28.06.2010
Jabulani, balonul oficial ales de FIFA pentru Cupa Mondială 2010 din Africa de Sud, e alunecos ca un săpun, e coşmarul nopţilor portarilor.

Adidas a inventat un obiect zburător neidentificat. Televiziunile din întreaga lume se distrează reconstruind la calculator erorile portarilor în meciurile care s-au jucat pînă acum în Africa.

Pe teren, Jabulani se duce unde vrea, în timp ce nefericiţii goalkeepers de diferite naţionalităţi se duc unde nu ar trebui... mereu în partea cealaltă... Replay... Toată lumea critică, toată lumea rîde, inclusiv eu, care în viaţa mea nu am prins nimic din zbor, nici măcar un tramvai la Roma...

Scena se repetă cu o jalnică regularitate... La fauna africană s-a adăugat un nou exemplar de animal sălbatic: Jabulani.

În italiană, o greşeală a portarilor se numeşte "papera" (gîscă); şi asta din 1912, cînd antrenorul italian Umberto Meazza a comentat erorile portarului naţionalei de atunci, Vittorio Faroppa, spunînd: "Stă în poartă cu picioarele larg deschise, ca o gîscă".

L-am "admirat" pe englezul Green în meciul cu SUA, cînd Jabulani i-a alunecat printre mîini de parcă ar fi fost în cadă cu mingea plină de spumă de baie. La fel i s-a întîmplat sărmanului algerian Chaouchi în meciul cu Slovenia. Nu au scăpat de blestemul Jabulani nici Extremii Apărători din Coreea de Nord (în meciul cu Brazilia), din Mexic (în meciul cu Africa de Sud), din Paraguay, Italia, Spania şi Noua Zeelandă.

Şi Squadra Azzurra trebuie să-i mulţumească lui "Jabu", pentru că fără "papera" portarului paraguayan Villar nu ar fi fost uşor de rezolvat situaţia absurdă care se crease pe la sfîrşitul meciului... Repertoriul greşelilor e vast şi are cauze felurite: mingea alunecă, sare, ţîşneşte, ia o traiectorie curioasă, îi izbeşte pe portari în nas.

Pentru a-l proiecta pe Jabulani, sponsorul Adidas s-a inspirat din cele mai frumoase basme ale copilăriei noastre. În Italia, în anii '70, a fost lansată pe piaţă o minge care se numea "la palla pazza che strumpalazza" (nu aş şti cum să traduc, dar nu-i nevoie, că e onomatopeic)...

Portarul brazilian Julio Cesar a declarat că Jabulani e o jucărie "de cumpărat pentru copii la supermarket".

Limitele tehnice ale balonului sînt evidente: este uşor (410 grame) şi asta nu e bine în Africa de Sud, unde se joacă la înălţime.

Portarul australian Schwarzer, ingenios, s-a gîndit că tehnologia modernă poate rezolva orice dilemă; şi-a montat o cameră de luat vederi specială, pe nişte ochelari speciali, şi a filmat balonul nebun ca să reproducă apoi toate traiectoriile pe calculator. Rezultat: în meciul cu Germania, Schwarzer a încasat patru goluri... Oare şi englezul James o fi făcut la fel, de a luat tot patru de la nemţi?

Rezultatele meciurilor de duminică (optimi):

Germania-Anglia: 4-1 (Rezumatul meciului aici).

Notă: Arbitrul Jorge Larrionda (Uruguay) a arătat de ce nu a acordat gol la mingea şutată de Frank Lampard (la scorul de 2-1, în minutul 39). După cum se vede în imagine, mingea nu a depăşit linia porţii.


Argentina-Mexic: 3-1 (Rezumatul meciului aici).

0 comentarii

Publicitate

Sus