29.10.2005
Pool-barul reprezintă punctul de întâlnire al poborului migrator din jurul piscinei. O grămadă de naţii, plozi, prunci, mămici, mămicuţe, june, mamă-mamă, miam-miam, bunicuţe, juni, taţi, tătici, berbanţi şi vreo doi, trei bunici. Aglomeraţie mare în jurul amiezii şi spre seară. Barmanul nu mai pridideste. Eu am locul meu bine stabilit, după ce mă uitai urât de câteva ori. Nimeni nu mai întrăzneşte să-l urzupe. Îs despotul colţului de bar! Teritoriul bine delimitat, am şi steag. Poate deschid şi un consulat. Îi spun barmanului:
- Ola senor! Daiquiri con muchas vitamines, por favor.

Se hlizeste şi-mi pune aproape o jumatate de litru de vitamine de rom in daiquiri. - Gracias!
- Por favor senor! Continuă:
- De ce încercaţi să vorbiţi în spaniolă?
- Din politeţe.
- Aaaa, nu mai suntem de mult obişnuiţi, ascultaţi.
Un ghindoc se apropie.
- Choco mit Sahne.

Barmanul zâmbeşte, îl prepară, îl întinde. Ghindocul îl ia, întoarce spatele şi pleacă.
- Vedeţi, asta voiam să vă spun.
Altul, un domn între două vârste. Vorbeşte răspicat şi tare.
- Eine whisky-cola! Nein, Nein, whisky mit cola - zâmbeşte superior şi încântat de propria-i gluma - und nicht, cola mit whisky. Ia păhăroiul, bea. Pleacă si dansul.

Incerc să-i explic. Nu vor sa fie nepoliticoşi, îs speriaţi că nu-i înţelegeţi, iar plozii îs în vacanţă n-au timp să fie politicoşi, îs atâtea de descoperit. Dânsul zâmbeşte puţin amar. Apare prinţesa mică. Mi se strânge inima.

- Ola! Fruit punch, no vitaminas, por favor.
Uraaa! Onoarea triburilor de turişti nepoliticoşi îi salavată. O încurajez :
- Mulţumesc se spune gracias.
- Nu'i spun! Nimeni nu'i spune mulţumesc. Iar mam spune că spatele dânsei aşteaptă cam de multicel să fie uns şi că trebuie sa vii... acum! Vezi, nici dânsa nu spune te rog şi mulţumesc.

Deseară o pun la colţ, pe a mare. Puterea exemplului. Celei mici am să-i cânt de la domnul Udo :
"Sie treffen sich täglich um viertel nach drei, aaah, oh yeah
Am Stammtisch im Eck in der Konditorei, aaah, oh yeah
Und blasen zum Sturm auf das Kuchenbuffet
Auf Schwarzwälder Kirsch und auf Sahnebaiser
Auf Früchteeis, Ananas, Kirsch und Banane
Aber bitte mit Sahne. Aber bitte mit Sahne."

*****

În hotel

Prinţesa mică intră în apartament după amiaza, în prima zi de vacanţă. În camera'i, pe patul proaspăt îi un prosop răsucit în chip de lebădoaie/lebădoi, cu o floare mare, roşe'n cioc. Atenţia cameristei. Pijamaua îi aranjată "artistic" pe aşternutul împăturit, întins, ca o trampolina, obicei care o să fie păstrat cu sfinţenie toată vacanţa, înconjurat în cerc de dihăniile pluşate, însoţitoarele prinţesei. Şoarecu' Moses, din pluş, cu care doarme din timpuri străvechi, de cinci ani adecă, tronează, cum îi normal, la loc de onoare în capul perinei. Prinţesa:
- Hiiiiii!! Veniţi repede! - Ce-i?
- Patu'i făcut, am primit o raţă din prosop, şade în mijloc, Moses doarme pe perină, am o bomboană pe noptieră, miroase frumos, camera-mi îi ordonată şi curată, perdelele-s închise, floarea îi adevărată? Am fost tăt timpul cu voi. Cine făcu' asta?
Trag cu coada ochiului pe cărticica de vizită, de pe noptiera, pe care scrie'n şase limbi: "BINE AŢI VENIT! Mă numesc ~INA~ şi am încercat să aranjez apartamentul dumneavoastră pentru a asigura un sejur cât mai..."
- Ina!
Prinţesa mică se încruntă şi gândeşte o secundă, apoi grăieşte apăsat:
- Ina... îi Dumnezeu?

*****

Papas con mojo - Sexo en la playa

Potrivit unor studii, vara, în insule şi în alte locuri ce posedă plajă, nisip, valuri, trupuri goale au aproape şi temperaturi înalte, frecvenţa cu care un cuplu face dragoste creşte. Îs o gramadă de chestiuni care ne fac să păcătuim în paso doble, spun studiile. Căldura, mediul înconjurator populat cu căprioare şi căpriori, senzaţia de libertate absolută, păpica, băuturica şi alte cele cu care nu vă mai plictisesc. Adevăr, adevărat.

Mă surprind când trec prin faţa doamnelor şi domnişoarelor despuiate că-mi trag burdihanul spre spinare. Pieptu-mi de aramă se înalţă şi nu mai respir vreo cinci minute până ameţesc, iar faţa-mi se transformă în sfeclă roşe. Îs din nou la vânătoare. A mare obraznică, mă ciupeşte de popou şi-mi zâmbeşte şăgalnic. Ce frumoasă îi. Unde fu atâta timp? O privesc atent şi-mi aduc aminte. În inima-mi. De cam multişor nu mă mai uitai în dânsa, săraca inima me.

Mă anunţă: am comandat pentru diseară: “The Baby-Sitter” vine pe la orele 19:00, costumul, cămaşa-ţi şi papionul îs pe pat, la ora 20:00 mă aştepţi în bar cu un trandafir între dinţi. Mă recunoşti tu, o sa fiu îmbrăcată în colierul ăla cu mărgele albe. Atât.

Seara, în aşteptare, sporovăiesc cu barmanul care, după o vreme se opreşte brusc din treburile dumisale barmaneşti şi se uită peste umăru'mi cu ochii cât cepele. Îmi aduc aminte de prinţesa mare cu "vin îmbrăcată numa'n mărgele" oare... Mă întorc, o privesc, îs mândru nevoie mare, tare'i frumoasă prinţesa mea. Şi deşteaptă, mai puse şi altceva în afară de mărgele pe dânsa.

Ne tolănim leneşi în patul imens cu cerceafuri albe, proaspete, scorţoase şi frumos mirositoare, prin fereastra deschisă ne intră stelele-n odaie, răcoarea uşor sărată. Ne privim, închidem ochii şi... ne trezim dimineaţa în lumina alba, aurie, mâna dânsei îi încă în palma-mi. Râdem cu ochii- n lacrimi, asta da noapte de amor. Se aud lipăituri în sufragerie.

- Toc! Toc! Mam, Pap?! Pot să vin la voi în pat?
- Sigur.
Se cuibăreşte între noi.
- Ce-ai visat?
- Am visat că vă iubesc. De ce-am visat că vă iubesc?

Soarele intra-n încăpere, nu reuşeste să alunge stelele din cameră şi nici steluţele din ochii noştri. Între timp prinţesa mică ţopăie ca o iadă în pat şi ne anunţă că’i hămesită de foame şi c'ar mânca un elefant cu trompă cu tot. Love rules, love rules the world. Tăt vorobeam de stele, am încercat să traduc în spaniolă o poezea cu o stea. A mică o cântă pe muzichia lu' O-Zone ce zbiară'ncetişor din difuzoarele pool-barului cam cu aceiaşi frecvenţă cu care cuplurile fac dragoste vara. Des.


Todas las estrellas en el cielo
estan muriendo manana
cuando el sol esta brillando.
Solamente une estupida
esta permaneciendo
en la azotea de nuestra fabrica
Maia huu, maia hoo, maia ha ha

Votaţi acest articol:

Media: 5.0/5 (2 voturi)

0 comentarii

Adăugare comentariu

Publicitate

Sus