Când se trezi era întuneric. "Am murit" fu primul său gând. Apoi un şoarece, alergând speriat pe undeva pe lângă pereţi, căutând disperat o gaură unde să se ascundă, îl convinse de contrariu. Cineva aprinse undeva o făclie şi încăperea se umplu de o lumină lăptoasă şerpuitoare, ca un vapor care se scufundă invadat de învolburări năvalnice. Ar fi preferat să fie mort, căci aşteptarea îl îngrozea. Ar fi dat orice să aibă alături alămurile lui Simon, pe Conchita şi pe Leticia, să le ţină pe genunchi, să le dezmierde gurile negre şi spurcate, care scuipaseră între ochi atâţia bărbaţi. Ele l-ar fi ajutat să treacă cu bine peste toate. Ar fi putut chiar să fure o armă de la unul din soldaţii care îi aduceau de mâncare. Cu siguranţă că ar fi putut, dar îi era milă de ei. Cei mai mulţi erau ţărani desculţi. Intraseră în armată doar din cauza sărăciei. Nişte copii care abia învăţaseră să mânuiască o puşcă. L-ar fi condamnat la moarte sigură pe cel căruia i-ar fi furat arma. Şi-apoi îşi acceptase soarta. Ştia că totul se sfârşise. Erau ultimele străfulgerări de lumină. Nu putea decât să încerce să le facă să treacă mai repede. Sau, să le lungească tot mai mult, până când ar fi umplut tot timpul ce-i fusese dat. O idee îi încolţi în minte. Stătu câteva minute pe gânduri, apoi, cu marginea farfuriei de metal din care mâncase, Eleuterio Francisco Rubalcaba scrijeli pe zid o linie. Puţin mai încolo, o alta. Le uni printr-un semicerc. "Ce-i viaţa? O secundă de învolburare între două încremeniri nesfârşite." Bărbatul privi atent desenul. Se dădu un pas înapoi. Îşi duse mâna la bărbie şi contemplă cele două linii şi semicercul, aşa cum un degustător al artei ar contempla un mănunchi de tuşe bine legate. Se încruntă, murmură doar pentru sine cuvinte neînţelese, apoi cu marginea farfuriei desenă un cerc în punctul în care semicercul se întâlnea cu a doua linie dreaptă, ascuns sub acesta, ca o boabă de rouă sub frunza zgribulită. Dacă semicercul ar fi putut face o buclă cât de mică înapoi, atunci înaintarea pe lina dreaptă ar fi putut fi curmată, sau cel puţin amânată pentru un timp nedefinit. Eleuterio Francisco Rubalcaba atinse cu degetul peretele, îl plimbă de-a lungul primei linii, urcă pe curbură, apoi coborî până la intersecţia cu cercul şi linia, dar în loc să o ia înainte pe linia dreaptă, îşi continuă drumul pe cercul tocmai apărut. Se roti o dată, de două ori, de trei ori... Încercă să acopere cu palma semicercul şi linia dreaptă dinaintea sa. Apoi apucă farfuria cu amândouă mâinile şi opintindu-se în zid, scrijeli un X mare peste a doua linie, ca şi cum ar fi aşezat un parapet de beton peste drumul, ce nu avea să mai fie trecut vreodată de-o suflare.
"Nu în afară, ci in interior" murmură Eleuterio Francisco Rubalcaba, încercând să adune din amintiri imagini, cu care să încropească o lume pentru cercul proaspăt creat. Şi ca un copil căruia i se susură un cântec de leagăn în urechi, adormi murmurând "în interior, în interior".
N-a ştiut niciodată cât de lung i-a fost somnul. S-a trezit brusc şi a sărit în picioare. "Hose, Carlito, Eduardo, Arthuro - strigă el disperat - în ce zi suntem astăzi?" "În opt februarie domnule" - îi răspunse din mers unul dintre soldaţii tineri venit în grabă să vadă ce se întâmplă. Îl găsi pe Eleuterio Francisco Rubalcaba şezând pe vine dincoace de zăbrelele îndărătul cărora fusese închis şi privind, ca un guanaco speriat, zidurile solide şi reci ale temniţei sale. "Cum... cum... cum ai ieşit de-acolo?" - spuse soldatul înţepenit de groază şi începu să urle, alertându-şi camarazii. Bărbatul îşi duse însă un deget la buze, îi făcu semn să se liniştească şi ca să-l împace, se strecură uşor ca un abur printre barele groase, înapoi în celulă. Se aşeză pe pat şi zâmbi. Închise ochii la loc.
