01.10.2021
De curând s-a deschis un nou club de lectură la Opera Comică pentru Copii. La deschidere a fost prezentă şi Excelenţa Sa Therese Hydén - Ambasadoarea Suediei în România care a venit costumată în personajul de la care a plecat întreaga idee. Minunată prezenţă de spirit, minunat modul de raportare şi minunată deschiderea de a ne răspunde întrebărilor pentru LiterNet:


Dan Lupu: Spuneţi-ne cum s-a născut ideea spaţiului şi care e legătura cu Pippi Şoseţica!
Therese Hydén: Clubul Villekulla găzduieşte de fapt două programe iniţiate de Institutul Suedez. În 2020 a fost cea de-a 75-a aniversare a lui Pippi Şoseţica, personajul autoarei suedeze Astrid Lindgren ale cărei cărţi au fost traduse în peste 100 de limbi, inclusiv în română. Am decis să folosim spaţiul oferit de Opera Comică pentru Copii şi ca spaţiu de bibliotecă pentru copii mici, un alt proiect important al Institutului Suedez.
Pippi Şoseţica a rămas unul dintre cele mai cunoscute personaje de carte pentru copii din Suedia şi din multe alte ţări. Puteţi găsi cărţile dedicate ei în spaţiul Villekulla (numele casei lui Pippi!). Aceste cărţi pot fi găsite în toate bibliotecile suedeze şi suntem încântaţi să putem avea un astfel de spaţiu şi aici, în România. Colegii mei de la Ambasadă au colaborat cu Asociaţia Enkidu şi cu Opera Comică pentru Copii, creând acest spaţiu. Au făcut o treabă foarte bună!

D.L.: Ştiu că amenajările au fost realizate în parteneriat cu IKEA România, ne aşteptăm aşadar la un spaţiu confortabil în care se va simţi influenţa nordică în toate detaliile?
T.H.: Suntem recunoscători pentru mobilierul şi jucăriile oferite de Ikea, pentru jucăriile suedeze din lemn de la Brio şi Little Elephant. Da, spaţiul este similar cu bibliotecile şi spaţiile pentru copii pe care le puteţi găsi în Suedia. Sperăm că poveştile din cărţi şi jucăriile îi vor inspira atât pe copiii, cât şi pe părinţii lor!

D.L.: Copiii în zilele noastre au foarte multe opţiuni pentru petrecerea timpului liber, multe chiar la Opera Comică pentru Copii. Care credeţi că sunt detaliile care îi vor convinge să vină în Sala Villekulla, ce aduce nou această iniţiativă?
T.H.: Biblioteca şi spaţiul în sine sunt frumoase. Pippi este foarte amuzantă şi cu o personalitate plină de provocări pentru fiecare copil. Este un spaţiu armonios în care copiii şi adulţii pot crea momente împreună prin intermediul literaturii pentru copii. Fie că vor alege să stea împreună cu o carte pe covor, vor rezolva un puzzle sau vor păşi în lumea fantastică a literaturii, sperăm că vor descoperi că jocul, cititul şi învăţarea nu sunt activităţi separate, ci toate sunt căi la fel de importante în drumul către cunoaştere.
Spaţiul poate fi folosit şi pentru ateliere şi diverse activităţi dedicate copiilor, ca o mică bibliotecă sau loc de joacă unde pot descoperi personaje din literatura universală pentru copii.
Până la sfârşitul anului 2021, în fiecare weekend, va fi organizat un club de lectură - Club Villekula - unde Pippi şi alte personaje vor fi prezentate copiilor

D.L.: Ce paşi trebuie să urmeze un părinte pentru a-i aduce pe cei mici la atelierele Villekulla?
T.H.: Toate activităţile organizare în Clubul Villekulla vor fi prezentate pe reţelele de socializare ale Operei Comice pentru copii şi pe pagina de Facebook/ClubVillekulla. Părinţii pot urmări activităţile şi programul fiecărei săptămâni.

