Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Eseu  Sageata  Evul Media

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Am descoperit un artist: Dragoş Alexandrescu


Bogdan Ghiu

18.10.2015
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
La Timişoara, la Art Encounters, 2015, am descoperit un artist vizual: Dragoş Alexandrescu, născut în 1974 la Iaşi, trăieşte şi lucrează (cum se spune) în Finlanda, la Vaasa. În expoziţia timişoreană din hala Timco, Dragoş Alexandrescu expune un video absolut remarcabil (cum se spune), din 2013, intitulat Exercising Failure (tradus imperfect prin "Exerciţiu al eşecului"), şi două obiecte, Knitted Objects ("Obiecte împletite"), rezultat al acţiunii filmate.
 
Despre ce este vorba: în film apar trei cărţi, de la stînga la dreapta Manifestul Partidului Comunist, Bilbia şi culegerea Capitalism and the Historians, coordonată de F.A. Hayek. O mînă începe, calm, metodic, nerevoluţionar, postistoric, să rupă file din toate cărţile. Apoi filele rupte sînt tocate, în gros-plan, cu ghilotina (totuşi...) pentru hîrtie, după care fîşiile de text rezultate (amintind totuşi de lucrarea din 2012 a Anettei Mona Chişa şi Luciei Tkáčová, în care filele cărţii Politiques de l'amitié a lui Jacques Derrida sînt transformate în confetti) sînt rulate, după care, în sfîrşit, o fetiţă le împleteşte cu andrelele, asemenea unei bunicuţe, încercînd să închipuie manual o altă urzeală, o altă textură a realităţii.
 
Atît. Fetiţa e arta şi face ceea ce ar trebui, de la artă, pe urmele artei, să încercăm să facem fiecare: să împletim altfel lucrurile, cu propriile mîini. Estetic, ni se oferă o schemă practică absolut transpozabilă metaforic, practic.
 
Atît. 


 
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

Spacer Spacer