Când mă aflu departe de ţară, în locuri unde nu speram să ajung vreodată, nu mă mai prea gândesc la ţara mea. Prea puţin din ce oferă azi, România, mă face să-mi fie dor de ea, să depăşească graniţele şi să "bată" în frumuseţe străinătatea. Ei bine, există excepţii. Iar una dintre ele e Iezerul Şureanu. Din Munţii Şureanu. Poftiţi de-l vedeţi.
De altfel, e primul loc care-mi vine în minte, când sunt întrebat ce recomand pentru o călătorie în judeţul Alba. Chiar dacă e departe de şosea şi durează până ajungeţi acolo, chiar dacă veţi înjura pe ultimii 20 km de drum, sărind dintr-o groapă în alta, chiar dacă n-aveţi ce face la iezer, decât să-l admiraţi, să-l pozaţi şi apoi să vă întoarceţi acasă, totuşi Iezerul Şureanu e obligatoriu pentru turistul român. Mai ales pentru turistul atoateştiutor, care crede că a văzut destul şi că nimic nu-l mai poate surprinde.
Ca să vedeţi lacul, trebuie să treceţi prin curtea Cabanei Şureanu, unde pun pariu că tot sudul Ardealului şi-a făcut concediul, o dată în viaţă. Însă e puţin derutant, ba chiar iritant pentru unii faptul că tre' să treci prin ograda cabanei (cu parcare închisă, nota bene, cabana aparţinând Armatei) ca să ajungi la rezervaţie. În sfârşit, micul disconfort şi confuzia că n-aţi ajuns unde trebuie, ci într-o curte, se evaporă rapid, pentru că poteca spre iezer vă rupe de orice detaliu lumesc şi vă duce într-o zonă de rai natural, fără fisuri, fără minusuri. Cărarea spre lac urcă, apoi coboară, apoi iar urcă şi coboară, trece peste rădăcini de brad, pe sub cetini şi vă duce la malul iezerului, unde veţi găsi o băncuţă şi o masă, amândouă parcă la fel de vechi ca şi iezerul.
Oamenii locului îi spun "lacul fără fund". Nu pentru că n-ar avea, ba chiar poţi vedea, cum urci pe Şureanu, bolovanii uriaşi de pe fundul lacului. Dar e "fără fund" fiindcă e alimentat de izvoare subterane, a căror adâncime n-a fost măsurată de mâini omeneşti. Lacul are o adâncime reală de 8 m, o lungime de 94 m şi o lăţime de 91 m, luciul de apă având o suprafaţă aproape perfect circulară. De fapt, geografii spun că este vorba despre "circul glaciar Şureanu", sculptat în resturile domoale ale platformei Şureanu-Comărnicelu. Rezervaţia mai cuprinde, totodată, vegetaţia abundentă care îmbracă poalele masivului Şureanu, precum şi mlaştina de lângă iezer, unde nu e indicat să vă aventuraţi. De altfel, nici înotul, oricât ar fi de ispititor, nu e o idee bună: pe lângă faptul că e interzis, înotul în lacul glaciar Şureanu te îngheaţă pe loc, chiar şi-n miez de vară. Şi, pe cât de rece, pe atât de înşelătoare e apa lacului. Fiind extrem de limpede, ai senzaţia că nu e adâncă. Ei bine, după doar doi-trei paşi în lac, te pomeneşti deja cu apa până la piept. Da, recunosc, am încercat; dar o singură dată mi-a fost de ajuns să nu mai vreau...
Concluzia mea - ca turist care se mulţumeşte cu puţin şi care iartă mereu autorităţile statului pentru lipsa lor de interes în a susţine produse turistice în astfel de zone esenţiale pentru turismul nostru - este că cel mai bun mod de a vă bucura de iezer este să fiţi acolo şi atât. Sau să fotografiaţi, mai ales dimineaţa, când lumina bate spre munte şi spre lac. Sau, dacă vă ţin picioarele, să urcaţi pe Şureanu, de unde lacul se va vedea tot mai mic, ca o perlă într-un ocean de brazi. Priveliştea obţinută de sus justifică, pe bună dreptate, porecla dată de occidentali Munţilor Şureanu - "Elveţia Estului" -, poreclă ce ilustrează perfect intimitatea şi exclusivitatea lacului, în contrast cu spectaculozitatea peisajelor din Şureanu. Dacă e vreun punct culminant, în orice călătorie prin aceste zone, atunci ar fi nu Transalpina, nu lacul Oaşa, nu mănăstirea Oaşa, ci iezerul.
Acces la Iezerul Şureanu
Rezervaţia e situată la baza vârfului Şureanu. Accesul rutier este unic şi porneşte din şoseaua Transalpina. Trebuie mai întâi să ajungi la lacul Oaşa, de unde nu continui pe Transalpina, ci faci dreapta pe DJ 704. Vei trece pe lângă mănăstirea Oaşa, Luncile Prigoanei, Poarta Raiului şi pârtiile Domeniului Schiabil Şureanu. De la baza pârtiilor, continui la dreapta şi vei ajunge la Cabana Şureanu. În total, distanţa de la lacul Oaşa la Iezerul Şureanu este de 20 km, care pot fi parcurşi într-o oră. Drumul e neasfaltat, accidentat, plini de gropi în special în perioadele ploioase, dar practicabil inclusiv de către maşinile cu gardă joasă.
Obiectiv turistic: Iezerul Şureanu
Localizare: Munţii Şureanu, în situl natural "Frumoasa" (judeţul Alba)
Coordonate: alt. 1.750 m, adâncime 8 m, 45o35'00'' lat. N; 23o34'10'' long. E
Acces: cu maşina; pe jos
Surse de informaţie pentru acest articol: Academia Română
Credite foto: Florian-Rareş Tileagă