10.10.2021
Cartonul, mai tare decât betonul...!

Poate părea neverosimil, dar totuşi...!

Piaţa Mică, în sfârşit eliberată de maşinile poluante, era tăcută în acea dimineaţă, aproape adormită sub diverse pachete şi straturi de carton despre care aveam să aflu mai târziu ce sunt - aşezate judicios.

În lumina slabă, mi-au apărut forme paralelipipedice ca parte a unui proiect arhitectural al celebrului arhitect american Peter David Eisenmann (Chiesa a Tor Tre Teste Roma-Holocaust Museum. Berlin) sau forme conice, aşa cum au fost reţinute din Sagrada Familia a maestrului Gaudi, când formele conice complicate capătă aspecte atât de ciudate în lumina serii.

Planurile instalaţiei din Sibiu sunt elaborate de artistul Olivier Grossetête şi de membrii echipei sale, care vor fi ajutaţi de voluntari din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (FITS). Reprezentările 3D ale clădirilor în curs de realizare sunt expuse publicului.

Cutiile de carton au fost apoi pliate, tăiate, lipite, consolidate şi transformate în grinzi portante, ridicate ca un zid de piatră în culoarea caldă a pietrei Carro, folosită pentru fundaţie în Marsilia, de unde provine artistul.

Turnul Catedralei Evanghelice şi Casa Artelor din apropiere îşi vor vedea astfel clădirile surori, fără a fi jignite.

Plăcerea este pentru ochi.

După construcţie, vine momentul deconstrucţiei programate cu ajutorul publicului.

Lucrarea efemeră are un sens.

Frânghiile şi tot efortul depus se vor sfârşi în câteva fracţiuni de secundă, într-o tăcere surdă, amintindu-mi de căderea zgomotoasă, dar la fel de rapidă, a unui morman de beton şi a armăturii sale din turnul unei fabrici devenite nerentabile.

Publicul este liber să aplatizeze totul sărind cu ambele picioare.

(Louis Guermond, Sibiu. România. Europa. August 2021)
https://www.sibfest.ro/spectacol/548

















































0 comentarii

Publicitate

Sus