Cu ani în urmă, cînd l-am cunoscut pe Răzvan Penescu şi am "accesat" pentru prima oară ceva ce se numea LiterNet, eram sceptic în privinţa şanselor mediului electronic de a concura cartea pe hîrtie. De aceasta din urmă eram şi sînt ataşat (ca să nu spun: îndrăgostit) încă de cînd am început să disting literele unele de altele. Cum putea LiterNet să adauge ceva la această relaţie, cum putea un portal cultural să se "bage" între mine şi obiectul foşnitor numit carte?
Cum-necum, acest lucru s-a întîmplat. Acceleraţia realităţii culturale din ultimii ani intră în proiectul anticipator numit www.liternet.ro, iar nu în schiţa mefientă şi incompletă a aşteptărilor mele iniţiale. Dragostea pentru carte a unor oameni a debordat pe deasupra compartimentelor cu care alţi oameni (me included) erau obişnuiţi. Şi a creat, astfel, o suprafaţă de expunere şi propagare inimaginabilă înainte.
Rubrica Bibliopolis, în care îmi reluam cronici publicate anterior în reviste "tradiţionale", pe hîrtie, se schimbă. La 10 de ani de LiterNet, rubrica aceasta trebuie să marcheze, într-un fel, revoluţia în care Răzvan Penescu şi colaboratorii săi au crezut cu un pas, cu doi, cu trei înaintea noastră.
Convorbirile cu scriitori români de top vor putea fi citite de oricine. E suficientă o conexiune la net. Ca şi celelalte segmentări şi compartimentări, graniţele dispar. Convorbirile vor putea fi parcurse în timp real, rundă cu rundă; şi, pe de altă parte, vor rămîne pe net, la îndemîna tuturor, cît timp va exista net-ul.
Bibliopolis înseamnă, de acum încolo, un dialog cu feed-back adevărat: al celui care întreabă, al celui care răspunde şi al celui care citeşte.
Cel care citeşte poate fi sigur, deocamdată, de un lucru: va avea ce să citească.
Primul invitat al acestei rubrici, invitatul lunii noiembrie, este Răzvan Petrescu.
În exclusivitate, pe LiterNet. Din 1 noiembrie 2011.