06.05.2019
tuktuk.ro, iunie 2017
De regulă mergi în Austria pentru schi sau pentru alte sporturi "albe". Ai şi de ce, desigur. Dar ce-ar fi să iei în calcul o vizită în această frumoasă ţară şi atunci când vine anotimpul cald? Sunt atât de multe lucruri de făcut şi văzut în Austria vara încât am putea scrie pagini întregi. Noi am fost la început de vară în Salzburg, am scotocit oraşul, apoi am plecat cu trenul, prin regiunea Tirol, până la spectaculosul loc de joacă pentru oameni mari, care se numeşte Area 47.

În cele ce urmează, vom povesti despre Salzburg. Oraşul lui Mozart, aflat în nordul Austriei, e una dintre cele mai elegante şi relaxante destinaţii în care am avut norocul să păşim în ultima vreme. În Salzburg te simţi burghez. Salzburg e unul dintre acele oraşe europene în care te simţi nu doar european ci şi elegant, deştept, cult, civilizat. În Salzburg nu te plictiseşti, pentru că ai mereu câte ceva de vizitat şi de experimentat iar dacă eşti gurmand sau măcar iubitor de gastronomie, ai la dispoziţie multe restaurante bune în care să-ţi satisfaci curiozităţile culinare, dincolo de celebrele şniţele şi de la fel de celebrul ştrudel.


Salzburg, oraş cu nu mai mult de 150.000 locuitori, şi a cărui denumire se traduce prin "castelul de sare" (datorită minelor de sare care-l înconjoară), a fost întemeiat în anul 696, când misionarul călugăr Sf. Rupert a fondat aici Mânăstirea Benedictină Sf. Peter, considerată astăzi drept "leagănul Salzburgului". Apoi, întreaga zonă s-a dezvoltat într-un adevărat stat-biserică, oraşul fiind considerat "Roma nordului".

Peisajul salzburghez e marcat de Fortăreaţa Hohensalzburg, care domină oraşul de mai bine de 900 de ani, fiind considerată cea mai bine conservată cetate medievală din centrul Europei, dar şi de râul Salzach, care şerpuieşte de-a lungul urbei. O plimbare cu vaporaşul pe Salzach este o idee foarte bună. Salzburg nu mi s-a părut un oraş foarte aglomerat - poate şi pentru că este unul relativ mic. Se merge mult cu bicicleta, poluarea pare la cote minime iar toate elementele, naturale sau arhitectonice, sunt atât de bine şi armonios închegate încât simţi că nu te deranjează nimic. Hai să vedem ce e de văzut şi făcut în Salzburg şi care sunt principalele obiective turistice ale oraşului, într-un top 10 subiectiv, pe care l-am alcătuit în urma a trei zile petrecute în decor mozartian, împreună cu prietenii noştri care îţi spun mult mai multe lucruri despre Austria.

10. Fă un tur de oraş cu autobuzul hop on - hop off şi adaugă un tur pietonal în Centru Vechi

Practic, e cel mai facil mod de a vedea oraşul. Te urci într-un autobuz galben (sau albastru - Sky Line, dacă vrei să te plimbi doar prin Centrul Vechi) şi vreme de o oră şi jumătate admiri Salzburg din mers, cu precizarea că poţi coborî în oricare dintre cele 12 staţii (24 pentru ambele trasee), pentru a te urca din nou, după ce ai vizitat ce ai dorit să vizitezi. Eu am luat linia galbenă, care opreşte inclusiv în 5 staţii din Centrul Vechi şi care ajunge şi în suburbii, pentru a te duce la frumoasele palate Frohnburg şi Hellbrunn, la Zoo şi la Muzeul Folclorului.


Asculţi în căşti informaţiile turistice, perfect sincronizate cu locurile pe lângă care treci, în majoritatea limbilor de circulaţie internaţională şi admiri cam tot ce e de admirat în oraş. În unele staţii (cum ar fi Palatul Frohnburg) şoferul opreşte vreme de cinci minute pentru ca turiştii să facă fotografii. Iar dacă tot vorbim de tururi ale oraşului, recomand ca în centru să cobori şi să parcurgi zona pe jos, pentru a te bucura de arhitectură, de restaurante, de atmosferă.
Preţurile turului hop on-hop off pornesc de la 18 euro / adult (o zi, Yellow Line) (9 euro, copii 6-14 ani). 



Dar care ar fi principalele puncte de neratat în Altstadt, Oraşul Vechi, cel în care s-a filmat celebra producţie Sunetul muzicii? Să le luăm pe rând:

Casa lui Mozart

Marele compozitor a trăit aici împreună cu familia lui, vreme de 8 ani, de la 17 la 25. Nu e cea în care s-a născut, dar e populară printre turişti, mai ales că se află în centru şi o vezi şi fără să vrei. Familia lui Mozart s-a mutat aici în 1773, când tatăl Leopold a decis că e vremea pentru un spaţiu mai mare şi a închiriat jumătate din clădire, mai exact 8 camere. După fix 8 ani, în urma unei certe cu arhiepiscopul local, Amadeus s-a mutat în Viena. Nu am vizitat casa dar o poţi face (costă 6 euro) pentru a vedea obiecte ce au aparţinut marelui compozitor şi familiei sale, inclusiv primul său pian.


Palatul Mirabell şi grădinile lui

În Salzburg am stat la hotelul Sheraton Grand, care se află chiar în frumosul parc Mirabell, dominat de palatul cu acelaşi nume, ale cărui grădini au fost deschise în anul 1730 şi în care s-au filmat câteva scene din Sunetul Muzicii. Am intrat un pic în palat, în care se desfăşura o nuntă. Clădirea a fost ridicată de către arhiepiscopul Raitenau, în anul 1606, ca dar pentru amanta lui, Salome Alt, cu care a avut nu mai puţin de 12 copii. Iniţial, palatul s-a numit Altenau, dar arhiepiscopii l-au reconstruit în secolul 18 şi l-au redenumit Mirabell.


Adevărata încântare însă, o reprezintă grădinile, populate de o sumedenie de statui, care mai de care mai spectaculoase, şi care oferă totodată o privelişte de vis asupra cetăţii Hohensalzburg (de aici şi numele Mirabell). Fiecare statuie din parc este unică şi amuzantă în felul ei, ba chiar există o grădină a piticilor, o mulţime dintre gnomii de piatră de aici fiind modelaţi în secolul 19 după pitici reali. Am remarcat inclusiv grădina de trandafiri şi am apreciat atmosfera romantică şi elegantă a acestui loc impecabil.

 
 

Catedrala Salzburg

Pentru amatorii de catedrale, care vor să-şi treacă în "palmares" încă o frumuseţe ecumenică din marile oraşe ale Europei. E locul în care a fost botezat Mozart, e cea mai mare biserică din centru şi a trecut printr-o istorie complicată, prima "variantă" datând din anul 774, când s-a numit Virgil Dom. În interior vei găsi al doilea cel mai greu clopot din Austria, care cântăreşte 14 tone.


Kapitelplatz şi Fântâna Cailor (Kapitelschwemme)

Kapitelplatz e o piaţă imensă, una dintre principalele pieţe ale oraşului Salzburg, în care au loc adesea tot felul de evenimente şi festivităţi. De departe vei remarca o sferă aurie imensă (Sphaera), care are pe ea un omuleţ. E opera artistului Stephan Balkelhof care şi-a folosit personajul în mai multe lucrări cu care a împânzit Europa (München, de pildă).



După ce traversezi Kapitelplatz dai peste Kapitelschwemme, fântâna cailor, construită în 1732, o... baie care servea drept spălătorie pentru cai şi care acum e unul dintre frumoasele obiective ale oraşului, în faţa căruia nu te poţi abţine să te opreşti pentru cel puţin o fotografie.



Funicularul (Festungsbahn)

Poţi urca muntele Mönchsberg, către cetatea Hohensalzburg pe jos dar e indicat să iei mai degrabă funicularul ce funcţionează încă din anul 1892. Drumul durează doar 54 de secunde, timp în care trebuie să te grăbeşti să surprinzi câteva imagini ale pieţei Kapitalplatz. Un drum costă 2-4 euro.


Abaţia St. Peter

Fondată de episcopul Ruprecht în anul 696, este cea mai veche biserică din Salzburg iar principala atracţie ce face parte din ea este restaurantul Stiftskeller, cel mai vechi restaurant din Europa, despre care poţi citi ceva mai încolo, fiindcă am avut ocazia să iau cina aici, într-un cadru special.


Podul iubirii (Makartsteg)

Este, probabil, cel mai frumos pod pietonal din Salzburg, care se întinde peste râul Salzach şi care e împânzit de lăcăţele atârnate de îndrăgostiţii care şi-au "sigilat" iubirea pentru totdeauna. Un obicei pe care unii îl dezavuează dar care creează un anume şarm pretutindeni (ca o paranteză, nebunia asta cu lacătele pe poduri se pare că a apărut în urma filmului italienesc I want you, bazat pe cartea cu acelaşi nume scrisă de Federico Moccia). Podul iniţial a fost construit în 1905, apoi demolat în 1967, demolat din nou şi reconstruit iar, în anul 2000. Estimativ, circa 20.000 de oameni îl traversează zilnic. Am făcut-o şi eu, de câteva ori, constatând că din apropierea lui se poate lua vaporaşul care să te plimbe pe Salzach.



