12.10.2020
tuktuk.ro, noiembrie 2018
Top 10 lucruri de văzut şi făcut în Kuala Lumpur (continuare)

6. Fă shopping în zona Bukit Bintang şi mănâncă pe Jalan Alor

Oricine vizitează Kuala Lumpur va fi interesat de o cât de mică sesiune de shopping. Oraşul se pretează la aşa ceva, iar cea mai comercială zonă a lui, Bukit Bintang, are un magnetism special pentru toţi cei care sunt dispuşi să scoată bani din buzunar pentru chestii materiale, de la haine la electronice.

De fapt, Bukit Bintang este cunoscut a fi epicentrul modei şi entertainmentului din Kuala Lumpur. Pentru că aici nu faci doar shopping. Aici ai cele mai cool baruri şi restaurante din Malaezia. Aici ai street food-uri celebre. Aici aici Heritage Walk - o piaţă în aer liber -, aici ai temple chinezeşti şi indiene dar şi multe alte locuri care abia aşteaptă să fie descoperite.


Recunosc că mi-am petrecut cel puţin trei ore în mall-ul de electronice Plaza Low Yat. E paradisul oricărui gadget-er: pe nu mai puţin de cinci nivele (sau erau şase?) găseşti absolut orice ţi-ai dori. Absolut orice. Telefoane, laptopuri, camere foto, componente, jocuri de console... nici nu are sens să înşir produsele. Sunt standuri organizate pe branduri, pe categorii, pe ce vrei tu. Partea mai puţin bună este că vânzătorii care stau în afara standurilor mari au tendinţa de a te hărţui. Trag de tine să le vezi sculele iar dacă Doamne fereşte pare să te intereseze ceva, cu greu mai poţi scăpa de ei. Ar fi în stare să te ducă acasă şi să-ţi arate că în cea mai din fundul curţii cameră au un laptop care, poate, te-ar interesa. La un preţ bun.


Vorbind de preţuri, se pare că Plaza Low Yat nu mai e ceea ce a fost cândva (de la inaugurarea lui, în 1999). Adică un paradis în care cumpărai electronice cu cel puţin 30% mai ieftin ca-n Europa. Comparând preţurile la laptopuri, de pildă, ele sunt tot pe-acolo. În schimb, alte gadgeturi sunt considerabil mai ieftine. Contează, aşadar, pentru ce te duci. Şi ar fi bine să ai ceva în minte şi să cauţi ceva anume, fiindcă altfel vei rămâne în Plaza Low Yat ca Tom Hanks în The Terminal.



Despre celălalt tip de shopping nu sunt foarte multe de spus, în afară de faptul că găseşti orice, şi că mall-urile din Bukit Bintang sunt uriaşe - încearcă doar Pavilion Mall, de exemplu (deşi, dacă te ţin curelele şi buzunarele, ai grijă că Berjaya Times Square e pe locul 9 în topul celor mai mari shopping mall-uri din lume!). Branduri europene sau asiatice (am intrat chiar într-un mall exclusiv cu produse japoneze), produse de lux sau mărfuri accesibile, pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Preţurile... n-aş zice că sunt ieftine. Dar nici foarte scumpe. Pe undeva, poate şi datorită parităţii 1-1 a monedei, aş spune că sunt cam ca prin România. Cu plusurile şi minusurile evidente. Malaezia nu e o ţară scumpă, însă e o ţară suficient de bogată cât să nu-şi permită să fie ieftină.



O experienţă pe care n-ar trebui s-o ratezi este să mergi seara pe strada Jalan Alor şi să iei cina la unul dintre restaurantele de acolo, eventual să cumperi ceva şi de la tarabele cu mâncare stradală. Jalan Alor este, probabil, cea mai cunoscută stradă cu mâncare din K.L. De-a lungul ei se întind localuri nepretenţioase, cu mâncare thailandeză, chinezească, malaeziană sau indiană. Mâncare ieftină şi foarte bună, servită rapid şi acompaniată de ritmurile muzicanţilor stradali care creează o atmosferă plăcută.


 

Eu am ales un restaurant thailandez, în care am savurat o supă Tom Yum, alături de alte câteva (prea multe) preparate, după care am încercat o îngheţată de cocos, la o tarabă din apropiere. Dar variantele sunt multe şi probabil ai nevoie de o săptămână de seri petrecute aici ca să începi măcar să te obişnuieşti cu un stil de viaţă relaxat şi delicios.



7. Nu te pune cu maimuţele, la Batu Caves, peşterile hinduse

Kuala Lumpur are şi atracţii periferice (despre Putrajaya am vorbit în partea I a articolului despre Kuala Lumpur), iar una dintre cele mai importante, dacă nu cumva chiar cea mai populară şi spectaculoasă, e reprezentată de Peşterile Batu.

La 11 km în afara oraşului, într-o locaţie din nord în care ajungi rapid, se află un deal de calcar, în care s-au format acum vreo 400 milioane de ani, trei peşteri mari şi alte câteva mai mici. Celor mari li s-a spus, în ordinea numerelor de pe tricou: Cathedral, Art Gallery şi Museum. Acestea au fost descoperite în 1878 de un naturalist american, la acea vreme în ele făcându-şi veacul chinezii culegători de guano şi alţi localnici.



Mai întâi, primul impact e foarte spectaculos. Priveşte fotografiile: după ce cobori din autocar sau, în fine, când ajungi pe platoul din faţa peşterilor, te trezeşti înconjurat de culori. Am înţeles că de curând au vopsit treptele care urcă la Cathedral Cave, aşa că am avut şansa ca fotografiile să iasă mult mai colorate decât cele ale vizitatorilor din anii trecuţi. Lângă scări, o statuetă uriaşă, aurită, a unui zeu hindus (Murugan), întâmpină călătorii, parcă oferindu-le binecuvântarea pentru a urca cele 272 de trepte până la intrarea în peştera principală.




 
Evident că, dacă nu suferi de inimă şi eşti dispus la un pic de efort, vei urca treptele. Pe drum, vei constata că eşti asaltat de nişte indivizi extrem de obraznici. Sunt maimuţele care sălăşluiesc în zona peşterilor, şi care s-au specializat într-o meserie unică: sunt hoţi. Ar fi în stare să fure orice, dar mai ales orice conţine mâncare. Iar pentru asta sunt dispuse să se dedea la tot felul de tertipuri, aşa că atenţionarea în legătură cu ele e cât se poate de serioasă. Pentru că e posibil să te trezeşti fără geantă, aparat foto, telefon sau orice altceva. Micile ticăloase sunt în stare să-ţi sară în spate fără nicio jenă, dornice să apuce ceva şi apoi să se care.


Ghidul mi-a spus că sunt două categorii de maimuţe la Batu Caves. Cele care stau pe scări şi cele care se află sus, în peşteră. Şi-au împărţit teritoriile cu grijă şi nu se vizitează. Cele din peşteră sunt mai calme, fiindcă sunt hrănite în permanenţă de oameni, cu te miri ce. În jurul lor sunt inclusiv localnici gata să-ţi vândă mâncare cu care să le hrăneşti. Cele de pe scări însă, mai năpăstuite, au mai mult de lucru în privinţa "coşului zilnic" aşa că, automat, sunt mult mai obraznice.

În principiu, maimuţele asigură distracţia principală la Peşterile Batu. Dar nu trebuie uitat, totuşi, că aceste peşteri au o încărcătură religioasă, aceasta fiind de origine hindusă. Pentru că aici se desfăşoară anual festivalul hindus Thaipusam, la care participă mii de credincioşi şi turişti. Acesta se ţine, de regulă, la sfârşitul lui ianuarie, moment în care platoul din faţa peşterilor, scările şi peştera principală sunt inundate de o mare de oameni aflaţi în aşteptarea procesiunii care începe cu o seară mai devreme la templul Sri Mariamman, din Kuala Lumpur. Întreaga procesiune durează undeva în jur de 8 ore şi este una foarte colorată. Iar cei care participă la ea se află într-un fel de semi-transă. Tot ghidul mi-a spus că printre ei poţi vedea indivizi care-şi înfig ţepuşe prin obraji şi prin pielea din corp, surprinzător fiind faptul că nu le curge nicio picătură de sânge.


