Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Az álom elillant


Diana Cuzic, fordította: Bige Szabolcs

06.02.2014
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Elég késő van már. A házban mindenki alszik. Langyos a csend, s a kelleténél erősebben hallatszik minden hang. Jól tudod, holnap kemény napod lesz, és mégis órák óta mondod, még fennmaradsz egy kicsit. Csak egy picikét. A film, vagy a könyv most következő jelenete, részlete ugyanis nem várhat holnapig. Végül mégis lefekszel. Mintha álmos lennél. Legalább is kellene, hiszen késő az idő. Nagyon késő. Behunyod a szemed ... elcsendesedsz, végiggondolod, milyen volt a mai nap, mit kell elintézni holnap. Valami mégis nyugtalanít kicsit. Vajon minden rendben megy? Nem dugja be a fejét az ajtón a véletlen? Kész! Gyerünk aludni, mert holnap kemény napod lesz.
 
Eltelik egy óra. Rácsodálkozol az órára. Ez meg itt melletted, hogy képes ilyen nyugodtan aludni?! Nincs semmi gondja? Semmi problémája? Eh, hagyjuk. Jó hogy ő legalább alszik, sóhajtod. Csak nem fogunk itt ketten kuvikolni várva a reggelt. A lepedő gyűrött, a baloldal kényelmetlen, a jobb oldalon fulladozol. Próbálod hanyatt fekve, aztán hason. Semmi eredmény. Az álom elillant. Az agyad újra megindul. Eszedbe jut az a reggeli öregember, aki kitudja honnan került ide a kopott szatyrával, s kitüntetésekkel a mellén. Elgondolod, mennyi mindenen mehetett keresztül, s miként feledkezett meg mára róla az ország. Vajon ezt érdemelte? Sajnálod, de félsz is, nehogy magad is ide juss.
 
Újra megnézed az órát. Arra gondolsz, mivel úgy is odavan az éjszaka, akár leülhetnél a számítógép elé. De mégse. Küzdesz az agyadban kerengő gondolatok ellen, melyek ellenőrizhetetlenül ezrével rajzanak. Mintha nem is függenének tőled. Próbálsz lapozni. Gondolataid száguldanak. Számba veszed a könyveket, melyeket a közeljövőben el akarsz olvasni. Ez se jó. Nem tudsz elaludni. Az a fehérnép nem képes megérteni, hogy többre megy, ha nem üvöltözik? Mi van az emberekkel, hogy mindenki hisztériásan viselkedik? Senki sem képes rendesen beszélni. Mindenki csak kiabál és ököllel veri az asztalt, káromkodik tekintet nélkül a körülöttük levő gyerekekre és nőkre. Micsoda világ! De neked aludnod kell, mert másképpen olyan leszel, mint a többiek.
 
Egy kicsit elszunnyadtál. Újra az órára pillantasz. Alig félóra múlt azóta, hogy utoljára megnézted. Bárányokat kezdesz számlálni, mert azt mondják, hogy ez használ. Neked nem. Tovább lapozol. Fel kellene kelni. De mégsem. Mintha, mintha csöppet elálmosodtál volna. Valahol zene szól. Elég messzire. Mulatnak. Érintőleg arra gondolsz, mivel foglalkozhatnak az olyan emberek, aki hét közben mulatnak. Csak érintőleg, mert tisztában vagy vele, hogy semmivel sem foglalkoznak. Na, végre ... Elhallgattak. A tieidre gondolsz, akiket rég láttál. Meglátogathatnád őket, ahelyett, hogy csak telefonálsz. Ez kell tenned! Miután bevégzed ezt a tervet, miután rendbe hozatod az autódat, miután visszajössz a nyaralásból ... Igen. Biztosan meglátogatod őket. Húsvétkor, vagy Karácsonykor.
 
Kint világosodik. Hallod a megállóba beálló első autóbuszt. Hirtelen elálmosodsz. El is alszol. Megszólal a vekker. Hogyhogy? Hiszen csak most hunytad be a szemed egy perce sincs. Igazából két óra telt el. Két óra alvás. Eltelt egy éjszaka. Megiszod a kávédat és elhatározod, este időben lefekszel. Így határoztál tegnap is. Tegnapelőtt is.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Angelica şi subconştientul, Virginia Burduja (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Tu ce ai făcut anul trecut - 2019, Radu Bobică (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Să nu crezi în tandreţea mîinilor prelungi, Virginia Burduja (4.4/5 - 8 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Pe când ele plângeau (V), Vlad Bălan (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Biblioteca arsă - BCU. Fundaţia Universitară Carol I, Ioana Ieronim (5.0/5 - 5 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer