21.03.2015
Gazeta Sporturilor, martie 2015
Monica Niculescu a pierdut greu la Serena Williams în turul secund la Indian Wells. 5-7, 5-7. Greu ca scor, consistent ca naraţiune sportivă. Am respirat uşuraţi. Ne aşteptam la o execuţie sumară, a fost o luptă. Ştim. Înfrîngerile nu trebuie aplaudate. Şi în general este bine să înveţi din victorii, nu din meciuri pierdute. Mesajul este foarte american, mai ales cînd se petrece în America, ţara aceea care ştie să celebreze învingătorii. Cum ar fi Serena Williams. Liderul absolut al clasamentului feminin este o învingătoare pursînge, căreia i-a ieşit în cale o jucătoare din România, alta decît Simona Halep.

Ce îşi putea propune Monica altceva decît "să facă o figură frumoasă" în faţa Serenei, aclamată pe imensa arenă de la Indian Wells? Era un moment special, condimentat cu lacrimi din partea campioanei şi cu cenuşă în cap din partea publicului. Ştiţi istoria, nu o dezvolt. Ar fi interesant totuşi să povestim un pic despre lovitura de dreapta a Monicăi. Atît de unică în circuit şi atît de atipică. Şi de contre coeur, dacă acceptaţi un franţuzism desuet. Acel slice de forehand care l-a uimit şi l-a contrariat pe John McEnroe.

Fostul mare campion stătea alături de patronul turneului, Larry Ellison, atunci cînd Monica a pus o scurtă cu lovitura ei de dreapta. Serena a reacţionat ca un televizor cu lămpi, iar McEnroe a repetat de cîteva ori cu mîna în aer gestul tehnic al româncei. Era uluială. Şi uimire amestecată cu admiraţie. Şi parcă foarte multă mirare. Ca destui dintre noi, fostul multiplu cîştigător de la Wimbledon şi US Open nu înţelegea. Cum să îţi faci o armă redutabilă tocmai dintr-o lovitură nu doar atipică, ci şi nerecomandată, la limita dintre tenis şi squash? Cum a ajuns românca la ea? O elevă prea încăpăţînată? Un antrenor prea îngăduitor atunci cînd Monica era doar un copil? Sau un vizionar?

Mister. Ciudăţenie care o personalizează pe Niculescu în circuit. Şi, cine ştie?, poate că lovitura ei atît de netenisistică, la graniţa cu lipsa de îndemînare a pleziriştilor, va face carieră. Va fi adoptată de marile vedete ale circuitului. Lovitura Niculescu. Niculescu's shot. Nu rîdeţi!

0 comentarii

Publicitate

Sus