Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Bill, ceramistul scoţian, ocrotitorul bursucilor cu dungă neagră


Alina Andrei

15.01.2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Îl cheamă Bill şi are un balon roşu. De fapt îl cheamă altfel, dar aşa se recomandă străinilor, e un nume uşor de reţinut şi de pronunţat. E din Scoţia dar nu poartă fustă şi nu e zgârcit. Într-o vreme pene de porumbel îi atârnă de urechi şi de cureaua de la blugi, şi avea un tricou cu un lup cu botul căscat a urlet. Pentru că-i plac porumbeii şi sunt uşor de jumulit. Sunt gustoşi, gratuiţi şi uşor de prins, mai ales cei din Veneţia şi cei din ţările nordice. Porumbeii din România sunt mai greu de vânat cu praştia, fiind bănuitori din fire. Călătoreşte prin Europa deoarece acasă n-are ce să facă. Nici în străinătate n-are ce să facă, dar parcă timpul trece mai uşor pe alte meleaguri, departe de părinţii care-l întreabă des ce are de gând să facă în viaţă. Pe 1 decembrie, dimineaţa, şedea pe un scaun, într-un fast-food din gara Bucureşti Nord. Fuma şi-şi turna cafea pe gât de parcă ar fi fost grăbit. Cu gesturi repezite de credeai că peste 10 minute ar fi avut trenul. Aşa îi place să-şi bea cafeaua. Îi place să-şi imagineze că chiar are un tren de prins peste 10 minute. În realitate ar putea să se urce în compartiment şi peste o zi şi peste un an sau zece, că tot n-ar avea mare importanţă. Nu s-ar schimba nimic important în viaţa lui. A încercat să agaţe o boschetară pentru că aşa i-a venit, dar respectiva i-a luat pachetul cu ţigări şi a plecat. Şi-a luat alt pachet şi a început să studieze pereţii, oamenii care stăteau la coadă la plăcinte şi cafea, tipa care spăla gresia cu mopul, petele de lumină ce se lăbărţau de afară. Aşa a făcut şi în gara din Braşov, şi în gara din Budapesta, şi în gara din Praga, şi în gara din Wroclaw, apoi Berlin, în gara din Paris, în gara din Rennes, unde ca variaţie mânca alune decojite.

În Franţa se mai distra din când în când vorbind cu portretiştii de pe Sena sau participând la mob-uri. Adică afla de la cineva că unii se vor strânge în faţa magazinului de skiuri de pe strada Anatole France nr. 34, fix la ora 15.30, şi se ducea să protesteze. Protesta cam 10 minute, în gaşca de necunoscuţi, apoi se ducea la bere, apoi încerca să-şi vâneze cina, reuşea, o gătea pe o alee lăturalnică, şi dacă n-avea bani de cameră, dormea în parc sau în metrou. În zilele când avea mălai dormea într-un cămin studenţesc, împreună cu pakistanezi, congolezi şi marocani. Nu era bine pentru că îşi zicea în sine că pakistanezii, congolezii şi marocanii put a nespălaţi de-o lună, iar pakistanezii, congolezii şi marocanii îi spuneau pe limba lor ca el să-şi înmoaie din când în când trupul în apă cu clăbuci.

N-are nici o ocupaţie stabilă. Uneori spune că face parte dintr-o organizaţie de protecţie a bursucilor cu dungă neagră dar nu e adevărat. Nu se pune că de două ori şi-a împărţit tufişul dintr-un parc londonez cu nişte pui. Dacă n-ar fi avut maţul plin i-ar fi belit, fript şi mâncat. Se spune că bursucii au carnea aţoasă, nu i-ar fi plăcut. Alteori spune că în Praga a lucrat într-o fabrică de ceramică. Vezi doamne, ar fi pictat ceşti delicate şi farfurii. Aiurea! A încercat o zi, dar a fost concediat pentru că din zece ceşti pictate, opt îi scăpau pe jos, şi pe drept cuvânt patronul a considerat că nu vrea să dea faliment, aşa că i-a arătat uşa şi l-a ajutat să iasă pe ea.

Cu balonul roşu se plimbă când n-are ce face, în rest, aşa cum am spus, zace la câte o masă şi se uită la alţii.


Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer