15.08.2021
Dacă un genial scriitor ar descrie într-o carte anii 1970 din România, ar trebui să rezerve câteva capitole şi lui Aurel Mihailopol.

Un genial fotograf, un om extraordinar, o fire complicată, un mare artist, un suflet dedicat întru totul fotografiei.

După părerea mea, cel mai bun fotograf român din acea epocă.

Bun, îmi este greu să argumentez, opera sa fiind, cu mici excepţii, absentă de pe net, şi articolele analitice, ca şi inexistente.

Rămâne ca o bornă profundă în sufletul meu amestecul rezonant si copleşitor dintre vocea sa, cu prezenţa sa carismatică, cu istoriile sale, şi fotografiile şi expoziţiile lui, răvăşitoare.

La expoziţiile de fotografie marca Mihailopol de la Dalles sau de la TNB era omor, un public extraordinar venea să admire fotografii ce păreau incredibile pentru acele timpuri.

Era fotograf la revista Cinema şi încânta o ţară întreagă cu minunate coperţi şi reportaje din viaţa filmului - revista avea un tiraj de 200.000 de exemplare, şi se vindea în primele ore!

Apoi a crezut, poet şi visător, că se poate face ceva in România.
A semnat apelul Goma, în 1977.

Au urmat săptămâni de anchetă noapte de noapte... a fost dat afară de la Cinema... cu mare greutate a găsit un post la Flacăra.

Ţin minte de parcă ar fi fost ieri plimbările de noapte prin Cişmigiu în care îmi povestea despre anchete... eram buni prieteni.

I-am dat un aparat de fotografiat, să aibă totuşi posibilitatea să pună o pâine pe masă; dar ceva se rupsese în sufletul său.

A murit în 1982, fără să mai facă vreo expoziţie, şi eu ca şi mulţi din cei care l-am cunoscut, suntem convinşi că a fost iradiat la anchete sau cu cine ştie ce prilej.

Câte nu ar fi de spus, câte amintiri nu s-au pierdut, câte imagini nu mai pot fi văzute pentru că...

Dacă vreţi să înţelegeţi felul său de a fi şi de a vedea, vă ofer imaginile de mai jos (făcute în acele timpuri nenorocite când totul era ca şi interzis, când erai iradiat dacă gândeai).

Domnilor, doamnelor, Aurel Mihailopol.

PS: Câteva amintiri grozave despre viaţa şi opera sa aici.0 comentarii

Publicitate

Sus