08.08.2021
Ha ha, după 1983 urmează 1984, şi sper ca toţi aţi citit cartea 1984.
Cartea 1983 doar am trăit-o.

Un an interesant.
În 23 August 1983 TVR emite pentru prima oară color.
Bun, trecuseră 12 ani de la tezele din lulie 1971, aşa că la televizor se făcea educaţie socialistă la greu (creşterea continuă în "rolul de conducere" al Partidului; îmbunătăţirea educaţiei şi a acţiunii politice a Partidului; participarea tinerilor la proiecte mari de construcţie ca parte a muncii patriotice; o intensificare a educaţiei politico-ideologice în şcoli şi universităţi, dar şi în organizaţiile de copii, tineri şi studenţi (precum Uniunea Tineretului Comunist şi afilierile sale); şi o expansiune a propagandei politice.

Pe 3 august 1983, puţin înaintea Serbărilor Mării de la Costineşti, la Mangalia Ceauşescu distrugea filmul Faleze de nisip spunând: "De ce punem in scenă şi punem pe piaţă asemenea filme, care prezintă denaturat realitatea societăţii noastre? [...] Nu se poate să mai admitem să se producă asemenea filme... Nu de asemenea teatru şi de asemenea filme avem nevoie. Avem nevoie de o artă, de o cinematografie, care să prezinte esenţa, să prezinte modelul omului pe care trebuie să-l construim [...]"

Cea mai cumplită lege din 1983 - au fost însă multe... este: "Deţinerea maşinilor de scris de către persoanele fizice este permisă numai pe baza autorizaţiei eliberate de miliţie.
Nu pot fi autorizate să deţină maşini de scris persoanele care, datorită antecedentelor penale sau comportării lor, prezintă pericol pentru ordinea publică ori securitatea statului."

Grozăviile acelui timp ne-au marcat cumplit.

Ce doream de fapt să spun.
În această atmosferă astăzi de neînţeles, exista în timpul verii o insulă în care timpul era altul, oamenii altfel (normali!), o insulă ruptă de tot ce era în jur: Costineşti.

Pare - şi este - incredibil că în acea lume dezacordată se putea întâmpla aşa ceva.
Mă rog, ar fi multe de spus.
Foarte multe.

Doamnelor şi domnilor, Costineştiul Serbărilor Mării, din 1983.




















































1 comentariu

  • Extraordinare imagini
    Steluța, 08.08.2021, 10:45

    Minunata atmosfera din imagini, infiorator text! Intr-adevar, uimitor cum tinerii mai aveau curajul sa se distreze intr-un climat de teroare pe care noi, cei ce nu am tratit sau am trait prea putin in acea perioada, il intelegem cu greu. Prima imagine pare dintr-un film cu nazisti.

Publicitate

Sus