16.06.2014
Vă aduceţi aminte cum se termină Operaţiunea Monstrul? Pe o banchetă în autocarul Tulcea-Bucureşti, Toma şi Cotescu povestesc despre secretare, despre soţii, despre Deltă. Un pic melancolici, un pic plictisiţi, ca şi când n-ar mai reveni niciodată, siguri că în anul următor vor fi tot acolo. La un moment dat, se întorc spre locurile din spate, acolo unde Marinuş povesteşte curioşilor de ocazie modalitatea precis-înflorată în care a capturat uriaşul peşte. "Hai să-l mai ascultăm şi noi o dată!", îşi spun cei doi şi genericele încep să curgă.

Lionel Andrés Messi e acel fotbalist argentinian în jurul geniului căruia s-a format, în anii din urmă, una dintre cele mai bune echipe de club din istorie: CF Barcelona. Messi e, totodată, acel fotbalist argentinian al cărui geniu n-a putut împiedica, în anii din urmă, dezintegrarea valorică a uneia dintre cele mai iubite echipe naţionale din istorie: Argentina. Pe un stadion legendar, Maracana (cu accent pe ultima silabă!), câteva zeci de mii de argentinieni, un pic melancolici, necum plictisiţi, îşi exersează vocile, îşi înalţă palmele, îşi revigorează speranţele. "Hai să-l mai încurajăm o data!" şi meciul începe să curgă.

Şi Argentina atacă de la bun început. Bosniacii înscriu la prima atingere de balon. În propria poartă. Dubla campioană mondială nu se opreşte. Vrea mai mult. Atacă. Respectă spiritul acestui Mondial. Messi e căutat mereu. Se demarcă. Primeşte. Pasează scurt. Reprimeşte. Încearcă o pasă lungă. Greşeşte. Încearcă un dribling. Pierde mingea. Pândeşte un şut. E blocat. Încă un dribling. Ratat.

Transpiraţie. E potrivit de cald, dar e foarte multă umezeală în aer. Driblingurile nu ies. Pasele, unele da, altele, cele mai multe, nu. Şi apoi, mai sunt şi fanii. Strigă. Cântă. Dansează. Presează.

Echipa atacă cu entuziasm, dar fără rigoare. Totul se înghesuie pe centru şi în bocancii adversarilor. Minutele trec. O lovitură liberă la vreo 25 de metri. Se apropie Messi. Trage Messi. Peste. Mult peste. Se aud fluierături. Mai întâi discret, apoi un adevărat cor.

Din nou Messi la minge. Din nou pe centru. Pas la Higuain, de data mingea se întoarce. Mai sunt 20 de metri. Fentă la stânga. Fundaşul din cârcă se împiedică de un coechipier. Messi atinge varul de la marginea careului. Un alt bosniac se aruncă la disperare. Prea târziu. Mingea pleacă, loveşte bara, apoi plasa.

Messi continua alergarea răcnind. Goooool, goool, de o mie de ori goooooool. Sudălmile se preschimbă în ovaţii, frustrarea în eliberare, agitaţia fără sens într-unul dintre cele mai frumoase goluri ale turneului. Operaţiunea Messi a început!

PS: Neymar şi Benzema au trimis mingea în bara din stânga portarului, Messi în cea din dreapta, Pirlo şi Van Persie în "transversală". Primele trei baloane au sfârşit în plasă, ultimele două, nu. Toţi cei cinci au fost învingători în prima etapă. E semn că până şi zeii marilor vedete se bucură de această Cupă.

Argentina - Bosnia-Herţegovina 2-1

0 comentarii

Publicitate

Sus