19.09.2004
Astăzi mi-am luat inima în dinţi şi sunt gata să-ţi spun 10 chestii care nu-mi plac la tine. Nu te supăra prea tare, citeşte cu calm, rând cu rând, punct cu punct, reproş după reproş.

1. Munceşti prea mult şi nu mai ai timp de mine. Îmi explici, când reuşeşti să îţi faci timp, că orele te devorează, că ziua trece prea repede şi că nu reuşeşti să duci la bun sfârşit tot ce ţi-ai propus. Aşa că eu, care sunt printre ultimele puncte pe lista ta de priorităţi, ajung o "situaţie" care va fi rezolvată în următoarea zi. Care zi e la fel de încărcată de treburi mai importante decât mine şi "mă muţi" în altă zi "următoare".
2. Când ajungi acasă oboseala îţi iese prin toţi porii, nu mai zâmbeşti şi nu te interesează decât să stai în faţa televizorului, zappând regulat de pe un canal pe altul, fără ca memoria ta să înregistreze ceea ce apare pe micul ecran.
3. Dacă te invită cineva să ieşi la un restaurant, la o petrecere sau, pur şi simplu, la o cafea încerci să amâni totul până la sfârşitul săptămânii. De luni până vineri munceşti şi nu poţi să mai faci nimic altceva.
4. La sfârşit de săptămână îţi doreşti cel mai mult să dormi. Aşa că îţi închizi telefonul şi nu mai vrei să auzi nimic. Te trezeşti când e aproape prânzul şi dacă mai găseşti ceva în piaţă la ora aia, aduci legume şi fructe acasă. Apoi încerci să recuperezi ce ai pierdut în timpul săptămânii: relaţiile cu prietenii. Dai telefoane, aranjezi întrevederi, rezervi bilete la cinematograf.
5. Nu mai ai timp să citeşti o carte. Din când în când, cumperi cărţi ca să-ţi completezi biblioteca, dar ele suferă în rafturi nebăgate în seamă de tine. Tot aşa cum sufăr şi eu.
6. Mănânci toate prostiile din lume. Te saluţi familiar cu vânzătorii fast food-urilor apropiate de casă şi de locul tău de muncă pentru că treci în fiecare zi pe la ei. Acolo îţi cheltui jumătate de leafă. Uiţi că acasă ai găsi mâncare mai bună şi mai sănătoasă.
7. Îţi "consumi" stresul în tutun sau forme uşoare de alcool şi nu reuşeşti niciodată să îţi respecţi promisiunea aceea despre "a face sport ca să mă relaxez".
8. Irascibilitatea începe tot mai mult să fie o etichetă pentru tine. Nu-ţi dai seama că starea aceasta e rezultatul lucrurilor pe care ţi le reproşez mereu: muncă, stress, lipsă de poftă de viaţă.
9. Nu mai ştii de unde ai plecat, ce obiective ai avut la începutul carierei sau ce-ţi doreai să te faci când erai copil. Astăzi munceşti, plăteşti facturi, îţi cumperi haine ca să ai "ambalaje" competitive, mănânci ca să poţi să supravieţuieşti şi o iei de la capăt: munceşti, plăteşti facturi.
10. Când erai copil între Paşte şi Crăciun era o distanţă uriaşă. Aveai timp să faci o mulţime de lucruri. Astăzi ţi se pare că a doua zi după Paşte a venit Crăciunul şi cu el s-a sfârşit anul şi iar trebuie să o iei de la capăt. Şi nu te mai bucuri. Nu mai ştii să te bucuri şi nici mie nu îmi mai aduci bucurie.

De ce îmi permit să-ţi spune toate acestea aici, în văzul tuturor? Sunt locşorul acela din creieraş în care ţi-ai postat în copilărie toate gândurile şi speranţele. Ţi-ai propus atunci să nu fi asemenea părinţilor tăi, mai preocupaţi de grijile familiei decât de ei. Ţi-ai promis că o să te bucuri de micile lucruri care se întâmplă în jurul tău, să-ţi trăieşti altfel viaţa. Ai uitat asta, cum probabil că i-ai uitat pe cei mai mulţi dintre puştii alături de care ai făcut promisiuni pentru o viaţă, colegii tăi.

Ştii ceva? Fă o pauză de două ore şi uită-te la filmul 10 chestii nu-mi plac la tine. O să fiu acolo, pe ecran, ca să-ţi amintesc cum erai la liceu şi ce îţi doreai să faci când "o să fii mare". Ştiu că n-o să mai ai timp de altceva când se termină filmul, vii după o zi grea de muncă, aşa că să adormi imediat, dar - cu puţin noroc -ai să îţi faci o listă cu 10 chestii care nu îţi plac la tine.

P.S. Toamna începe noul an biologic: te-ai întors din vacanţă, eşti pregătit să înfrunţi un nou an de muncă şi îţi aşezi lucrurile din viaţă. Care sunt cele 10 chestii care nu îţi plac la tine?


(Articol preluat din Jurnalul Naţional)

0 comentarii

Publicitate

Sus