Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Praful de pe tobă

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Istoria lui Aram (III)


Radu Părpăuţă

22.01.2018
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Am plecat la Erevan cu un autobuz prăfuit, cafeniu, ca un gîndăcel ghebos. Avionul de Erevan - Chişinău nu mai zbura. Am luat trenul prin Rostov-pe-Don şi Kiev. Şedeam la geam şi priveam cerul negrăit de frumos, de o nestatornicie a norilor ce te înfiora. Mă simţeam singur. Gîndurile îmi oscilau între ceea ce lăsam şi ceea ce voi face. Totuşi, percepeam călătoria ca pe o aventură, luam parte la o aventură seducătoare şi mă simţeam grozav de viu. Am dormit agitat în monotonia roţilor de tren. M-am trezit dis-de-dimineaţă în acelaşi păcănit de roţi. Am ieşit orbeşte pe culoar. Nu era nimeni. O fracţiune de secundă mi-a trecut prin cap că toţi sînt morţi şi că toate speranţele mele sînt o iluzie. Dintr-un compartiment a apărut un bărbat la vreo patruzeci de ani cu o geantă de piele pe umăr. Era vădit beat. A intrat cu uşurinţă în vorbă cu mine:
- N-o las niciodată, mi-a spus arătînd spre geantă. Aici am...

Şi mi-a arătat aparatul de fotografiat Sony: scump, cu tot felul de accesorii. Am început să pălăvrăgim. Ca mai toţi oamenii la beţie era simpatic, sincer şi puţin cam necioplit. Îmi plăcea să-l ascult, deşi, la drept vorbind, mă gîndeam mai mult la ale mele. În orice caz, după o noapte zbuciumată, care ameninţa să mă înghită cu singurătatea ei, trăncăneala lui Hans, aşa s-a recomandat, îmi făcea bine. Vorbea ruseşte rudimentar, mai prost decît mine, dar reuşea cu zîmbete, mimică şi gesturi să se facă înţeles. Era fotograf la Der Spiegel, mi-a zis, venise să facă fotografii în Karabah, unde bum-bum azerii şi armenii. Aaa, eram armean? Tot respectul, avea mulţi prieteni armeni, liebe Freunde, dar, ştii cum este la război, îi faci şi îi pierzi. Nici măcar nu te mai gîndeşti că îi vei mai întîlni vreodată. La Hamburg avea prieteni, avea şi timp pentru ei, dar erau mai daleko, aici sînt nedaleko, cu toate că îi pierzi uşor şi nu te mai gîndeşti să-i regăseşti, pfui, dispar ca într-un fum de ţigară. Ziariştii, mein Herr, nu prieteni, mai mult haită.

Şi Hans a început să-şi pipăie multele buzunare, avea o vestă militară rusească de camuflaj. Am crezut că-şi caută ţigările. Nu, a scos o sticlă de Stalinskaia. Prosit! şi a tras o duşcă zdravănă. Apoi mi-a întins sticla cu un gest din cap: Hai, dă-o peste cap! Am băut şi am început să trăncănim. De fapt, a revenit Hans, haita ziariştilor so ein nebler Verein, nu e chiar o asemenea haită. Prieteni făcut mulţi în Africa. A fost în Ruanda ca să facă ţac-ţac, fotografieren, pe urmă la Kinshasa, iar apoi pe fluviul Congo pînă la Kisangani, ceea ce era greu, ba chiar imposibil, mein Herr, situaţia politică grea-grea, relieful sus-jos, jungla mare-mare şi localnicii neospitalieri, hap-hap se zice, în total două luni în junglă, zwei. Se îmbăta zilnic şi conştiincios, adaugă Hans în rusa lui rudimentară, ca să reziste, şi, uite, a scăpat, svoboda, frei. Toţi ziariştii care merg acolo aşa îmbătat conştiincios.

Zîmbetul de pe buzele lui Hans e ambiguu: să-l crezi? să nu-l crezi? Atîtea lucruri oribile, oh, văzut! Atîtea lucruri! Cadavrele umflate plutind pe fluviul Congo. Alte cadavre putrezind pe cîmpuri. Mormane. Muşte verzi. Şi Etienne, prietenul lui de la Paris Match, împuşcat lîngă el, în camionetă. Greu de povestit. Pare uşor la prima vedere, dar pe urmă doare aici. Şi Hans s-a bătut cu pumnul în piept, apoi a mai tras o duşcă. Făcut lui Etienne respiraţie gură la gură, masaj cardiac, dar el mort. Glonţul uite aici (mi-a arătat tîmpla), gaură cît măslina, neagră.

Pe urmă nu mai ţin minte ce am discutat, ştiu doar că am terminat de băut sticla şi am adormit. M-am trezit spre dimineaţă mahmur. Mi-era frică să nu-mi fi furat cineva bagajele. Nu mi le furase. Am ieşit pe culoar să-mi mişc picioarele. Neamţul nu mai era. Am găsit doar locul unde vomitaserăm împreună. Trenul intra fluierînd în gara Chişinău. Odată cu el intram şi eu în maturitate.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Divagaţii despre salcie şi locuitoarele ei (I), Radu Părpăuţă (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Plămădeli, Radu Părpăuţă (4.8/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Plecarea, Radu Părpăuţă (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Familia Botnariuc (II), Radu Părpăuţă (4.5/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Familia Botnariuc (I), Radu Părpăuţă (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata autoficţiuni
Sageata 49
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata Visăreasa-n colţul blocului
Sageata Totul pe alb


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer