Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Respiraţie sub apă

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Nocturnă


Simona Cratel

16.10.2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Noaptea oraşul e mai murdar, privirile mai îndrăzneţe, chipurile bărbaţilor mai misterioase. Vede asta şi tace, înregistrează adevăruri neadevărate. Se învârte odată cu lumea care stă pe loc. Ea de fapt doar se îndreaptă dinspre punctul x înspre punctul y, două obiective la fel de lipsite de vreo importanţă, cu denumiri inventate, convenţii între oameni ca să nu se piardă în lipsa de repere, ea fiind o simplă oarecare femeie într-un tramvai, înconjurată de lume, de noaptea abrazivă ce intră în plămâni cu forţa unui gaz toxic. Doar nişte oase, nişte cărnuri, nişte artere şi ceva sânge.

Afară arată ca şi cum ar fi venit sfârşitul lumii, iar sfârşitul lumii se strecoară în ea. Înăuntrul ei vin ploaia şi furtuna şi vârtejul de frunze. Se face cenuşie, se lasă în voia vântului şi totul vuieşte. Pârâie totul în ea. Toamna nu mai poate fi ţinută la distanţă, căci lumea exterioară a trecut în toamnă, a îmbătrânit subit şi a fost jefuită de toată frumuseţea. Nu doreşte să vină în ea această toamnă, căci în mod sigur nu este o bună gazdă azi.

Azi e flămândă, e un spirit flămând în noaptea adâncă, îşi îndreaptă orbitele goale în jur şi aşteaptă să apuce. Îşi pune întrebări, terorizată de atotputernicia propriilor gânduri, ce vrea să însemne această epocă glaciară în ea. Dacă n-o să mai vadă niciodată pământul de sub gheaţa cea groasă, dacă nu o să mai vadă iarba, ori florile înflorind?

Un spirit flămând călătorind în noapte, între două puncte: ics şi igrec, într-o hartă răsturnată a unei lumi necunoscute, desenată de un copil neştiutor, flămândă cu rapacitatea unei fiare, pândind din umbră cu încordarea unei feline, înregistrând fiecare mică şi subtilă mişcare, fiecare mic zgomot, cu o foame nestăvilită în pântec, cu o sete care nu poate fi stinsă cu apă. Cu vin. Ori cu sânge.

Din punctul ics a plecat ea, în punctul igrec o aşteaptă el. O aşteaptă să coboare din tramvaiul 17, dintre toţi acei oameni, cu stropi de noapte agăţaţi de şalul ei maro cu paiete maro, de haina ei gri şi pantofii cu toc. O aşteaptă să străbată oraşul ce pare din ce în ce mai murdar în noaptea jilavă, însoţită de priviri îndrăzneţe ce i se încâlcesc în păr şi în gene, nişte oase, nişte artere acolo, ceva sânge. Un nod de complicaţii existenţiale.

O aşteaptă ca s-o lase timid să se urce peste el şi să danseze micul ei dans ritual. Să stea timid şi liniştit şi tăcut întins pe spate, în timp ce ea îşi mişcă şoldurile din când în când, încet, deasupra. Să se ofere, fără un sunet, spre folosinţă acestei femei care are atâta nevoie, care tronează în semiîntuneric peste şalele lui şi se apleacă să-l miroasă în creştet, mişcându-se aparent calmă, relaxată, fără cea mai mică grabă, dar cu o foame pură şi nealterată în corp, cu acel mic animal feroce care-i pulsează între coapse, iar el tăcut, liniştit, pasiv şi cuminte, doar cu ofranda politicoasă şi sinceră a unei erecţii.

E conştient că trebuie s-o-mpartă cu un milion de alte lucruri, cu un milion de-alţi oameni, cu alţi călători flămânzi ca şi ea, cu scaunul din tramvai, cu patiseria unde mănâncă dimineaţa croissante, cu un milion de alte lucruri secrete despre care ea refuză să vorbească şi alte cotloane ascunse de lume care i-o răpesc regulat, dar ştie că preţ de o oră cât se află acolo e a lui şi doar a lui. E doar a lui şi numai a lui. Pentru el.

O aşteaptă fără întrebări chinuitoare, fără să-şi facă probleme, fără îndoieli ori nesiguranţe, căci de-a lungul timpului un singur lucru a-nvăţat: pe o femeie îndrăgostită nimic n-o poate ţine departe.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Povestioara cu prăjiturele, Simona Cratel (4.6/5 - 11 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Adevărul despre mine, Simona Cratel (4.8/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Falling from grace, Simona Cratel (4.8/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Mi-e dor de Praga, Simona Cratel (4.5/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Orice femeie ar trebui să aibă un stăpîn şi-un sclav, Simona Cratel (5.0/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer