Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Blues Letters

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Ivan Alexandrovici Hlestakov către Nicolai Vasilievici Gogol


Valeria Sitaru

10.02.2015
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică

Kolea,

Mă obişnuisem cu lumea în care m-ai lăsat. Nu credeam că ceva neobişnuit mi se poate întâmpla, desigur, în afara celor scrise de tine. Ba, uite că da. Nu dorm nopţile, de zile nu mă întreba. Nu mai sper nimic. Nu am unde să fug. Pretutindeni, creaturi cu fundul sudat în fotolii mă ameninţă cu moartea. Ce să fac?

Îmi cer iertare că te tulbur; cum te ştiu, oare prin ce mai treci şi tu, pe-Acolo?... Nici troică iute ca viforul nu mai ai, nici clopoţei, nici vânt - cum să te vindeci. Măcar ai ajuns la steluţa aia îndepărtată care-ţi clipocea în cap? Luna, o vezi? Ai înţeles vidul cuantic? Sau, şi pe-Acolo, ai dat de inflaţie cosmică, haos în expansiune, ruperi spontane de energii..., mă gândesc că asta m-aşteaptă şi pe mine, ca pe orice clasic.

Bunul meu Kolea, sunt o structură prea complexă nu numai pentru creaturile cu care m-ai pus să împart aceeaşi scenă de teatru, dar şi pentru gură-cască, publicul, cei care ascultă poveşti ca să-şi zică intelectuali. Chiar şi acum, foarte puţini cred că tu ai vrut ca eu, Hlestakov, să fac o farsă. Ţi-ai dat sufletul ca să-i faci să priceapă că sunt un băiat cinstit, comparat cu fiarele la care m-ai aruncat, că n-am vină. Mi se dau bani, onoruri, femei, eu nu cer nimic. Am datorii, e drept, dar vreau să iau bani cu împrumut, sunt un personaj pozitiv, Dumnezeule, nu sunt un profitor; în schimb, ei, cu toţii, sunt corupţi, îmi vâră bani peste tot, de sub pat ies bărbaţi cu punguţe doldora, mă mângâie, da, sunt beat, nu mai ştiu să-i deosebesc de femei, de femeile din patul meu, mame sau fiice; perfide creaturi sunt femeile, Kolea, ce dreptate aveai, îmi dau tot ce vreau ca să tac, am talent, le biciui cu inteligenţa mea, că de aia m-ai botezat Hlestakov - cel care biciuie. Îmi plăcea joaca asta. Nu sunt nici infernal, nici misterios. Mă avântam ca să le miros felul de-a fi, ah... dar, nu mai am cu ce, e groaznic... s-a dus nasul pe care l-am moştenit de la tine, nu-l mai văd pentru că s-a cărat în Lună şi praful se alege de toate nasurile care ajung acolo, le distrug cu sonde spaţiale, le fac poze en face, înfig steaguri în ele. Kolea, ce-ai făcut, ai distrus şi Luna cu imaginaţia ta! A încălecat-o pe deşelatelea Pământul.

Nu mă aşteptam, sărăcuţul de mine, să văd crescând creaturile imaginate de tine, ca ciupercile, pe tot globul. Pălării otrăvitoare cu gulere albe. Nu mai ştiu să le recunosc pe cele din ficţiune. Mi-e greaţă. Mă ia cu ameţeli. Mi se sfâşie cerul gurii de durere. Şi tac. Cât de puternic e diavolul care te-a chinuit şi pe tine, Nicolai Vasilievici Gogol! Uite, acum se răzbună şi pe mine, credeai că scrisul tău îl va ajuta pe om să se rupă de diavol. Naiv mai erai, nu degeaba ţi-a zis bunicu-tău, ucraineanul, tî hohol! Nu ţi-a convenit. Ai schimbat repede porecla şi ţi-ai zis Gogol.

Ce-am râs când am aflat că un alt puşti de 9 ani l-a convins pe bunicu-său, Edward Kasner (un mare matematician), să numească 1 gogol cifra 1 urmată de 100 de zerouri. Ai ajuns celebru, Kolea, zău aşa, 10 la puterea gogol are atâtea zerouri câte-ncap într-o cameră, şi, fiecare are camera lui în minte. A unora e pentru supravegherea altora. Apoi, dintr-o eroare, gogol a ajuns google. Băieţii ăia doi, Larry Page şi Serghei Brin, au vrut ca născocirea lor - o planetă de informaţii - să se numească gogol, dar Sean Anderson, un alt student, l-a scris greşit la registratură şi a ieşit google. N-ai avut baftă, ai avut şi tu parte de o farsă. Dacă ţin minte, şi tu o încurcasei cu alegerea numelui Akaki Akakievici - un oarecare funcţionar care avea o manta. Ţi-a zis-o Dostoievski: de-acolo, de sub mantaua aia a lui Gogol am ieşit cu toţii!

Kolea, chiar şi-acum, după atâta timp, faci ce vrei cu mine. Ba sunt distrus şi mor, ba m-apuc să-ţi povestesc aiurelile apărute pe glob după plecarea ta, încep una şi n-o duc la capăt, mă schimonosesc pe zi ce trece, ajută-mă. Apără-mă. Nu mai pot să-i sufăr pe toţi înalţi-funcţionarii ăştia, hoţi superiori care au nevoie de mine. Vorba ta, nu mai accept viaţa asta. Mai bine-mi dădeai foc în noaptea aia de februarie, în 1865, când ningea, era totul alb şi-apoi s-a făcut negru.

Nu mai rezist în corupţia asta. Nu mai au nicio frică de mine, Kolea. Cred că n-au avut niciodată, dar se prefăceau mai respectuoşi. Vor numai să-şi spele mutrele cleioase de mine, mă trimit la dracu' să-i spun că sunt curaţi, ca el, ca dracu', să-i laud, au interese patriotice de grup, sunt organizaţi, în cercuri, publici sau privaţi, activi sau pasivi, mă intimidează. Sunt puternicii zilelor negre în care trăim, că nopţile sunt albe sub comanda lor.

Ce-ai mai hohotit când ţi-a povestit Puşkin cum a fost luat drept trimisul ţarului la Tiraspol, când el, bietul, era trimis în exil. Sau, cine să mai ştie ce-a fost şi-atunci. L-ai iubit mult pe Puşkin. La moartea lui ai zis că tot farmecul vieţii tale s-a dus, că nu poţi face nimic fără el, nu scriai un rând fără să-l ai pe el în faţa ochilor. Ţi-a căzut pana. Ţi-au băgat lipitori în nas. Ţi-au distrus mantaua. Ai luat-o razna la nici 40 de ani.

El, Puşkin, ţi-a băgat în cap să scrii Revizorul. Tot el ţi-a dat ideea să scrii ghidul spre Paradis al Sufletelor moarte. Ai crezut şi despre mine că pot fi vreun ghid? Pentru cine? Vorba altui poet: nu mai pot să continui, E RĂU. Am aflat, din planeta Google, că ai declarat cu toată convingerea cât de fericit ai fi fost dacă s-ar găsi atâtea molii care să roadă toate exemplarele cu Revizorul. Caută-le pe-Acolo şi trimite-le. Să mă roadă. Dar nu din pricina victoriei sau împlinirea vreunei misiuni de salvare morală prin opera ta... La bună vedere, Nicolai Vasilievici!

Al tău, Ivan Alexandrovici Hlestakov
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Maşa către Anton Pavlovici Cehov, Valeria Sitaru (3.7/5 - 11 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Zaraza către Mircea Cărtărescu, Valeria Sitaru (3.8/5 - 9 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cântăreaţa cheală către Eugène Ionesco, Valeria Sitaru (3.7/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Statuia Libertăţii (Laurenţia) către Ileana Roman, Valeria Sitaru (3.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Leovuşka, fiul lui Puşkin, către Daniil Harms, Valeria Sitaru (3.0/5 - 2 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer