Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Portret în viitor: Europa (II)


Bogdan Grigoriu

19.03.2016
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Pentru a face parte din Juriul liceenilor, singurul juriu al festivalului One World Romania 2016, elevii au fost invitaţi să scrie un eseu liber, de aproximativ 500 de cuvinte, pe tema "Portret în viitor: Europa", în care să răspundă la una sau mai multe din întrebările următoare: Ce înseamnă pentru tine stat / cetăţean / cultură european(ă)? Care sunt valorile europene? Prin ce caracteristici ai defini un European, daca el există? Care e rolul frontierelor? Există diferenţe între frontiere? Frontierele protejează mai mult decât exclud? Cum se vede din perspectiva ta exodul către Europa al refugiaţilor din Africa şi Orientul Mijlociu? Ai încercat să te pui în locul lor? Peste un milion de refugiaţi au ajuns în Europa în 2015: va schimba asta Europa aşa cum o ştim?

 Bogdan Grigoriu, Clasa a XI-a, Colegiul Naţional Sfântul Sava

Când eram mic, mama îmi povestea obsesiv cum a încercat mătuşă-mea să plece în State, să viziteze un prieten, dar n-a primit viză. Nu mă plictiseam, deşi ştiam exact ce urma. Dar mereu aşteptam continuarea, pentru că eram mic şi tot speram că sfârşitul putea să se schimbe. Nu reuşeam să înţeleg de ce mătuşa mea, care era foarte drăguţă cu toată lumea, n-ar fi avut voie să plece undeva. Şi mama mi-a zis că nu aşa funcţionează, că nu conta cât de drăguţă era sau nu era.

Am crescut cu ideea că trebuie să plec, că viaţa mă aşteaptă afară, şi că singurul mod prin care pot să reuşesc e să-mi rup spatele cu şcoala. Că altfel, nu mă primeşte nimeni. De-a lungul vieţii, m-am străduit foarte, foarte mult să înţeleg de ce. De ce ar trebui să-mi fie aşa greu să plec, de ce aş fi aruncat într-un morman etichetat scârbit "străini". În fiecare zi, calc pe fix acelaşi pământ ca un francez, doar că diferă locul exact.

Cultura europeană, ca un tot unitar, este practic inexistentă, indiferent câtă mândrie implică. Conceptul de "cetăţean european" este unul complet vag, care minimalizează zecile de culturi ce trăiesc în spaţiul european. Şi situaţia curentă nu e deloc ajutată de izolarea asta amplă. Titlul de "european" este atât de înrădăcinat, încât oamenii au impresia că refugiaţii sunt nişte extratereştri care îi invadează, şi nu se pot vedea în aceeaşi situaţie. Fără adăpost, răniţi, singuri, forţaţi să fugă de una din cele mai mari atrocităţi, războiul.

Vecinele bunicilor mei scuipă şi scrâşnesc printre dinţi că refugiaţii n-au ce căuta aici, "nu în ţara mea". Ţara lor, căreia de-abia dacă îi ştiu istoria. Dar ăsta e cel mai mare pericol al patriotismului de cârciumă: să uiţi că oamenii sunt mult mai importanţi decât liniile desenate pe o hartă. Europa nu e nimic mai mult decât o bucată de pământ împărţită ostentativ în ţări care se consideră superioare, altora dar şi între ele. Asta în timp ce suferinţa din lume ajunge la o magnitudine la care mi-e greu să mă gândesc. Frontierele sunt, după mine, destul de inutile: împotmolesc melanjul cultural prin simţul de datorie patriotică exagerată pe care îl impun şi amplifică mari probleme sociale, favorizând ostracizarea, uneori oribilă, a "străinilor". Cu toate astea, nu cred că frontierele sunt o prioritate pe lista problemelor de rezolvat.

Oamenii, nu frontierele, resping valurile de refugiaţi. Oamenii urăsc şi discriminează şi uită că tot ce se întâmplă în Siria, de exemplu, poate la fel de bine să se întâmple oriunde. Europa a fost aici cu foarte mult timp înainte să fie transformată într-o pătură peticită şi o să mai fie aici destul timp. Fiecare viaţă contează mai mult decât nişte cerneală pe un paşaport. Oamenii au desenat bariere între ei, e tot treaba lor să le dărâme şi să ajute, cât se poate. Pentru că, în fiecare dimineaţă, şi eu calc pe acelaşi pământ ca un francez, şi asta e cel mai important.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică Toate articolele despre Festivalul de Film Documentar One World România, 2016


0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Angelica şi subconştientul, Virginia Burduja (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Tu ce ai făcut anul trecut - 2019, Radu Bobică (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Să nu crezi în tandreţea mîinilor prelungi, Virginia Burduja (4.4/5 - 8 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Pe când ele plângeau (V), Vlad Bălan (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Biblioteca arsă - BCU. Fundaţia Universitară Carol I, Ioana Ieronim (5.0/5 - 5 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer