31.07.2011
Ştiind că la noi lucrurile obişnuiesc să devină lege mai ales prin aprobare tacită, ca să văd cum stăm în momente-test, m-am gîndit să mă uit, în ordine constituţională, mai întîi pe site-ul Senatului României (www.senat.ro), să văd dacă există vreun comunicat oficial de condamnare a crimelor din Norvegia şi, mai ales, de condamnare a ideilor în numele cărora criminalul declară că le-a comis. În afara unui anunţ scurt şi neutru cum că preşedintele Senatului "va semna în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Norvegiei, pentru victimele evenimentelor tragice petrecute în Oslo şi pe insula Utoya", nimic. Ca şi cum ar fi fost vorba de un cutremur ori de nişte inundaţii, nu de nişte crime în masă comise în numele unor pretinse idei.
 
M-am uitat apoi, în aceeaşi ordine, pe site-ul Camerei Deputaţilor (www.cdep.ro): vid absolut. Nici măcar cît la Senat: nu s-a întîmplat nimic!
 
A venit apoi, tot constituţional, rîndul Preşedinţiei (www.presidency.ro - sic! - în limba engleză în text): iar nimic (deşi am văzut la televizor că domnul Preşedinte s-a dus să semneze în aceeaşi carte de condoleanţe ca şi preşedintele Senatului, dar administraţia prezidenţială nu a considerat acest gest demn de a fi consemnat).
 
Trec la Guvern (www.guv.ro): film mut cu domnul Prim-Ministru semnînd şi el în aceeaşi carte de condoleanţe deschisă la aceeaşi ambasadă, de parcă Norvegia ar fi fost lovită, veterotestamentar, de însăşi mînia lui Dumnezeu.
 
Nume (În-Nume, mai bine spus) care îmi uşurează trecerea spre Ministerul Afacerilor Externe (www.mae.ro), păstorit de teologul Teodor Baconschi. În sfîrşit, abia la acest nivel însă, ceva, un comunicat. Sub titlul "MAE condamnă cu fermitate atentatul de la Oslo", următorul text: "Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atentatul comis în această după-amiază în apropierea sediului guvernului din Oslo şi soldat cu victime omeneşti şi răniţi. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiilor victimelor şi îşi exprimă deplina solidaritate cu guvernul şi poporul norvegian în aceste momente dificile, reamintind că Regatul Norvegiei este unul dintre principalii promotori ai iniţiativelor de pace în lume. De asemenea, MAE, prin Ambasada României la Oslo, este în legătură cu autorităţile locale pentru a afla dacă printre victime se află şi cetăţeni români".
 
Atentatul? La singular? Nimic despre "ciuruiala" de pe insula Uto(e)ya? Măcar e vorba de o "condamnare", chiar dacă nici pe departe a ideilor criminale, iar comunicatul se află postat la imediată vedere, pe pagina principală, cum deschizi site-ul. Măcar atît!
 
Am terminat cu instituţiile, trec la partide şi coaliţii.
 
Partidul Democrat-Liberal (www.pdl.org.ro): nimic de nimic.
 
Uniunea Social-Liberală (www.uniuneasocialliberala.com): vacuum. Opoziţia are întotdeauna treburi mai importante, nu-şi poate ridica nasul din ele.
 
Partidul Social-Democrat, partid de stînga: mai curînd afaceri interne, pe linie de Internaţională Socialistă. Sub titlul "Partidul Social Democrat îşi exprimă solidaritatea faţă de poporul norvegian şi faţă de Partidul Laburist Norvegian", următorul comunicat: "Partidul Social Democrat condamnă cu fermitate atacurile teroriste care au lovit Norvegia. În aceste momente dramatice, dorim să transmitem poporului norvegian întreaga noastră susţinere şi compasiune. Suntem alături de Norvegia şi de toată comunitatea internaţională implicată în lupta împotriva terorismului. Astfel de atacuri, împotriva unui popor paşnic şi civilizat nu fac decât să ne întărească convingerea că libertatea, democraţia, toleranţa şi pacea trebuie susţinute şi promovate cu orice preţ. Partidul Social Democrat este alături de colegii şi prietenii săi din Partidul Laburist Norvegian, direct afectat de nebunia teroristă. Niciun atac de acest gen nu are justificare, dar atunci când el este îndreptat împotriva unor tineri paşnici, în cazul de faţă colegii noştri din cadrul PES, el devine infam şi inacceptabil. Ne exprimăm regretul profund pentru pierderile suferite de Partidul Laburist şi transmitem condoleanţe întregului popor norvegian. Familia socialistă este, în aceste zile, alături de Norvegia. În virtutea relaţiei apropiate pe care o are cu laburiştii norvegieni, Partidul Social Democrat îşi manifestă întreaga susţinere pentru ca prietenii noştri să depăşească cât mai repede acest moment dificil. Avem încredere că poporul norvegian va găsi forţa să treacă peste această tragedie".
 
Ceva, ceva, totuşi: introducerea evenimentului - adevărată promovare categorială - în paradigma "luptei împotriva terorismului" şi reafirmarea unor valori deloc de la sine înţelese precum "libertatea, democraţia, toleranţa şi pacea". "Toleranţă", însă, în ce sens? A cui faţă de cine şi ce?
 
Aceeaşi senzaţie că Norvegia a fost lovită de un tsunami, nu de un om în numele unor idei.
 
Partidul Naţional Liberal: în momentul tentativei de a-l consulta (sîmbătă, 30 iulie 2011, ora 13.00), site-ul (www.pnl.ro) nu funcţiona. Ţărînă uşoară!
 
În sfîrşit, Uniunea Democrată Maghiară din România (www.udmr.ro): ce idee să caut tocmai aici, ce pretenţii absurde din partea mea!
 
Dinspre plaiurile mioritice, Breivik, deci, nu există, adică e lăsat să tragă în continuare, nimeni nu pare a dori să-l oprească, plîngem victimele, dar nu spunem nimic despre criminal, în sfîrşit pare a se fi găsit un nou dement capabil să facă treaba murdară la care mulţi (citeşte: elitele actualmente conducătoare internaţionale), în taină şi nu prea, par a visa.
 
Am înţeles: s-a întîmplat ceva în Norvegia, în lume, dar a fost, vai, un fel de catastrofă naturală, de ciocnire în lanţ, ceva meteo-rutier.

(va urma)

0 comentarii

Publicitate

Sus