s-ar fi calificat?

D.E.: Cum ţi se par meciurile din Africa de Sud?
T.R.U.: În creştere, dar sub nivelul 2002. Aproape memorabile: Germania-Serbia, Argentina-Nigeria şi Camerun-Danemarca (păcat de lipsa de vîrfuri a Camerunului, care a făcut, degeaba, cel mai bun joc de pase al Cupei Mondiale). Anglia şi Franţa au dizolvat toate meciurile de care s-au atins.

D.E.: Ce părere ai despre polemicile referitoare la "vuvuzelas" şi la balonul "Jabulani"?
T.R.U.: Trompeţicile africane omoară tot ce e mai viu şi mai dramatic într-o tribună. Fotbalul pierde replica şi corul comentator. Instrumentul de aplatizat reacţiile mulţimii trebuia interzis pe stadion şi lăsat la îndemîna celor ce vor să-şi anihileze vecinii. Faimosul balon Jabulani e o altă pacoste. Adidas a inventat un pretext comercial, nu o minge de fotbal. Din primul minut de joc a fost limpede că mingea e prea uşoară şi produce pase "supraîncălzite" sau şuturi de categoria " bălării".

D.E.: Cu ce echipă ţii?
T.R.U.: Depinde de zi şi context. Am ajuns, spre oroarea mea, să ţin cu Germania, după ce am observat că arbitrul spaniol din meciul cu Serbia era instabil nervos. Cu Olanda adolescenţei mele ţin prin tradiţie. Cu Spania şi Argentina, prin rotaţie. Cu Italia, fără speranţă.

D.E.: Care sînt fotbaliştii cei mai buni din lume?
T.R.U.: Deocamdată, nimic nou: Cruyff, Di Stefano, Pelé şi Maradona, în această ordine. Oferta 2010 e la oarecare distanţă: Messi, Iniesta, Rooney (absent de la Mondiale), Robben şi Buffon (fără proaspăta lui hernie de disc)

D.E.: Cine va cîştiga Cupa Mondială 2010?
T.R.U.: Cupa a fost deja cîştigată de Inter Milano, pentru că Mondialele se joacă în trena tactică a lui Mourinho. Argentina e favorita, dacă Maradona se abţine de la mesaje tactice. Spania poate reveni. Germania are motor şi nu trebuie subestimată pentru că, în definitiv, a salvat recent Grecia.


Rezultatele meciurilor de joi:

Slovacia-Italia: 3-2 (Rezumatul meciului aici).

Paraguay-Noua Zeelandă: 0-0 (Rezumatul meciului aici).

Danemarca-Japonia: 1-3 (Rezumatul meciului aici).

Camerun-Olanda: 1-2 (Rezumatul meciului aici).

0 comentarii

Publicitate

Sus