Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Blues Letters

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Ziţa din Marea Caraibilor către Ion Luca Caragiale


Valeria Sitaru

03.02.2015
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul urmator din rubrică

Nene Iancule,
 
Îţi scriu din Marea Caraibilor, sunt într-o barcă cu magnaţi. Să mă ierţi că nu ţi-am spus când am plecat, da' am luat la ofertă călătoria, nu i-am spus nici soră-mii, Veta, că iar o apuca plânsu' de-atâta cusut la mondiruri. Iacătă-i o vreme ca pe la noi, în toiul verii, numai că aici îi zice iarnă. Caraibii sunt nişte insule de pe glob. Li se mai zice şi Lumea Nouă din America de Sud.
 
Nene Iancule, je suis happy and cul, de atâta frumuseţe ce văz. Rică s-a luat de apucături americane, stă tolănit pe pupă, scrie şi vorbeşte-n creolă. De când s-a angajat la LiterNet, bate toată ziua la laptop şi tânjeşte după glorie. Nu mă mai înţeleg cu el! I-a intrat în cap că seamănă cu dumneata, mon cher. "Să stau în cămaşă, cu picioarele goale, tolănit într-un port din miazăzi...", aşa zice că ziceai când îi scriai lu' domn' doctor Zarifopol. Ca să vezi ce moftangiu a ajuns! Altfel, mă ţine bine cu trataţiile de amor, ne mai luăm de la o glumă, îmi bagă câte-un junghi în inimă, da-mi trece repede, mă ştii. Jur pe Statuia Libertăţii, sunt tot aurora lui sublimă, when ai drim, ai drim tot pe el, aşa să mor.
 
Stai să-ţi spui ce-i pe-aci pe unde sunt, că n-ai cum să mă-ntrebi. Să vezi, altă halima... Plajă, natură de Paradis (heruvini n-au, dar am luat cartea despre îngeri a lu' unu' Pleşu' cu mine, am citit-o printre rânduri..., nici mahalale n-am văzut, deşi femeile din Punta Cana zici că-s toate Zamfira Muscalagioaica), şi, cum ziceam, peisaje de poveste, exuberanţă, festival, motocancio... Hai că nu ştii ce-i ăla! Mă faci să râd, nene, ajunsei eu să-ţi dau explicaţiuni de geografia locului! Motocanciu e un fel de amploaiat care te transportă de la domiciliu la plajă cu motocicleta. Zic: hai să mă duc şi eu, că o juma' de oră de soare de-aici face cât patru ore de litoral la noi. Mă protejez cu creme. Mă fac turcoaz. Când să trec bariera cu corali, mă pomenesc că-mi taie drumul un pricopsit de caraib. Hello, darling, zice. Sorry - zic - şi mă ia de după gât. Rică trăgea cu magnatu' la parâme. Aoleu, dacă mă vede? Dau să mă-ntorc, când, apare ăl cu rentacaru şi-i trage una-ntre coarne lui motocanci. Mă speriu. Ce să strig, pe cine, nenea Dumitrache, peste mări şi ţări. Ei, ce zici dumneata de nasul caraibilor?...
 
Ce să-ţi mai spun... Clima e cam tropicală. Deşi umiditatea e sus, plouă cam un sfert de oră, după care apare soarele. Paleta de colors e în contrast cu albul parfumat de roze şi cu nisipul. În loc de lalele e plin de mango. Nucile de cocos se sparg greu şi doar ca pamplezir le-aş mânca. În hamac nu-mi place. Cuvântul ăsta-mi aduce aminte de haidamaci, mitocani, pastramagii, maţe-fripte... Masa o servim la grădină în regim de olinclusiv, bem freşuri, mai ascultăm comédii hispanofone, mai dansăm baciata-bruto, da-l cam lasă şalele pe Rică, bine că la merenghe mă descurc cu magnatu', l-am pus naş de-al doilea.
 
Vezi, c-am avut şi eu parte pe lumea asta de compătimire, nene Iancule, că ce le-ai mai potrivit în noaptea aia furtunoasă... Seara mă pocneşte, aşa, parol, câte-o briză-n cap, şi mă delectez cu amintiri, mă întreb de ce iubim femeile, cum se-ntreabă unu' Cărtărescu, ce-o face tuşica, dau drumul la orga de lumini până la albastru-infinit... Uite, acum abia aştept s-ajung la mal, mă simt zăpăcită de valuri, m-am sculat devreme, ai got a filing de melancolie... pe unde te-o găsi scrisoarea mea, nene Iancule?
 
Mă gândeam să te rog, când mă-ntorc, să mă fi trecut şi pe mine un pic în scrisoarea pierdută, în locul coanei Zoiţica, să-l fac pe Caţavencu să tremure, să mă pun cu puterea, să gândesc pozitiv, să scot ţara din criză, să desenez o frunză, un palmier, un Porş ca să nu zic de Ferrari, să arborez austeritatea, că mai am şi eu momente de sacrificii, poate de îndoială, să se vadă că am şi gândit în viaţa asta, nu sunt doar Ziţa aia care citeşte dramele Parisului, o superficială, o nepricopsită spiritual vorbind, că, uite, oricine mă poate interpreta... până şi una ca Dorina din Giuleşti mi-a umflat rolul şi s-a premiat cu el.
 
Aşa să am parte,
Yor lovely, Ziţa
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Maşa către Anton Pavlovici Cehov, Valeria Sitaru (3.7/5 - 11 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Zaraza către Mircea Cărtărescu, Valeria Sitaru (3.8/5 - 9 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cântăreaţa cheală către Eugène Ionesco, Valeria Sitaru (3.7/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Statuia Libertăţii (Laurenţia) către Ileana Roman, Valeria Sitaru (3.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Leovuşka, fiul lui Puşkin, către Daniil Harms, Valeria Sitaru (3.0/5 - 2 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer