Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

O cheamă Ileana, e blondă şi are ţâţele mari


Alina Andrei

03.07.2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică

Dă lapte, de aia are ţâţele babane, mai mari decât ale lu măta, aşa a zis tata când a adus-o. Mama a botezat-o Ileana, după o Cosânzeană cu cozi lungi până la buric, care avea rochii de mătase şi pantofi cu toc, coroană de aur, lanţuri la gât şi inele pe toate degetele, şi nu mâncă mamaligă cu brânză, ci doar fripturi cu tort de ciocolată în castroane de argint. Avea caleaşca cu pene de păun, nu căruţa noastră cu care aducem ierburi de la câmp, ca să aibă şi ea ce să bage în burtă la iarnă, să nu-i ghiorăie maţele de foame.Frate-miu cel mare a râs ca un bou şi-a zis să-i luam sutien de dantelă de la târg. După ce femeia lui l-a pocnit, a tăcut chitic. L-a pus cu botul pe labe, cum spune mama când îl pocneşte pe taică-miu când vine noaptea de la crâşmă.

Când s-a căutat un om la fermă care să aibă grijă de un lot de vaci care nu bea nici nu fumează, s-a dus tata, că tot era obişnuit de acasă. Da l-au mirosit ei şi-au zis că nu e bun pentru vaci, de s-au luat la pocneală două case mai jos, lângă Poştă. Mai e borş pe perete, tata zice că nu-i sângele lui, ci al ăluilalt care acu are moaca strâmbată de tot până la urechi, de a venit cu poliţaii la poartă să-i dăm bani să şi-o repare la oraş. Nu i-am dat că n-aveam decât cămeşile de pe noi, aşa au strigat mama şi tata. Io aveam cinşipe mii de lei în buzunar, da am tăcut că nu-s fraier, o să-mi iau pufuleţi cu surprize, de la chioşc şi-o napoletană. .Învăţătoarea ne-a spus că hoţii care şterpelesc un ou mâine or să fure un bou, dar noi n-avem bou, doar pe Ileana, şi ea e vacă, adică o doamnă de la oraş, cum a zis poştăriţa când a adus pensia lu’ bunicu. Tot învăţătoarea ne-a zis că personajele care omoară fără milă porci şi oameni şi vaci nu sunt răbdaţi de Dumnezeu, aşa că nu-i lasă deloc să trăiască până la sfârşitul cărţilor de poveşti. Da’ popa a zis altfel, a spus că animalele nu ajung în Rai, pentru că sunt dobitoace. Dobitoc e şi frate-miu, nici el n-o să meargă în Rai cu mine, cred că nici Ileana şi nici mama, pentru că popa la biserică zice să nu te uiţi în ograda altuia şi nici la bărbaţi străini. Ea se uită. .Când i-a venit vremea să facă pui, adică viţel, au dus-o pe Ileana la Făt Frumos, la capătul celălalt al satului, unde stă veterinarul care are o mănuşă. Am văzut cum nea Mihai şi-a băgat mâna în curu Ilenei, cam până la cot, dar ea n-a zic nimic. Decât muuu. După aia am aşteptat toţi să rămână grea. N-au dus-o la boi pentru că ai mei au zis că nu mai sunt din ăia cu vlagă, ca pe vremurile când era mama fată. Am întrebat de Făt Frumos şi toţi mi-au zis că după ce a fost la veterinar, Ileana a rămas grea cu prinţul noaptea, în grajd, atunci când noi dormeam ca să ne trezim dimineaţa. Eu n-am crezut nimic, doar nu-s tâmpit şi nici n-am mâncat de pe jos. L-am văzut pe frate-miu ce face cu femeia lui pe câmp, în căpiţe, la fel fac şi boii cu vacile, şi după aia ies viţeii pe fundurile lor, apoi sug lapte.


Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer