28.02.2021
Centrul satului Tălmăcel (la câţiva kilometri de Sibiu), în acest 7 ianuarie 2021, va fi fost neobişnuit de tăcut. Virusul urât care se ascunde îi va îndepărta pe participanţii la acest festival care a devenit un obicei în ultimele decenii, conform unei tradiţii care datează dinainte de 1918, înainte de Marea Unire. 7 ianuarie este pentru credincioşi a doua zi după botezul lui Hristos şi, prin urmare, va fi sărbătorit dimineaţa în biserica satului.

Vă voi spune cum s-a desfăşurat acest eveniment de-a lungul anilor pe care i-am petrecut în mijlocul unei mari părţi a sătenilor şi a turiştilor informaţi.

În jurul prânzului, credincioşii care ieşeau din biserică se întâlneau cu prieteni şi necunoscuţi pentru a urmări călăreţii care trec îmbrăcaţi în hainele lor tradiţionale, pe caii lor înhămaţi cu ţinute colorate din hârtii colorate, sau cu covoare ţărăneşti ţesute de meşteşugari şi, pe deasupra, păpuşi amuzante.

Un car alegoric, tras de doi boi calmi şi liniştiţi, indiferenţi la ce se întâmplă, face parte din paradă şi este, de asemenea, ca şi partea ecvestră, decorat de familii chiar în dimineaţa aceea în curtea fermei.

Ionii şi Ioanele care sunt eroii zilei au lucrat de mult timp, din decembrie, alături de alte grupuri de tineri din sat pentru a pune la punct această paradă şi celebrul botez în râul îngheţat când sunt prinşi şi udaţi în veselia generală.

O porţie de alcool de prune va fi binevenită pentru consilierii oraşului şi pentru preot, ei înşişi cu picioarele înmuiate.

Spectacolul este garantat şi mai mult dacă o persoană care a băut şi înainte, la degustare, încearcă să meargă pe apă!

Participanţii la parada costumelor şi spectatorii care vor dansa în muzica minunată a acordeonului şi a saxofonului înainte de a coborî la râu vor profita de ocazie pentru a întâlni prieteni îndepărtaţi, pentru a explica câtorva turişti plăcut surprinşi ce se întâmplă şi pentru a gusta din propria producţie... ţinută până atunci la cald în buzunarul hainei!

După botez, mulţimea se va răspândi la ferme şi pensiuni pentru o masă pe cinste, între prieteni şi oaspeţi pentru a discuta despre totul, despre nimic, adică despre politică într-un spirit bun.

Şi desigur zăpada şi frigul fac, de asemenea, parte din joc.

(Sibiu, România, Europa, 6 februarie 2021)

(Louis Guermond, traducere de Dinu Lazăr)























 







sibiunews.net/e-ca-n-povesti-acolo-musai-sa-poftiti-la-talmacel-la-udatul-ionilor
identitatea.ro/udatul-ionilor-traditie-de-sfantul-ion
sibiu-turism.ro/Ce-vizitam-Cultura-si-patrimoniu-Traditii-si-obiceiuri-Udatul-ionilor-Talmacel
wikipedia.org/wiki/Tălmăcel,_Sibiu

0 comentarii

Publicitate

Sus