Fiecare domeniu are limbajul lui, mai mult sau mai puţin ştiinţific, mai mult sau mai puţin codat, mai uşor sau mai greu de înţeles. Jargonul fotbalistic mi se pare una dintre cele mai amuzante găselniţe şi am să încerc să "traduc" câteva dintre expresiile şi cuvintele folosite de oamenii de fotbal (a se citi adevăraţii cunoscători, cei ce au practicat mai mult sau mai puţin fotbal sau cei ce mănâncă sportul asta pe pâine, nu 90% din microbişti, care nu fac altceva decât să-şi dea cu părerea eronat, pentru că la fotbal şi la politică ne pricepem toţi, nu-i aşa?)
Sunt sigur că nu le ştiu pe toate, dar despre cele pe care le ştiu o să vă spun:
De exemplu atunci când un jucător luftează, adică nu nimereşte mingea, se spune că "i-a sărit genunchiul".
Când un jucător vrea să paseze într-o direcţie şi mingea se duce în cealaltă se spune că "s-a încălţat invers".
Când un jucător alunecă i se spune să "dea cu sare" în acea zonă.
Când un jucător încearcă să lovească mingea şi loveşte în pământ, într-un smoc de iarbă sau pur şi simplu nu-şi coordonează mişcarea se spune că "a omorât cârtiţa" sau că "a dat jos casca minerului" (odată chiar am auzit un coleg care la o astfel de fază a spus "vezi că îţi bate cârtiţa obrazul că nu o laşi să se odihnească").
Când un jucător nu poate controla mingea, iar aceasta se loveşte de tibie, gambă, genunchi sau mai ştiu eu ce parte a piciorului în afară de labă se spune că "se urcă pe el ca liana", "îl muşcă" şi trebuie "scoase bateriile" mingii.
Atunci când un portar scapă mingea din mână este întrebat dacă "are solzi?" sau dacă "e din săpun?".
Atunci când mingea loveşte mâna unui jucător ( pe lângă faptul că arbitrul tre' să fluiere henţ ) se spune că "i-a spart ceasul" sau că "i-a sărit verigheta".
Atunci când un jucător este lovit de minge în figură se spune că "l-a pupat" şi este sfătuit să "ia cu muştar, să nu-i pice greu la stomac".
Atunci când un jucător loveşte mingea greşit şi aceasta ia o traiectorie aiurea, lentă, se imită schelălăitul unui câine fugărit.
Atunci când un jucător loveşte mingea în partea superioară şi aceasta se rostogoleşte mai mult ca un bolovan se spune că "a vrut să dea pe sub pământ" sau "şut călăre".
Atunci când un jucător nu poate opri o minge care sare de mai multe ori pe lângă el, este sfătuit să "pună pătura pe ea".
Atunci când un jucător loveşte mingea prea puternic se spune că "a mâncat prea mult dimineaţă", iar când o loveşte prea slab că "e minge medicinală" sau că "i-a îngheţat piciorul".
Atunci când un jucător nu reuşeşte să schimbe traiectoria mingii atingând-o cu piciorul, iar aceasta trece milimetric pe lângă el se spune că "şi-a tăiat unghiile", iar când acelaşi lucru se întâmplă la jocul cu capul se spune că "s-a tuns", acestea două fiind cauzele eşecului.
Atunci când mingea trece printre picioarele unui jucător ( pe lângă faptul că e un pic umilitor ) se spune că "a luat membre", "a luat urechi", "a luat sorţ", "i s-a spart televizorul" "s-a făcut mică" sau i se spune să-şi "pună fustă" sau să "tragă fermoarul".
Atunci când un portar plonjează în direcţia greşită, sau anticipează greşit direcţia de şut a adversarului se spune să "i se aducă o pernă şi-o pătură, pentru că vrea să se culce".
Atunci când un jucător intră în teren în ultimele 10 minute ale meciului se spune că "a jucat ca la box".
Unui jucător care a greşit o preluare pe piept, aceasta fiind prea largă, i se spune că "a uitat să-şi dea jos cruciuliţa"
Atunci când un jucător face o alunecare care-l scoate din joc, fiind driblat de adversar se spune că "i s-au rupt frânele", "s-a dus sanie", "s-a aruncat în bazin", iar după meci este sfătuit "să-şi scoată iarba din fund".
Atunci când un jucător încearcă, printr-o săritură, să blocheze o fentă de centrare a adversarului, este întrebat dacă a văzut "ce-i peste tribună?".
Despre un jucător care are dificultăţi în a respira din cauza efortului anaerob depus se spune că "are porumbelul la gât" şi că are nevoie de "un tub de oxigen".
Atunci când un jucător simulează un fault, căzând neatins, se spune ca "a avut o cădere de calciu" sau că "l-a înţepat albina".
Atunci când un jucător este întors pe toate părţile după o serie de dribliguri ale unui adversar se spune că "i s-au înnodat picioarele", "i s-a rupt coloana" sau că "are mucii cravată".
Atunci când un jucător este lăsat în urmă de viteză adversarului se spune că "a făcut otită".
Atunci când doi jucători se lovesc cap în cap sunt sfătuiţi să-şi "pună clopoţei".
Cam astea sunt, nu-mi mai amintesc altele, dar voi mai scrie articole legate de culisele fotbalului. Aştept completări din partea oricui se simte apt să le facă.