Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

O epifanie pascală


John Banville, traducere de Adriana Cârcu

20.04.2019
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Tatăl meu a fost un mare căutător de cuiburi. N-am înţeles niciodată cum de reuşea. Duminică dimineaţa, când se împrimăvăra, ne lua pe mine şi pe Freddie cu el pe câmpul de deasupra de Carrickdrum. Cred că o făcea mai ales ca să scape de acei enoriaşi - încă era vicar pe atunci -, care îşi făcuseră obiceiul să-l viziteze acasă după slujbă; nevestele de la ţară, gălăgioase şi nefericite, în şaretele lor, lucrătorii de la periferia oraşului, fetele bătrâne, nebune cu ochii lucitori, care-şi petreceau toată săptămâna stând de strajă în spatele ferestrelor cu perdele dantelate din vilele de pe faleză.

Mi-ar plăcea să descriu aceste ieşiri ca pe nişte ocazii de convivialitate familială, în care tatăl le destăinuia fiilor miraţi din tainele şi ciudăţeniile naturii, dar de fapt vorbea foarte rar şi bănuiesc că cea mai mare a timpului nu era conştient de prezenţa celor doi băieţei care mărşăluiau din greu peste stânci şi prin mărăcini, ca să ţină pasul cu el.

Era pământ sălbatic acolo sus, crâmpeie sărăcăcioase de câmp separate de aglomerări de piatră gri, cu tufe de buruieni şi ciudate formaţiuni de cenuşă, deformate de vântul mării. Nu ştiu de ce tata îl lua şi pe Freddie, pentru că el devenea foarte agitat la înălţimea aia, mai ales în zilele vântoase, şi se ţinea după noi scâncind deznădăjduit, rupându-şi pieliţele de la unghii şi muşcându-şi buzele până la sânge. La capătul marşului, însă, coboram într-un mic adânc înconjurat de stânci, o vale în miniatură, cu iarbă ca de pajişte, tufe de garofiţe şi răzoare de păducel, unde totul era liniştit, murmurând în tăcere, şi unde până şi Freddie se calma, pe cât putea el.

Aici, tata, îmbrăcat în pantaloni trei-sferturi cu jambiere şi un pulover cafeniu, şi cu gulerul de preot la gât, se oprea brusc, cu o mână ridicată, ascultând la nu ştiu ce semnal secret sau la o vibraţie din aer, se abătea de la cărare şi se apropia de vreun tufiş, cu o uşurinţă surprinzătoare pentru un om de mărimea lui, îndepărta ramurile cu grijă şi privea înăuntru zâmbind. Îmi amintesc de zâmbetul acela. Era pură desfătare în el, de bună seamă - îl făcea să arate aşa cum îmi imaginam că ar fi arătat Freddie dacă nu ar fi fost înapoiat - , dar şi un fel de triumf amar, de parcă l-ar fi surprins pe Creator făcând o ghiduşie impresionantă, dar esenţialmente nedemnă. Apoi, cu un deget la buze, ne făcea semn să ne apropiem şi ne ridica pe rând, ca să putem vedea ce descoperise: un cuib de canar sau de mierlă, câteodată cu pasărea aflată în el, palpitând mărunt şi privind în sus cu o spaimă domoală, de parcă ar fi văzut, una lângă alta, marea faţă a lui Dumnezeu şi a fiului.

Cu toate acestea, pe mine nu mă fascinau păsările, ci ouăle. Pestriţe sau de un albastru pal, stăteau acolo în scobitura cuibului, închise, inexplicabile, învăluite în propria lor plinătate. Aveam senzaţia că dacă aş fi luat unul în mână, ceea ce tata nu mi-ar fi permis niciodată, ar fi atârnat mult prea greu ca să-l pot ţine, ca o fărâmă de materie de pe o planetă mult mai densă decât a noastră. Dar ce era mai izbitor la ele era d i f e r e n ţ a. Erau ca ele însele şi ca nimic altceva. Iar în această manifestare extremă a sinelui, ele sfidau tot ce le înconjura, lumea decrepită a tufelor de mărăcini şi a nestăpânitelor frunze verzi. Erau opera de artă desăvârşită.

Când am descoperit pentru prima dată Moartea lui Seneca în praful din cămara lui Aligheri, mi-am amintit pe loc de acele dimineţi de duminică din copilărie, şi de tata care cu o infinită delicateţe dădea la o parte ramurile, ca să-mi arate aceste fragile şi cumva indestructibile comori, adăpostite în inima lumii.

(fragment din romanul The Untouchable, semnat de John Banville, traducere de Adriana Cârcu. Titlul aparţine redacţiei.)

Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (II), Argentina Firuță (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Premianţii taberei creative Scris de tine, Braşov 2019, Autori diverşi (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (I), Argentina Firuță (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum am devenit faşionistă / Good luck!, Crenguța Sandu (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Gol, Matei Şorodoc (4.7/5 - 12 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer