04.03.2004
O primă ediţie a unui festival de muzică clasică la Bucureşti în această primăvară este incontestabil o veste bună. Şi contrazice tezele scepticilor conform cărora şansele muzicii clasice, mai ales în rândul tineretului, sunt minore. Iar când organizatorii nu au nici o legătură vizibilă cu România, faptele devin şi mai interesante.

La mijlocul acestei primăveri, mai precis între 17 şi 22 aprilie, la Bucureşti se va desfăşura cea dintâi ediţie a Shumsky Music Fest, manifestare rezervată prioritar muzicii clasice, dar neingnorând celelalte arte. Atenţia organizatorilor (Fundaţia "Shumsky") este îndreptată către tinerii muzicieni români, care vor fi implicaţi fie ca participanţi, fie ca asistenţi în majoritatea manifestărilor. Fundaţia, înfiinţată în memoria marelui violonist american (de origine ruso-evreiască) Oscar Shumsky, are ca misiune păstrarea înregistrărilor istorice lăsate de mari muzicieni şi promovarea realizărilor artistice remarcabile cu care au contribuit aceştia la cultura mondială. De asemenea, îşi propune să susţină dezvoltarea carierelor tinerilor muzicieni talentaţi, să organizeze concerte publice şi cursuri de măiestrie pentru elevi şi studenţi.



David Oistrah îl numea pe Oscar Shumsky "unul dintre cei mai mari violonişti ai lumii", printre colegii săi el fiind considerat un interpret de nivelul lui Kreisler sau Heifetz. Fiul său, violistul Eric Shumsky este sufletul acestei fundaţii şi iniţiatorul – pe plan artistic – al festivalului. În ultimul timp, Eric Shumsky şi-a îndreptat mai mult atenţia asupra unei cariere de înregistrări, constituind Vestige Classics, o companie de distribuţie şi înregistrări în domeniul instrumentelor cu corzi, continuându-şi activitatea concertantă şi pe aceea pedagogică, mai ales sub formă de cursuri de măiestrie. De altfel, una dintre principalele particularităţi ale Shumsky Music Fest este aceea că muzicieni străini invitaţi să cânte la Bucureşti, vor susţine şi cursuri de măiestrie pentru elevii liceelor de muzică şi pentru studenţi, frecventarea acestora fiind gratuită şi fiind deschisă, evident, şi tinerilor muzicieni din alte oraşe ale ţării.

Majoritatea concertelor vor fi găzduite de elegantele spaţii ale Cercului Militar Naţional şi ne referim în primul rând la cel din 17 aprilie, care va începe la ora 16, urmând ca până la ora 20 să poată fi ascultaţi mai mulţi tineri muzicieni români, elevi sau studenţi, în paralel în acelaşi spaţiu fiind vernisată o expoziţie de artă plastică şi fotografie. Tot la Cercul Militar Naţional va avea loc şi concertul cvartetului Amernet, în seara de 19 aprilie, de la ora 19. Concertul final este programat pentru seara de 22 aprilie şi va fi susţinut de The Shumsky Festival Orchestra, dirijată de Eric Shumsky, cu violonistul american Joshua Epstein ca solist.



Această orchestră a festivalului va fi compusă din tineri muzicieni români cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, selecţia pentru formula finală a ansamblului urmând a fi realizată la mijlocul lunii martie. În postura de violist, Erica Shumsky va cânta cu Orchestra de cameră radio şi Corul radio în seara de 21 aprilie, în Studioul de concerte "Mihail Jora" al Radiodifuziunii o lucrare mai rar prezentată şi anume suita pentru orchestră mică, cor mixt şi violă solo "Flori de câmp" de Vaughan-Williams. Performanţele artistice ale lui Eric Shumsky, atât în Europa cât şi în America, i-au adus un prestigiu binemeritat atât în faţa publicului cât şi a colegilor. La începutul carierei, reputatul violist a realizat mai multe înregistrări împreună cu tatăl şi profesorul său, Oscar Shumsky sub egida EMI Classics.

Aşadar, după-amiaza cursuri de măiestrie, seara concerte - Shumsky Music Fest reprezintă un reper cât se poate de tentant în miezul primăverii bucureştene şi îşi doreşte să marcheze doar începutul unei tradiţii, devenind un festival anual, obişnuit în spaţiul cultural bucureştean.

0 comentarii

Publicitate

Sus