25.01.2011
În vara lui 2010 mi s-au pus aceste întrebări, dar textul nu a mai fost publicat. Nu că ar fi adevăruri nepieritoare, dar la unele lucruri spuse atunci / aici chiar ţin, aşa că vi le împărtăşesc.
 
Întrebare: Vreau să-mi fac o casă. Cum îmi aleg arhitectul?
Augustin Ioan: Dacă ei, clienţii, ştiu deja case care le plac, sau arhitecţi a căror activitate precedentă o apreciază, asta este cea mai bună reclamă. Aşa am primit majoritatea comenzilor, până acum. Fără falsă modestie, momentele de maximum ale carierei mi se par cele câteva în care am avut clienţi atât de încântaţi de casele lor, încât mă sună să îmi mulţumească. Am avut câteva până acum. Entuziasmul lor e cu atât mai mare cu cât s-au împotrivit, la început, mai mult ideilor pe care le propuneam şi, acum, recunosc că am avut dreptate.
 
Întrebare: Care sunt serviciile pe care ar trebui să le furnizeze un birou de arhitectură?
Augustin Ioan: Toate serviciile de proiectare complexă, de urmărire a avizării şi autorizării (în beneficiul clientului) şi de urmărire de şantier până la predarea "la cheie", acţionând drept consilierul clientului în toate situaţiile. Aş adăuga şi serviciile de consiliere a clientului cu privire la toate opţiunile legale care îi stau la dispoziţie şi, mai cu seamă, încurajarea clienţilor să iasă din stereotipuri mentale, de gust, de moment istoric, de reprezentare socială sau de buget. Eu ajut clienţii să se documenteze cât mai complex înainte de a decide între cât mai multe opţiuni le pot oferi, potrivit abilităţilor pe care le am şi a culturii profesionale pe care o reprezint. Vreau ca decizia să aparţină clientului meu, dar ea să fie informată.
 
Întrebare: Consideraţi că accesul la arhitectură de calitate este condiţionat de buget?
Augustin Ioan: Nu neapărat. O proiectare de calitate se vede încă şi mai evident în condiţiile unui buget redus, a unui amplasament dificil, a unor condiţii sociale, de climă, speciale. Vezi cazul inexistentei la noi arhitecturi de urgenţă. Evident, o arhitectură ieftină nu se proiectează la fel ca una scumpă. Dacă se întâmplă aşa, rezultatul va fi în chip explicit "cheap".
 
Întrebare: Care este primul lucru pe care îl faceţi când începeţi un proiect?
Augustin Ioan: Discut cu clienţii scenariile lor de viaţă în prezent şi în viitor, ca să le înţeleg modul în care se relaţionează la spaţiul privat (dacă este vorba de o locuinţă). Niciodată nu proiectez "casa visurilor mele", ci pe a lor. Dacă este vorba despre un lăcaş de cult, negociez cu ierarhul locului tipul de lăcaş de cult.
 
Întrebare: Preferaţi să vă ocupaţi integral de o lucrare sau vă opriţi la proiectul de arhitectură?
Augustin Ioan: Prefer să mă ocup integral de lucrare, dar accept şi "corecţiile" făcute de clienţi pe parcurs (în limitele legii, desigur), pentru că îmi dau seama că îşi ajustează din mers pretenţiile din pricina neînţelegerii, la vremea cuvenită, a reprezentărilor oferite prin proiect. De asemenea, negociez şi cu ceilalţi proiectanţi şi cu constructorul fiecare decizie pe care aceştia o iau. Pe scurt, sunt un om de echipă şi un consultant al clientului
 
Întrebare: Aveţi o echipă de ingineri şi constructori cu care preferaţi să lucraţi?
Augustin Ioan: Da. De multă vreme lucrez cu aceeaşi echipă de instalatori, condusă de ing. Florin Bălan, seniori experţi şi extrem de punctuali. Structuriştii i-am mai schimbat, sau s-au schimbat singuri, dar de câţiva ani lucrez foarte bine cu dna ing. Mihaela Ion. Alegerea constructorilor nu depinde de mine, deşi îl propun întotdeauna, când pot, pe dl. ing. Iulian Cliseru, un foarte bun interiorist.
 
Întrebare: Discutaţi despre proiectele dumneavoastra cu alţi arhitecţi?
Augustin Ioan: Da, le public pe Internet şi, deci, mă supun criticii colegiale.
 
Întrebare: Ce nu aţi face niciodată din postura de arhitect?
Augustin Ioan: Nu aş semna un proiect care nu îmi aparţine şi care nu mă reprezintă.
 
Întrebare: Ce obiect de design v-ar fi plăcut să fie semnat de dumneavoastră?
Augustin Ioan: Suportul rotitor pentru cărţile de cult, de citit în picioare, de la strană.
 
Întrebare: Care este arhitectul pe care vi l-aţi fi dorit ca mentor?
Augustin Ioan: Prin cultura profesională, arhitecţii pe care mi i-aş fi dorit ca mentori chiar mi-au fost, deşi relaţia privată pe care am avut-o cu profesorul Cezar Radu, pe care o am avut cu arhitectul Ion Mircea (Ciuli) Enescu nu poate fi egalată de cititul vreunei cărţi (deşi, insist, relaţia cu ei a presupus multă lectură). Aş fi vrut să îl ascult direct pe L. Kahn, vorbind despre spaţiul sacru, mai cu seamă după ce am văzut filmul My Architect, făcut de fiul său. Mi-ar fi plăcut să îl cunosc îndeaproape pe Ionescu-Berechet, autorul câtorva excepţionale lăcaşuri de cult ortodox de la noi. Recunosc drept maestru orice spirit afin, iniţiat, care este mai avansat decât mine. Cu smerenie, adaug faptul că îmi propun să sprijin cât pot pe orice învăţăcel care îmi caută sprijinul, atât cât e, dincolo de buchea cărţii şi de limitele instituţionale.

0 comentarii

Publicitate

Sus