14.05.2020
Ascunşi în propriile case din calea unui virus care a oprit mersul lumii, ne-am redescoperit treptat posibilităţi de auto-explorare. Un refugiu neprevăzut ne scoate la iveală calităţi latente. Ne petrecem timpul într-un spaţiu limitat, iar auto-etnografierea poate deveni un exerciţiu terapeutic, de creativitate. Întrebări care par banale scot la lumină detalii demne de atenţie, pe care de obicei le ignorăm. De pildă: cum locuim? Putem fi surprinşi de diversitatea răspunsurilor, demult ascunse în noi, pentru că locuim în spaţii de tot felul, în memorie, în ritual şi rutină, în vis, în simţuri, în ficţiune şi în multe moduri care ne povestesc pe noi şi lumea noastră. În perioade ca aceasta înţelegem mai bine că păstrarea celor mai neînsemnate urme salvează o lume pe care mai târziu ne va fi greu să o recuperăm.

Echipa secţiei Educaţie Muzeală MŢR a lansat, începând cu 27 aprilie 2020, proiectul Casa de-a casa, o campanie online de colectare a unor istorii despre locuire ce se vor constitui într-o arhivă. În fiecare zi a săptămânii, la orele 12.00, actuali sau foşti specialişti ai muzeului vă vor însoţi prin poveştile lor, îndemnându-vă să contribuiţi la colecţia noastră cu propriile voastre experienţe de locuire:

[lunea lui Călin ] [ casa din bărăgan] - cu Călin Torsan
[ marţea lui Cosmin ] [nomad ] - cu Cosmin Manolache
[ miercurea Lilei ] [ între case ] - cu Lila Passima
[ joia lui Iris ] [ infraroşu ] - cu Iris Şerban
[ vinerea Ioanei ] [ din năuntru despre afară ] - cu Ioana Popescu
[ sîmbăta lui Şerban ] [ etno-rătăciri ] - cu Şerban Anghelescu
[ duminica lui Ciprian ] [ casa Domnului ] - cu Ciprian Voicilă

Trimite povestea ta! Fiecare dintre noi are poveşti ale locuirii în propria casă ori aiurea. Trebuie doar să-ţi dai răgaz şi să scotoceşti în memorie. Chiar şi într-un detaliu poţi descoperi o lume. Trimite pe adresa [email protected] o poveste şi o imagine (foto, colaj sau elemente vizuale) care să o ilustreze. Adaugă şi câteva cuvinte despre tine sau ataşează un link către website-ul personal / pagina de instagram sau facebook. Contribuţia ta va fi parte din Arhiva Timpului Prezent şi din rubrica casa de-a casa de pe LiterNet. Astfel, toate poveştiile campaniei vor fi publicate şi arhivate pe LiterNet, în această rubrică (poveştile urmând să apară zilnic, începând din 18 mai 2020).

0 comentarii

Publicitate

Sus