9. Fă un tur cu bicicleta

Dacă turul cu autobuzul turistic e prea... seniorial pentru tine, şi te simţi în formă, fă un tur cu bicicleta, la finalul (sau în timpul) căruia vei avea inclus şi un picnic. Christian Laserer, de la Bike & The City, va fi bucuros să te însoţească şi să-ţi povestească despre oraşul în care trăieşte. Are două tipuri de tururi (Classic şi Luxury), care durează între 3 şi 3,5 ore, şi ale căror preţuri pornesc de la 39 euro.

Noi am făcut picnicul în grădinile Palatului Hellbrun (despre care vorbim mai încolo), după ce am cumpărat o serie de produse tradiţionale din piaţa Grunmarkt, incluzând cârnaţi, ştrudele şi nelipsitele bomboane Mozart.

8. Ia cina într-un skybar

În orice oraş această activitate e o idee bună, prin urmare Salzburg nu poate să lipsească de pe listă. Mai ales că există destul de multe locuri în care o poţi face. Unul dintre ele este restaurantul Imlauer Sky, care se afla în apropierea hotelului nostru, practic la al şaselea etaj al hotelului Crowne Plaza Salzburg. O locaţie excelentă, care oferă imagini panoramice 360 grade asupra oraşului şi în care, evident, vei putea degusta câteva excelente specialităţi culinare. Încearcă, de pildă, Tafferspitz sau Surf & Turf.


7. Mergi la Hangar 7 şi studiază capsula lui Felix Baumgartner

Hangar 7 e o hală imensă, aflată pe aeroportul din Salzburg, în care Dietrich Mateschitz, fondatorul RedBull, a adunat o colecţie importantă şi interesantă de maşini şi aeronave care au făcut istorie pentru această companie de-a lungul vremii. Monoposturi de Formula 1 sau avioane din flota Flying Bulls, alături de alte obiecte cool dar şi de un restaurant cu stea Michelin (Ikarus) - iată ce poţi vedea la Hangar 7.



Dar primul obiect care ne-a atras atenţia aici a fost cu siguranţă costumul cu care Felix Baumgartner a făcut celebrul său salt din stratosferă, alături de capsula lui. Nu e vorba de capsula originală (aceea se află în SUA) ci de cea de teste dar e suficient ca să-ţi faci o idee despre cum şi-a petrecut iubitul Mihaelei Rădulescu ultimele clipe înainte de a se arunca spre Terra de la o înălţime la care nici nu îndrăzneşti să gândeşti că te ia ameţeala.



Hangarul este o impresionantă construcţie din oţel (1200 tone) şi sticlă (380 tone), arhitectura sa deosebită transformându-l deja într-unul dintre reperele oraşului. Şi nu doar exponatele motorizate fac deliciul locului ci şi faptul că Hangar 7 e un loc perfect pentru artiştii care vor să-şi expună operele moderne de artă dar şi să schimbe idei şi impresii legate de orice formă de tehnologie, laolaltă cu vizitatorii.



6. Vizitează fabrica de bere Stiegl

Stiegl e cel mai cunoscut brand de bere al Austriei, o ţară în care această băutură este, aşa cum ştim, la mare preţ. Ca orice berărie care se respectă, Stiegl a intrat în categoria celor care ştiu să-şi pună în valoare marca şi prin mijloace de promovare turistică. Mai exact, poţi face o vizită la fabrica de bere Stiegl şi nu vei regreta, pentru că aici faci cunoştinţă cu istoria acestei beri şi ai posibilitatea să deguşti câteva dintre produsele fabricii.


În anul 1492, adică fix atunci când Columb descoperea America (există şi o ediţie specială Stiegl Columbus, în acest sens), se producea prima bere Stiegl, al cărei simbol e reprezentat de cele câteva trepte care coborau către apele canalului Almkanal.





 
Am vizitat expoziţia, care ocupă mai mult de 35.000 mp, am urmărit filmul interactiv despre producerea berii, în cinematograful cu efecte speciale, am admirat exponatele din muzeu şi imensa piramidă cu mărci de bere, am căutat suveniruri în magazinul de la ieşire şi, evident, am luat masa la restaurantul berăriei, într-o cavalcadă de fripturi asortate, evident, celor mai bune beri ale casei. Prost! (*prost = "noroc" în limba germană).

(va urma)

0 comentarii

Publicitate

Sus