"Hose, Carlito, Eduardo, Arthuro... - strigă Eleuterio Francisco Rubalcaba deschizând ochii cu zâmbetul pe buze, ca şi cum ar fi fost pe malul însorit al lacului, în zilele frumoase ale copilăriei - în ce zi suntem azi?". "În opt februarie domnule" - îi răspunse unul dintre băieţii care vegheau în permanenţă la uşa sa. "Şi câte zile mai sunt până la execuţia mea?" - întrebă el, privind şiret cum băiatul începe să se piardă cu firea şi să se bâlbâie. "Două, cred, domnule..." "Dar câte au trecut de când am sosit aici?" - mai întrebă Eleuterio Francisco Rubalcaba şi constată cum ochii băiatului sunt aproape să izbucnească în lacrimi. "Nu ştiu domnule, zece, cinşpe, nici eu nu mai ştiu... Vă rog, nu mă mai zăpăciţi aşa, de-o grămadă de zile mă tot întrebaţi asta". Bărbatul întinse mâna spre desenul scrijelit cu farfuria de tablă pe zidul celulei şi alunecă cu degetul de-a lungul cercului. "Dacă am găsi o cale prin care să ne întoarcem înapoi în trecut de fiecare dată când ajungem la un anumit punct, am putea trăi veşnic, într-o buclă perpetuă". Apoi, spre stupoarea lui Hose, se făcu fir subţire de mătase şi ieşi prin ferestruica spânzurată undeva aproape de tavan, ca o amintire a ceea ce ar fi putut fi şi se grăbi spre taverna lui Santiago Carlito Bermejo, ca să golească o ladă cu sticle de rom şi să strângă în braţe câteva târfe focoase.
"Hei, tu de colo - strigă sergentul lovind cu puşca zăbrelele - trezeşte-te, a sosit ceasul". Văzând că deţinutul nu se mişcă, scoase de la brâu inelul cu chei şi desfăcu gratiile. Înaintă câţiva paşi, îl apucă de umăr, şi-l zgâlţâi sănătos. "Hei... tâlharule, ţi-a sosit ceasul". Corpul bărbatului se prăvăli, însă, pe podea, ca un mănunchi de caracoli retezat cu maceta. Sergentul tresări. Speriat, duse două degete la beregata bărbatului şi aşteptă câteva secunde. Apoi rămase încremenit. Faţa bărbatului era acoperită de un rânjet larg, întinzându-se de la o ureche până la cealaltă. Nu era nicio îndoială, deţinutul Eleuterio Francisco Rubalcaba murise. Şi ceea ce era şi mai grav, murise fericit.
***
- Doctore, te rog să ne spui cauza morţii şi momentul decesului. Este foarte important să înţelegem ce s-a întâmplat şi a cui este vina. Am fost păcăliţi, doctore şi asta nu-mi place. Nu-mi place deloc! Cred că răgazul de două săptămâni pe care mi l-ai cerut a fost mai mult decât suficient pentru un răspuns edificator - spuse colonelul, în timp ce cu o mână îşi mângâia barbişonul, iar cu cealaltă îi făcea semn oaspetelui său să ia loc de partea cealaltă a impozantului birou.
Doctorul Garcia Rodrigez Silva, vechi colaborator al colonelului, se aşeză şi fără nicio clipă de răgaz începu să desfăşoare firul explicaţiilor.
- Mă tem, colonele, că veştile pe care am să ţi le dau sunt cât se poate de proaste. Cauza morţii pare a fi naturală. Nu am descoperit la autopsie absolut nimic neobişnuit, deşi am desfăcut în bucăţi corpul decedatului. Ştiu, o să spui că era un bărbat zdravăn, de nici patruzeci de ani, cum se poate să moară din cauze naturale un asemenea om. Nu pot să-ţi dau nicio explicaţie, dar aceasta este concluzia finală. Însă ceea ce este şi mai ciudat abia acum urmează, căci decesul se pare că ar fi survenit cu douăzeci de zile înainte de a fi descoperit cadavrul, adică cu şaptesprezece zile înainte de a fi încarcerat. Ştiu, colonele, e absurd, dar astea sunt semnele. Medicina nu minte. Şi fiindcă mi s-a părut şi mie cât se poate de neobişnuit, l-am rugat pe distinsul meu coleg de la universitatea din Caracas, doctorul Santos, să refacă toate analizele. Nici el nu a avut nicio explicaţie, dar a confirmat toate rezultatele mele. Deţinutul Eleuterio Francisco Rubalcaba a murit cu şaptesprezece zile înainte de a fi încarcerat, din cauze naturale - încheie doctorul jenat, cu privirea în pământ...