Peştera principală este imensă. În interior sunt mai multe mici altare hinduse, în faţa cărora credincioşii se opresc pentru a se ruga de zor. Tavanul peşterii se află la circa 100 de metri înălţime, acesta fiind probabil şi motivul pentru care a fost denumită Catedrala.



Când cobori de la Cathedral, constaţi că, pe la jumătatea scărilor, mai există o peşteră. Aceasta se numeşte Dark Cave (supranumită şi Peştera Vieţii) şi merită o atenţie deosebită, fiindcă dacă-i faci o vizită (pe bani, de data asta, cu două tipuri de tururi, Adventure şi Educational, foarte interesante) ai şansa să vezi câteva creaturi ale întunericului, care locuiesc aici încă de acum 100 milioane de ani, de la lilieci la şerpi şi păianjeni (aici se află una dintre cele mai rare specii din lume - Liphistius batuensis).




 
8. Admiră cel mai înalt steag din lume în istorica Piaţă Dataran Merdeka

Ca orice oraş care se respectă, Kuala Lumpur are o piaţă istorică, pe care orice ghid o va prezenta cu mândrie patriotică. Aici vorbim despre Dataran Merdeka, în mijlocul căreia se înalţă un stâlp pe care fâlfâie cel mai înalt steag din lume: 100 de metri.



Piaţa Merdeka are o importanţă deosebită, pentru că aici şi-a declarat poporul malaezian independenţa, pe 31 august 1957. În apropierea pieţei se află numeroase atracţii turistice - Central Market, Moscheea Negara, superba clădire Sultan Abdul Samad (care în prezent e sediul Ministerului Informaţiilor, Comunicaţiilor şi Culturii), Kuala Lumpur City Gallery, Catedrala Anglicană St. Mary, China Town, prima gară din K.L. (încă în funcţiune) ş.a.m.d.




 
9. Vizitează Masjid Negara, moscheea naţională a Malaeziei

Masjid Negara este moscheea naţională a Malaeziei, un fel de "catedrala neamului" la care vin să se roage credincioşii musulmani din Kuala Lumpur, şi nu numai. 15.000 de oameni pot încăpea în acest lăcaş sfânt care include o sală principală de rugăciuni, un hol imens cu coloane şi decoraţiuni cu versete din Coran, 48 de domuri mici şi un minaret cu o înălţime de 73 m.



Dacă eşti femeie, la intrarea în moschee eşti obligată să-ţi tragi pe cap un veşmânt mov, cu glugă. Dacă eşti bărbat şi nu ai genunchii acoperiţi, vei face acelaşi lucru. În sala de rugăciune nu au acces decât musulmanii, dar chiar şi fără a intra acolo te poţi plimba prin interiorul moscheii admirându-i arhitectura modernă. Moscheea a fost construită în 1965, anul în care Malaezia şi Singapore s-au despărţit, arhitectul responsabil de design fiind britanicul Howard Ashley, laolaltă cu alţi doi arhitecţi locali. La fel de frumoase sunt şi grădinile care înconjoară Moscheea Negara, în care se află piscine de marmură şi fântâni.


10. Admiră fantasticele Petronas Twin Towers

Dacă există un reper unic legat de Kuala Lumpur, pentru cineva care nu a vizitat oraşul, atunci în mod cert, acesta e dat de Turnurile Gemene Petronas - Petronas Twin Towers. Cu mâna pe inimă o spun, după ce le-am văzut în realitate: aceasta e una dintre cele mai frumoase clădiri din lume! Este pur şi simplu impresionantă, maiestuoasă, într-un cuvânt... perfectă. Şi cred cu tărie că ar trebui inclusă pe lista locurilor din lume pe care să le vizitezi măcar o dată-n viaţă.


La momentul în care au fost terminate, în 1998, Turnurile erau cea mai înaltă clădire din lume, cu cei 451,9 metri. A rămas pe această poziţie din 1998 până în 2004, când a fost depăşită de Taipei 101, care avea 508 m. În prezent, Turnurile se află pe locul 16 (Burj Khalifa e prima, cu 828 m), dar deţin în continuare supremaţia la înălţime, dacă vorbim despre structuri gemene.


Clădirea a fost proiectată de către arhitectul argentinian César Pelli, având 88 de etaje, cele două turnuri fiind interconectate la etajele 41-42 (175 m deasupra străzii) printr-o pasarelă, numită Sky Bridge. Un turn este ocupat în întregime de compania petrolieră malaeziană de stat Petronas, iar în celălalt se află sediile mai multor companii locale şi internaţionale (Bloomberg, Al-Jazeera, Boeing, IBM etc). La etajul 86 se află o platformă de observare, de unde poţi admira panoramele oraşului (nu am urcat, fusesem deja în K.L. Tower) - biletul de vizitare a turnurilor e destul de scump: 80 RM (33 pentru copiii sub 12 ani).


Am aflat câteva lucruri interesante despre Turnurile Petronas. În primul rând, acestea sunt structuri inteligente, construite după un sistem care coordonează telecomunicaţiile, mediul înconjurător, electricitatea, energia electrică etc. Pe turnuri sunt montate lumini de avertizare pentru traficul aerian, iar ambele sunt "placate" cu 33.000 panouri de oţel şi 55.000 panouri de sticlă, cu filtru de lumină şi proprietăţi antifonice, pentru a crea un spaţiu interior confortabil. Turnurile sunt deservite de 29 de lifturi curente, 6 pentru marfă şi 4 pentru "locatari", dar numai acestea din urmă opresc la fiecare etaj, fiind capabile să urce de la nivelul de parcare subteran până la ultimul în 90 de secunde. Ca fapt divers, pe 15 aprilie 1999, Felix Baumgartner (cunoscut şi ca Domnul Mihaela Rădulescu) stabilea un nou record mondial la BASE jumping, după ce a sărit de la o fereastră a unui turn. Recordul a fost, între timp, depăşit.

Lângă Turnurile Petronas (de fapt, la baza lor) se află un foarte elegant mall - Suria KLCC, care include nu doar magazine de top, ci şi alte spectaculoase atracţii, precum Aquaria KLCC şi Petrosains - un acvariu şi un centru de descoperiri ştiinţifice. Iar în spatele Turnurilor este amenajat un imens parc, cu fântâni, piscine, piste de alergare şi alte lucruri care contribuie la tabloul general al unui oraş frumos şi deştept.



Unde să stai în Kuala Lumpur

Desigur, există multe posibilităţi de cazare în Kuala Lumpur, de la hoteluri luxoase, la cazări pe care le poţi rezerva pe Airbnb. Eu am stat la Ibis Kuala Lumpur City Centre (KLCC), un hotel de patru stele din reţeaua Ibis, inaugurat cu doar două luni în urmă. Excelent plasat, la doar câteva minute de mers pe jos de Turnurile Petronas şi Suria shopping mall, hotelul se încadrează în categoria celor de lux (iese din tiparele Ibis-urilor, aşa cum le ştim), având 31 de etaje şi 684 de camere, dotate cu toate facilităţile.




 
În cazul în care optezi pentru el, recomand piscina de tip infinity, de la ultimul etaj, alături de spa-ul aferent, de unde ai nişte privelişti urbane incredibile, cu, evident, Petronas Towers în prim-plan. Un alt serviciu foarte practic oferit de acest hotel este shuttle bus-ul gratuit, care te duce până în centrul oraşului.


0 comentarii

Publicitate

Sus