D.L.: Proiectul e unul foarte frumos însă este unul non profit. Ce vă motivează în aceste iniţiative, care e motorul care vă poartă peste obstacolele care anticipez că nu sunt puţine?
T.H.: Unul dintre obiectivele Ambasadei este să promoveze activităţile culturale şi să înlesnească schimburile între Suedia şi România, inclusiv prin intermediul literaturii pentru copii. Este de asemenea important să încurajăm cititul, pentru că lectura ajută la dezvoltarea creierului. Poveştile ne îmbunătăţesc imaginaţia şi ne ajută să înţelegem şi să rezolvăm anumite probleme. Nu, nu am întâmpinat probleme de niciun fel, dimpotrivă acest proiect ne arată cu sunt instituţii şi organizaţii la nivel naţional care sunt interesate în acest tip de activităţi şi cu care am putut face echipă.



Context

Clubul de lectură, dezbatere şi creaţie VILLEKULLA este găzduit din 25 septembrie 2021 de Opera Comică pentru Copii în Sala Villekulla - un spaţiu special amenajat de Ambasada Suediei în România cu sprijinul IKEA România. Ideea proiectului a întârziat să fie pusă în practică din cauza restricţiilor impuse în 2020, an în care personajul seriei literare ce stă la baza conceptului, Pippi Şoseţica, a împlinit 75 de ani de la naştere.

Evenimentul de deschidere a avut loc sâmbătă, 25 septembrie 2021, ora 11:00, în prezenţa Excelenţei Sale Therese Hyden, Ambasadoarea Suediei în România şi a doamnei Felicia Filip, directoarea Operei Comice pentru Copii Bucureşti.
"Suntem încântaţi să inaugurăm un spaţiu dedicat copiilor, construit în jurul lui Pippi Şoseţica, un personaj creat de autoarea suedeză Astrid Lindgren. Pippi este iubită de copii şi de oameni de toate vârstele pentru libertatea şi jovialitatea ei.
Ne dorim ca acest spaţiu să fie un bun prilej pentru părinţi şi copii să petreacă timp împreună, în lumea magică a literaturii pentru copii, descoperind că joaca, cititul şi învăţatul nu sunt lucruri separate ci de o egală însemnătate pe drumul cunoaşterii.
Spaţiul va putea fi folosit pentru ateliere şi diverse activităţi dedicate copiilor, ca o mini bibliotecă sau loc de joacă unde pot descoperi personaje din literatura universală pentru copii.
Până la sfârşitul anului, în fiecare week-end, se va organiza Clubul Villekulla - club de literatură în care copiii vor face cunoştinţă cu Pippi Şoseţica şi alte personaje din literatura nordică
." spune Excelenţa Sa Therese Hyden, Ambasadoarea Suediei în România.

Pe 25 septembrie 2021, în prima zi în care noul spaţiu şi-a întâlnit publicul, organizatorii au pregătit un program plin din care nu au lipsit proiecţiile de film de scurtmetraj sau spectacolul-lectură Pippi Şoseţica se mută oferit de cinci dintre participanţii la clubul de arta actorului din cadrul Operei Comice pentru Copii.

Pe pagina de Facebook a proiectului puteţi afla mai multe informaţii despre întregul program.

Începând cu 1 octombrie 2021 spaţiul găzduieşte cluburile de lectură, dezbatere şi creaţie, dedicate copiilor cu vârste între 8 şi 11 ani. Până la sfârşitul anului 2021 vor fi citite şi analizate următoarele volume: Pippi Şoseţica de Astrid Lindgren, Fetiţa care voia să salveze cărţile de Klaus Hagerup, Mitologia nordică de Neil Gaiman şi Ultimul Trol; Cometă în Momilandia de Tove Jansson. Informaţii şi înscrieri aici.

"Pippi Şoseţica îi inspiră de aproape 8 decenii pe copiii din întreaga lume să fie curajoşi, jucăuşi şi inventivi. De astăzi, are propria sală la Opera Comică pentru Copii, un spaţiu în care oricine poate visa în siguranţă, captivat de lectură. Suntem bucuroşi de colaborarea cu Ambasada Suediei pentru realizarea acestui proiect şi avem încredere că va deveni în scurt timp un reper pentru familiile care ne trec pragul." declară soprana Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii.


Clubul de lectură Villekulla este o iniţiativă a Ambasadei Suediei în România în colaborare cu Asociaţia ENKIDU, cu sprijinul: Operei Comice pentru Copii Bucureşti
Mulţumiri IKEA România pentru contribuţie.
Parteneri media: Radio România Cultural, Cinemagia, Ziarul Metropolis, LiterNet, Movie News, AARC - All About Romanian Cinema.

0 comentarii

Publicitate

Sus