Radu Teodorescu este cel mai apreciat antrenor de fitness din New York. El i-a pregătit pe John Kennedy Jr., Anthony Quinn, Calvin Klein, Regis Philbin şi Jennifer Lopez.
Avertisment: dacă întîmplător ajungi prin New York şi, după ce vei citi acest articol, vei dori să faci o oră de fitness cu Radu Teodorescu, e bine să ţii cont de cîteva lucruri. În primul rînd, ar trebui să te antrenezi serios înainte să dai ochii cu Radu. Ştiu că sună ciudat "să te antrenezi pentru antrenament", dar crede-mă că ştiu ce spun. Şi încă ceva: e de preferat ca prima dată să mergi singură.
După prima şedinţă de antrenament cu Radu, actriţa Candice Bergen n-a mai putut să coboare pe scări timp de patru zile iar Ellen Barkin, deşi ridica greutăţi de doi ani şi părea a fi foarte în formă, n-a putut să ducă ora pînă la capăt.
Ora. 60 de minute. Asta e vestea bună -"tortura" durează exact o oră. Nici un minut mai mult. De aceea Candice s-a gîndit că programul lui Radu e perfect pentru new-yorkezii ocupaţi. Aşa că şi-a adus şi prietenele la Radu's Physical Culture Studio, pe West 57th Street. "După oră a trebuit să depun eforturi serioase pentru a păstra relaţiile cu prietenele mele", îşi aminteşte Candice.
De aproape 20 de ani, românul Radu Teodorescu este considerat cel mai bun antrenor de fitness din New York. Sau cel mai dur, cel mai sever - cum îl numeşte presa americană în cele peste 400 de articole pe care i le-a dedicat de-a lungul timpului. Dincolo de imaginea pe care i-a creat-o presa, Radu este un romantic. O fire sensibilă, un poet. S-a hotărît să plece în America după ce a văzut filmul Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?, cu Jane Fonda, iar cînd a ajuns acolo a fost adoptat în "înalta societate" a comunităţii româneşti din SUA, după ce, la o petrecere de Crăciun, a citit o poezie pe care o scrisese chiar el. "Era o poezie cam blandienească", îmi spune Radu, zîmbind. "O poezie despre rădăcinile care se rup cînd te duci în America. Despre perioada aceea de plutire, cînd nu-ţi găseşti locul şi rostul. Cînd ai impresia că pămîntul lor nu te primeşte şi că nici înapoi nu te mai poţi întoarce, fiindcă ai trădat pămîntul ţării tale cînd ai plecat."
"Ralf, you are an idiot!"
După ce a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Radu a lucrat ca profesor de sport la un liceu din Piteşti. "Aveam o senzaţie de neîmplinire, de vinovăţie şi nu ştiam de ce. Simţeam că pot face mai multe în meseria mea. Dar nu ştiam ce vreau, fiindcă, dacă ştii ce vrei, găseşti soluţii." Radu a plecat din România în 1972 şi a ajuns în America, o ţară a cărei limbă îi era necunoscută. A urmat "perioada de plutire": "La început am făcut de toate. Am spălat pe jos, am văruit, am fost paznic de noapte. Iar ziua lucram ca spălător de vase la restaurantul unui neamţ", îşi aminteşte Radu. "Neamţul ăsta îmi zicea Ralf şi se distra pe seama mea, că eu încurcam tomatoes (roşii) cu potatoes (cartofi). Mă trimitea după potatoes şi eu tot repetam potatoes-potatoes-potatoes şi de fiecare dată mă încurcam şi aduceam tomatoes. Şi neamţul zicea «Ralf, you are an idiot! » Lui de fapt nu-i trebuiau nici tomatoes nici potatoes, dar făcea pariuri pe seama mea cu clienţii de la bar."
Radu împarte emigranţii români în două categorii: oamenii de calitate şi cei care "parcă au dus România cu ei în America." "Cînd am citit poezia la serbarea de Crăciun, românii «de sus» au venit la masa mea şi au vrut să mă cunoască", îmi spune Radu. Prin intermediul lor a ajuns să lucreze ca antrenor la sala de sport a lui Nicholas Kounovsky în Manhattan şi, mai tîrziu, la Alex&Walter Exercise Studio - un club de fitness cu o clientelă foarte selectă. "Visul meu era să îi fac pe oameni să se simtă mai sănătoşi, să fie mai fericiţi datorită exerciţiilor fizice. Voiam ca toată lumea să se bucure că face mişcare. Dar metodele de antrenament pe care le foloseam la Kounovsky şi la Alex&Walter nu erau îndeajuns de bine puse la punct şi nu le dădeau elevilor mei condiţia fizică pe care şi-o doreau", afirmă Radu în cartea sa, Radu's Simply Fit.
Pe 19 octombrie 1977, chiar de ziua lui, Radu semna contractul de închiriere al unui spaţiu în care urma să-şi amenajeze propria sală de fitness. "Pe atunci eram foarte cincinalist", povesteşte el. "Mi-am spus că în primii trei ani trebuie să învăţ limba şi să mă adaptez sistemului. De încă doi ani mai am nevoie ca să capăt experienţă. Şi apoi trebuie să încep să trăiesc."
Însă în dimineaţa în care ar fi trebuit să predea prima lecţie ca antrenor independent, Radu a descoperit că sala îi fusese inundată. În aceeaşi zi a primit un telefon de la Halston, un mare designer pe care îl cunoscuse la Kounovsky. "Cînd i-am spus că îmi deschid propria sală, Halston s-a oferit să mi-o decoreze el. Dar era prea tîrziu, deja o amenajasem. Şi nu i-a plăcut deloc că pusesem mochetă bleu. El ar fi vrut să fie totul în gri şi negru. Ei, şi Halston m-a sunat chiar în ziua cu inundaţia şi mi-a spus că trebuie să o antrenez pe Bianca Jagger. Cînd i-am spus că nu se poate fiindcă aveam inundaţie, Halston s-a bucurat: «Ce bine, putem să schimbăm mocheta!», mi-a zis. Şi mi-a pus casa lui la dispoziţie, ca să fac ora cu Bianca."
Bianca Jagger
Bianca tocmai se despărţise de Mick Jagger, liderul grupului Rolling Stones, şi trecea printr-o perioadă dificilă. Dar exerciţiile pe care a început să le facă sub îndrumarea lui Radu i-au îndepărtat gîndurile negre şi i-au oferit noi obiective. Radu şi-a dat seama că Bianca ducea o existenţă anostă, închisă, şi atunci i-a propus să-şi facă antrenamentul în aer liber. Cu timpul, Bianca a devenit extrem de motivată, la un moment dat propunîndu-şi chiar să participe la o competiţie de triatlon. Însă într-o zi, pe cînd mergea cu bicicleta, a fost lovită de o maşină şi s-a ales cu un picior rupt. La trei zile de la accident, Radu a vizitat-o la spital. "Nu voia să vadă pe nimeni. Voia doar să stea în pat", afirmă Radu, citat de New York Magazine. "«Biata de ea», mi-am zis. Dar imediat mi-am dat seama că ea exact asta voia: să fie compătimită. Aşa că m-am dus şi i-am zis: «Bianca, lasă prostiile. Trebuie să te ridici, trebuie să faci mişcare. Astăzi. De asta am venit aici, nu ca să-ţi aduc flori.»" Şi Bianca a făcut exerciţii pentru braţe şi cîteva abdomene. Două luni mai tîrziu, Bianca tot nu se refăcuse - nu putea să calce cu piciorul care-i fusese rupt. Dar nu conta: programul de antrenament se desfăşura fără greş, la orele fixate. Cînd trebuia să schimbe aparatele, Radu o lua în braţe şi o muta dintr-un loc în altul.
Anthony Quinn
Însă cea mai mare reuşită a lui Radu a fost pregătirea lui Anthony Quinn pentru spectacolul Zorba Grecul, pe care acesta l-a susţinut pe Broadway. "La teatru nu e ca la film, unde poţi opri camera de filmat ca să-ţi tragi sufletul", spune Radu. "Piesa dura vreo patru ore, Tony nu mai era tînăr şi totuşi trebuia să joace în fiecare seară. Am lucrat cu el trei luni de zile, zi de zi. La început a fost foarte greu fiindcă nu voia să facă nimic din ce îi spuneam. Era îngrozitor de încăpăţînat. Dar şi eu eram la fel." "Şi cum l-aţi convins să vă asculte?", îl întreb. "Strigam la el: «Fă asta, fă aia.» El ţipa la mine: «Cine dracu' te crezi?» «Sînt antrenorul tău», îi spuneam. «Eu sînt antrenorul, tu eşti elevul. Cînd terminăm ora, tu eşti mr. Quinn şi eu sînt Radu. Dar la oră eu sînt mr. Radu şi tu eşti Tony.» L-am învăţat şi dansuri româneşti - sîrbe, căluşarii. Iar la premiera lui Zorba toată lumea a fost extrem de surprinsă cînd l-a văzut pe Anthony Quinn cu cîtă uşurinţă şi vigoare se mişca."
Lista lui Radu
Radu a devenit din ce în ce mai apreciat. Tot mai multe celebrităţi îl solicitau fiindcă programul lui de antrenament dădea rapid rezultate. De-a lungul timpului, Radu a lucrat cu Raquel Welch, Rita Moreno, Tatum O'Neal, Faye Dunaway, John Cusack, Calvin Klein, Natasha Richardson, Evander Hollyfield, Susan Sarandon, Jodie Foster, Robert Redford, Joel Schumacher; Jennifer Grey a făcut gimnastică cu Radu, pregătindu-se pentru rolul - care avea să o facă celebră - din filmul Dirty Dancing; tot el i-a antrenat pe Vanessa Williams pentru rolul din Sărutul femeii păianjen, pe Matthew Broderick pentru Dependenţi de dragoste şi pe Cindy Crawford pentru rolul din Fair Game.
Cindy Crawford
"Pe Cindy o cunosc de mai bine de 15 ani", spune Radu. "Pe atunci eu deschisesem un gym în Police Building, fosta clădire a Poliţiei din New York, pe care un antreprenor o transformase în bloc de locuinţe. Şi cum el avea nevoie de publicitate ca să vîndă apartamentele, mi-a oferit gratuit un spaţiu pe care eu să-l amenajez ca sală de sport - numai ca să poată spune că îl are pe Radu acolo."
Întîmplarea face că Cindy avea un apartament în acea clădire şi, cînd a auzit că Radu este vecinul ei, a venit la antrenament. Cindy urma să înceapă să lucreze la un proiect special. Fratele ei, în vîrstă de trei ani, murise de leucemie şi Cindy voia să facă un calendar cu costume de baie iar banii obţinuţi din vînzarea calendarului să fie donaţi Fundaţiei Naţionale pentru Leucemie. "Felul în care arăta în acel calendar a propulsat-o pe Cindy între primele trei top-modele din lume", afirmă Radu "şi toate doamnele, mai mult sau mai puţin celebre, care veneau la mine la sală, voiau să arate ca Cindy."
Acest succes i-a determinat pe Radu şi Cindy să realizeze o casetă video cu exerciţiile datorită cărora celebrul fotomodel şi-a dobîndit forma fizică atît de invidiată. "Shape Your Body Workout" s-a vîndut în peste zece milioane de exemplare şi este şi astăzi cea mai bine vîndută casetă video cu exerciţii de fitness. Programul de exerciţii se regăseşte şi în cartea lui, Radu's Simply Fit, în care autorul prezintă tehnicile de antrenament pe care le-a recomandat Biancăi Jagger, Vanessei Williams sau celebrului star de televiziune Regis Philbin.
Regis Philbin
În topul Forbes 100 al celor mai influente celebrităţi din America, Regis Philbin ocupă locul 20. El prezintă un show TV foarte popular, Live with Regis and Kathie Lee. În timpul uneia dintre emisiuni, Regis a anunţat că vrea să-şi recapete abdomenul pe care îl avea la 17 ani. Prin urmare, producătorul emisiunii a început să-i caute un antrenor şi, printre alţii, a fost intervievat şi Radu. "Fiindcă la un moment dat Regis spusese că avea probleme cu spatele, eu i-am zis că, înainte să începem să lucrăm la abdomen, trebuie să-i întărim spatele. La urma-urmei, eşti tot atît de puternic ca cea mai vulnerabilă parte a corpului tău." Această ultimă replică a făcut ca Radu să obţină job-ul.
Cei doi au început antrenamentele, care se desfăşurau în studio, timp de o jumătate de oră în fiecare zi, după emisiune. "Iniţial, singurul scop era ca muşchii abdominali ai lui Regis să capete o bună definiţie", arată Radu în cartea sa. "Dar Regis este un om foarte ocupat iar şedinţa de antrenament era deseori întreruptă de telefoane sau diverse persoane care intrau în studio pentru cine ştie ce motiv." Situaţie extrem de neplăcută pentru Radu, care consideră că, pentru reuşita oricărui lucru pe care-l faci, fie el cît de mărunt, concentrarea este foarte importantă. "Cînd mănînci, concentrează-te asupra mîncării; cînd citeşti, concentrează-te asupra lecturii; iar cînd faci sport, concentrează-te asupra mişcărilor pe care le faci", spune Radu.
Programul oarecum haotic de antrenament i-a provocat lui Regis, într-o zi, o durere acută de spate. Radu a venit imediat ca să-i facă un masaj şi a profitat de ocazie pentru a-i sugera să continue antrenamentele la sală. Philbin a fost de acord şi, în timp, a devenit cu adevărat pasionat de exerciţiile pe care le făcea, chiar şi după ce abdomenul său a ajuns la dimensiunile dorite. Regis şi Radu au rămas buni prieteni, iar starul TV nu uita să menţioneze, în timpul emisiunii sale, cît de bine se simte de cînd este elevul "celui mai dur antrenor din oraş."
Bronson "Balki" Pinchot
Nu de puţine ori s-a întîmplat ca invitaţii din show-ul lui Regis să devină mai apoi elevii lui Radu. Este şi cazul lui Bronson Pinchot, care a jucat rolul lui Balki, personajul principal din serialul TV Vărul din America. Unii spun chiar că accentul cu care vorbeşte Radu engleza l-ar fi inspirat pe Pinchot atunci cînd l-a interpretat pe Balki. "Lui Bronson îi plăcea foarte mult să mă imite cînd îşi pregătea rolul", spune Radu.
Jennifer Lopez
Revista In Style publica, în numărul din iunie 1999, un amplu material despre programul de antrenament pe care îl făcea Jennifer Lopez sub îndrumarea lui Radu. "Aveţi vreo contribuţie la forma celebrului fund Lopez?", l-am întrebat pe celebrul antrenor. "Cînd am cunoscut-o eu pe Jennifer, lucra la primul ei disc, On the 6. Urma să facă un videoclip în care apărea destul de sumar îmbrăcată, deci trebuia să arate foarte bine. Şi am primit un telefon că a doua zi dimineaţă vine Jennifer Lopez la mine la sală. Dimineaţă, ne-am întîlnit în faţa intrării. N-am apucat să o invit să intre, că-mi zice: «Radu, ştii pentru ce sînt eu faimoasă?» «Păi, eşti actriţă...» «Nu, nu, nu. Sînt faimoasă pentru fundul meu. Şi fii atent: n-aş vrea să-l pierd.» Am lucrat cu ea cîteva luni de zile şi, la final, arăta de un milion de dolari. De atunci a început nebunia - toate vedetele le cereau antrenorilor să le facă fundul ca al lui Jennifer."
John Kennedy Jr.
Probabil că elevul care s-a adaptat cel mai bine filosofiei de antrenament a lui Radu a fost John Kennedy Jr. "Cînd John John venea la antrenament nu o făcea pentru că voia să-i vină bine costumul cel nou sau pentru că îşi căuta o nouă prietenă. John John era un sportiv pasionat şi căuta în permanenţă să-şi îmbunătăţească condiţia fizică pentru a face faţă unor noi provocări", îşi aminteşte Radu. "O dată se pregătea pentru o expediţie cu bicicleta, altă dată pleca la o competiţie de caiac-canoe undeva pe Marea Roşie. El îmi spunea care este obiectivul lui iar eu îi alcătuiam programul de antrenament."
Olimpiada supremă
Scopul unei ore de antrenament cu Radu nu este să te facă să arăţi mai bine, ci să te simţi mai bine. Frumuseţea este un efect secundar. "Programul meu nu este altceva decît o oră de educaţie fizică pentru adulţi", susţine, modest Radu. Iar sala lui arată ca o sală de educaţie fizică: podea de lemn, spaliere, coşuri de baschet, mingi medicinale şi funii pentru căţărat. "Secretul e atitudinea", spune Radu. "Antrenamentul este doar pregătirea pentru tot ceea ce faci după ce ieşi din sala de sport. Dacă faci faţă problemelor pe care le întîlneşti în viaţa de zi cu zi, înseamnă că antrenamentul pe care îl faci e bun. Fiindcă viaţa este adevărata încercare, olimpiada supremă."
(Articol preluat din revista Elle, 2004)