12.08.2019
tuktuk.ro, martie 2017
Să începem cu începutul. Mai exact, cu prima excursie făcută la sosirea în Republica Dominicană până la plecarea spre prima destinaţie. Am ales o destinaţie în apropiere de La Romana, portul în care a acostat vasul, după prima noapte de călătorie. În Altos de Chavon.


Povestea sătucului Altos de Chavon are un caracter aparte. În puţine zone din această lume vezi un lucru creat în mod oarecum artificial, care să se identifice mai bine cu spiritul locului şi care să-ţi confere o stare de bine, emanând un pozitivism accentuat. Am mai spus-o şi o repet oricând: dacă locul în care mă aflu îmi transmite energii pozitive, îl voi iubi toată viaţa şi-l voi recomanda tuturor. În Altos de Chavon e imposibil să nu te simţi bine şi chiar dacă pe parcursul scurtei excursii a plouat (motiv pentru care fotografiile pot părea mai întunecate) asta nu a umbrit cu nimic exclamaţiile de entuziasm venite din TukTuk.


În 1976, Charles Bludhorn, preşedintele de la Paramount Pictures, milionar american, a avut ideea de a folosi pietrele rezultate din explozia unui munte de lângă râul Chavon (aruncat în aer pentru a se face un drum) la construcţia unui sat mediteraneean medieval, "decupat" din realitatea secolului 16, într-un stil arhitectonic pe care-l văzuse prin capitala Santo Domingo.

 

Părinte iubitor, mister Charles s-a gândit să-i facă un cadouaş fetiţei sale, pentru când aceasta va fi mare. Lucrările (realizate de arhitectul italian Roberto Copa) au durat şase ani iar la final a rezultat o bijuterie de mini-localitate, care include un amfiteatru roman, o splendidă bisericuţă (cu hramul Sfântului Stanislav de Cracovia - în onoarea Papei Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Santo Domingo în 1979 şi a dăruit oraşului câteva din rămăşiţele acestui sfânt), căsuţe pitoreşti, restaurante, baruri, magazine de artă, un muzeu şi alte asemenea minuni amplasate în decorul fabulos străjuit de cursul râului Chavon.



 
 
Astăzi, Dominique Bludhorn, fata lui Charles, este preşedinta Fundaţiei Culturale Altos de Chavon iar oamenii din La Romana (inclusiv ghidul nostru nebun, cu apucături de pastor exaltat în căutare de roluri mici la Hollywood) par să-l iubească cu desăvârşire pe cel care a creat acest mic univers la a cărui inaugurare a cântat, în 1982, însuşi Frank Sinatra, în amfiteatrul de 5000 de locuri. De altfel, multe nume sonore ale muzicii internaţionale au fost aici, de la Pet Shop Boys la Julio Iglesias, de la Gloria Estefan la Sting, de la Carlos Santana la Air Supply.






 
Altos de Chavon seamănă cu o gură de rai. M-am urcat pe scara care duce către clopotul bisericuţei (în care pe timpul weekendurilor au loc numeroase nunţi) şi am privit de-a lungul râului Chavon, în depărtare, căutând inutil urmele unui trib din populaţia taino, care popula insula înainte de sosirea colonialiştilor spanioli. Aveam să văd unul, deghizat, o săptămână mai târziu, făcând pe statuia pe străzile capitalei Santo Domingo.



Dar dincolo de faptul că am rămas cu imaginaţia în vânt pentru câteva minute, trimiţând-o deasupra acoperişurilor cărămizii, Altos de Chavon mi-a transmis mesajul potrivit căruia nu trebuie să alergi pentru a-ţi găsi pacea sufletească. La un moment dat, în doze mai mici sau mai mari, te va găsi ea pe tine.




 
Am trecut apoi, rapid şi prin La Romana, pentru clasica oprire la magazinul de suveniruri, acolo unde ghizii au deal-urile lor, cu comisioanele de rigoare. La Romana e al şaptelea oraş ca mărime din Republica Dominicană, unul fondat la finalul secolului 19, în care, de la fereastra autocarului, unicul lucru demn de luat în seamă a fost catedrala Santa Maria La Menor şi San Nicolas, construită în secolul 16. Altfel, cea mai importantă atracţie a oraşului este în mod cert Casa de Campo, un uriaş resort superb, inaugurat în 1974, care dispune inclusiv de trei terenuri de golf.






(va urma)

 

0 comentarii

Publicitate

Sus