13.01.2011
1. Cel mai important lucru din 2010 a fost pentru mine descoperirea budismului, iar prin asta înţeleg procesul îndelungat, aproximativ de un an de zile, prin care am ajuns budist practicant. Acest lucru s-a petrecut după revolte isterice şi dezbateri furioase, împotriviri şi şocuri, cel mai mare şoc fiind chiar primul impact cu ideile budiste, asemănător unei lovituri în moalele capului: o prelegere a Sylviei Wetzel. Am reuşit să găsesc astfel liniştea, echilibrul şi forţa pe care nu mai reuşeam să le găsesc de una singură după aproape doi ani de derivă personală, cădere emoţională liberă şi negativism profund.
 
2. Vizita la Veneţia, care a fost pe măsura aşteptărilor, străduţele înguste, nenumăratele poduri, sandvişurile fierbinţi şi îngheţată, o mică lume aparte în care păşeşti încântat şi din care pleci cât mai repede, să nu devină cumva obişnuinţă, să nu devină banal prin repetiţie şi uzura de zi cu zi, să nu cadă pradă cumva demistificării.
 
3. Romanul Veronica de Mary Gaitskill, citit la începutul anului, o carte puternică, penetrantă, atotputernică, despre mine şi despre multe alte femei pe care le cunosc, despre orice femeie modernă care trăieşte în lumea contemporană şi a avut de-a face cu lumea în care trăim.
 
4. Prietenia cu Sabine, punct de susţinere foarte important pentru mine, esenţial. Sabine mi-a dăruit atât de mult, încât o să-mi fie imposibil să o răsplătesc vreodată. Îi voi rămâne veşnic îndatorată, după cum i-am zis, a adunat foarte multă Karma pozitivă cu munca pe care a făcut-o cu mine încercând să mă scoată din carapacea mea. De altfel a fost cea care m-a pus pe drumul budismului, deşi ea, după ani de practică, a revenit la creştinism.
 
5. Cea mai frumoasă poezie pe care am citit-o: "Da/ Recunosc că am furat/ Recunosc c-am furat/ Câteodată/ Fericire/ De la flori/ Pentru care este încă vară/ Recunosc că o fac chiar foarte des/ Să fur/ Fericire/ De la flori/ Care nu înfloresc decât o primăvară/ Recunosc că o tot fac/ Iară şi iară/ Să fur fericire de la flori/ Chiar de la fade flori de hârtie/ Şi recunosc că voi continua/ Căci s-ar părea că asta-i soarta mea/ Şi poate chiar/ pe undeva/ Destinul lor" (Gigi Căciuleanu - Recunosc)
 
6. Cel mai bun film: Agora în regia lui Alejandro Amenabar
 
7. Ziua de 9 noiembrie, de semnificaţie pur personală.
 
8. Noua noastră căţeluşă, pe care vărul meu a zărit-o pe linia tramvaiului în Bucureşti, în timp ce tramvaiul se îndrepta spre ea, iar el, în mijlocul traficului nebun, a deschis portiera şi a strigat-o: "Pixie, vino-ncoace!" Şi Pixie i-a rămas numele. Un mic ghemotoc de energie şi dragoste. O pupăcioasă. Şapte kilograme de iubire.

9. Vizita mea din Bucureşti de sfârşit de an, care s-a soldat cu reîntâlniri calde, cu o avalanşă de emoţii şi erupţie de serotonină. Anul s-a terminat cu bine, cu happy end, toate momentele neinspirate din an au dispărut în ceaţă. Am strâns mâini, am primit cadouri, cel mai simpatic cadou fiind un săpun cu aromă naturală de mure cumpărat spontan de către cineva a cărui căldură şi poftă de viaţă a fost devansată ca impact doar de prima replică pe care mi-a dat-o: "Eşti surprinsă?... Am uitat să-ţi spun că vin în fustă." Săpunul cu aromă de mure stă în bibliotecă acum, ca la muzeu, şi nu va fi atins niciodată. Doar mirosit din când în când şi aşezat la loc.
 
10. Cartea care mi-a întors viaţa la 180 de grade, redându-mă pe mine mie: Der Weg zum Glück de Dalai Lama. A fost prima mea lectură budistă.

***
 

PS: Topurile anului 2010 şi / sau dorinţele voastre pe 2011 le aşteptăm la [email protected] (în word, cu diacritice). Unele dintre cele primite vor fi publicate pe LiterNet.


2 comentarii

  • despre budism
    Claudia Tanasescu, 31.12.2011, 13:51

    Buna Simona, mi-a placut topul tau 2010 (da, il citesc cu oarecare intarziere :) Si eu am descoperit anul acesta budismul, dar doar prin intermediul unor carti (Pema Chodron - When things fall apart. si Sakyong Mipham - Ruling your world. le-ai citit cumva?) si m-au zguduit tare conceptele sale. mi-ar place sa intalnesc si eu pe cineva care practica budismul, cred ca e important sa ai un mentor.
    O sa caut si eu cartile de care scriai. imi place sa primesc recomandari de carti..
    iti doresc sa ai cat mai multe lucruri de pus in topul 2012 :)

    • RE: despre budism
      Simona Cratel, 01.01.2012, 14:47

      Multumesc frumos pentru cuvinte. Da, am citit mai multe carti semnate Pema Chödrön, inclusiv cartea despre care vorbesti tu. Mi-a placut, iar budismul a fost o etapa foarte importanta din viata mea, care m-a schimbat foarte mult, dar care m-a condus la concluzia ca orice religie este o constructie artificiala, care pretinde la un moment dat lucruri imposibile de la tine, asa ca am ajuns fara nici o religie. Consider in continuare ca toata lumea ar trebui sa fie interesat de budism si sa treaca prin aceasta filozofie cu seriozitate. Sper sa nu te dezamagesc cu aceste cuvinte. Un an nou fericit.

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus