Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Fotografii pe care le-am văzut zilele trecute, pentru că aşa s-a nimerit


Alina Andrei

30.10.2011
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Instantanee din New York, cu mult soare. Revoltaţii din Occupy Wall Street, noaptea. Cafenele cu oameni care citeau romane (nu ştiu ce titluri şi ce autori). O veveriţă care se uitase în ochii lui E. (am crezut că a vrut să-l muşte de nas, însă nu, m-am înşelat). Imagini din muzee (coadă şerpuită cu oameni care doreau să intre la MoMa). Fotografii de anul trecut, cu şi despre jazz (le asociez cu degete lovite de clapele unui pian, cu trompete care se tot mişcă şi-o voce groasă, tabagică - probabil ceva legat de melodia pe care o ascultam atunci când le-am văzut prima oară)

Poză cu un poem de Bukowski - scris pe fusta albă a unei tinere (se hlizeşte sugestiv, mai vicios decât ar putea s-o facă o femeie matură, dezbrăcată).

Imagine alb negru, cu un grup de lebede ce traversează o stradă, pe zebră. Undeva în Copenhaga, anii '60 sau '70. Maşini frumoase (habar nu am ce mărci, dar din acelea vechi, care nu se mai văd acum pe străzi) aşteaptă să treacă alaiul păsăresc. O fetiţă pe bicicletă le priveşte - e foarte aproape de ele. Mă întreb dacă şoferii au înjurat păsările, de mamă, Hristoşi şi Dumnezei. Sper că nu. Pentru că nu sunt pasăre albă, ci oamă îmbrăcată în negru, o maşină a dat peste mine, cu ani în urmă. Pe trecerea de pietoni. Florile pe care le aveam în braţe s-au răsfirat neartistic pe asfalt. Am căzut total nefotogenic iar şoferul m-a înjurat într-un mod cu totul banal - nu suna ca într-o poezie din aia furioasă, din volumele poeţilor revoltaţi. Ar fi ieşit o fotografie urâtă! Sau nasoală - ăsta e cel mai potrivit cuvânt.

Multe, multe poze verzi cu copaci, pomi, ierburi. Pomi rotunzi, drepţi, ondulaţi, rombici, haotici sau geometrici, de toate felurile.

Ceşti de porţelan, victoriene. Ceai. Cafea. Conace vechi, din piatră şi lemn, care de fapt cred că nu există în realitate.

Imagini cu o librărie din Veneţia, unde se poate ajunge doar cu barca (teancuri mari de volume erau aşezate într-o cadă normală, aşa cum e cea de la mine din baie). Pare un loc ascuns, subversiv, cu cărţi care se dau numai pe sub mână.

Hans Christian Andersen pozat în 1862 lângă un gard de lemn, iarna sau toamna. Avea un fel de joben pe cap, oricum, pălărie înaltă, neagră, tare - aşa cum purta şi Iepurele de Martie al lui Lewis Carrol. Sub poză era un comentariu stupid despre viaţa lui sexuală.

Oameni pe străzi pietruite, copiii cu vată de zahăr pe băţ - undeva în Polonia, anii '70 (album de Hedy Loffler, primit în dar cu bileţel zgâriat de o pisică frumoasă şi cumsecade)

Un raton hoţ (sau hoţ raton), surprins lângă un ghiveci roşu

Fotografii de Robert Capa. Război. Oameni morţi. M-am uitat pe sub gene, cu ochii întredeschişi, oricum le ştiu de mult. N-am nimic de-a face cu moartea, suferinţa! M-am hotărât să mor doar dacă vreau eu.

Păpădii albe, reale, atârnate cu capul în jos de tavanul unei galerii. Vizitatorii treceau pe sub ele (nu ştiu dacă suflau în sus). Pentru că nu mai aveau rădăcini (inimă / creier) nu cred că erau păpădii vii, ci doar se prefăceau (atâta timp cât tulpinile şi puful - ce formau cadavrul în sine - au rămas proaspete)

Oameni care înoată pe sub apă, fericiţi, în lacuri, mări, oceane sau băltoace (adică aşa cred că erau, de ce să nu fie?)
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer