Oamenii păianjen de lângă noi sunt antrenaţi să învingă tristeţea, plictiseala, singurătatea, oboseala. Îi credeţi perfecţi şi de neînvins, dar au un mare defect.
***
Filmul Spider-Man 2 este ca un produs de pe rafturile unui supermarket pe care scrie "trei într-unul". Noul Spiderman e în acelaşi timp o întâlnire tradiţională cu un super erou, o istorie pentru adolescenţi şi o poveste de dragoste.
Cel de-al treilea ingredient, dragostea, e croit pe gustul puştoaicelor de 13 ani care nu au norocul ca la vârsta lor să întâlnească băieţi gata să răstoarne lumea.
Filmele cu eroi din benzi desenate se adresează mai mereu adolescenţilor în căutare de senzaţii tari. Omul Păiajen (la fel ca Super Man, Super Woman, Batman) e visul adolescentelor: e frumuşel, plin de aventură şi oarecum singuratic. E greu ca o puştoaică să întâlnească în preajma ei o alternativă la eroul de pe ecran. Se întâmplă însă ca unele tinere să găsească un asemenea erou pentru hrănirea viselor în personajul pe care vi-l prezint astăzi. E încă o demonstraţie că între film şi realitate e o distanţă mai mică de 35 milimetri (de peliculă).
Personajul cu care vă fac astăzi cunoştinţă poartă în mintea puştoaicelor, asemenea lui Spiderman, o "mască" de erou supranatural: e sexy, are răspuns la toate întrebările, ştie mereu o glumă bună, ştie ce să spună ca să te simţi bine şi, dacă te gândeşti bine, are toate acele calităţi care să te facă să-ţi doreşti să-ţi fie printre prieteni.
Într-un anume fel îţi e prieten chiar dacă nu l-ai întâlnit faţă în faţă niciodată. Asemenea omului păianjen se agaţă de fire nevăzute şi reuşeşte să intre în casa ta, ba chiar te însoţeşte pretutindeni. E alături de tine dimineaţa când te trezeşti, îţi vorbeşte în timp ce te speli pe dinţi şi te pregăteşti pentru o nouă zi de muncă/şcoală. Apoi merge cu tine în maşină/autobuz. Iar seara când ajungi acasă îţi urează, cum ştie el mai frumos, noapte bună.
Dacă eşti o puştoaică de 15 ani începi să te gândeşti la el ca la un idol, ca la un model şi îi trimiţi scrisori în care îi spui cele mai ascunse vise. Dacă eşti elev de liceu, îl invidiezi: are distracţia la picioare, iar fetele care îţi plac ţie îi scriu lui scrisori.
Dar ca Spiderman, când îşi dă jos masca de super erou, e un om obişnuit. Merge pe stradă fără să iasă cu nimic în evidenţă, stă la coadă ca să plătească întreţinerea, frecventează aceleaşi discoteci/cluburi ca şi tine.
Personajul pe care vi-l prezint astăzi mai are si alte puncte comune cu Spiderman. În film, cel mai puternic şi mai periculos adversar pentru tânărul căţărător pe fire invizibile este Doctor Octopus, interpretat de Alfred Molina. Dr. Ock e un geniu rău care ştie să folosească o mulţime de arme sofisticate ca să-i urmărească mintea, reflexele, ba chiar si gândurile tânărului Spiderman. (Alfred Molina pe care l-aţi văzut în rolul lui Diego în Frida are aici una dintre cele mai spectaculoase interpretări ale unui personaj negativ din istoria modernă a cinematografului). Şi personajul meu se întâlneşte în fiecare zi cu un fel de "Dr. Ock" care câteodată e geniul bun, alteori e geniul rău... Întotdeauna însă e geniu, pentru că îi este şef şi n-are cum să-l vorbească pe şef de rău...
E momentul să vă fac cunoştinţă cu oamenii păianjen din viaţa voastră. Sunt prezenţi peste tot, îi găsiţi la o apăsare de buton. Vă începeţi ziua cu ei, uneori adormiţi cu ei. Vi-i imaginaţi ca un melanj între Brad Pitt, Harrison Ford şi Tobey Maguire, iar dacă îi întâlniţi pe stradă, pe cei mai mulţi dintre ei nu îi recunoaşteţi. Sunt oameni ca şi voi, chiar dacă au cele mai sexy-dure-calde-puternice voci din lume. Sunt DJ-ii voştri preferaţi; ei au grijă să urce în fiecare zi, pe fire nevăzute (undele radio), direct în sufletul vostru. Sunt antrenaţi să învingă tristeţea, plictiseala, singurătatea, oboseala. Şi au efecte lor speciale: muzica.
Mulţi dintre ei îmi sunt prieteni sau colegi, aşa că le ştiu marele secret. Îi credeţi perfecţi şi de neînvins, dar au un mare defect: nu pot să trăiască fără voi. Acum, că le ştiţi punctul slab, deschideţi radioul. Ascultaţi-i.