19.11.2005
Ieri pe toamnă şi cu primul soare cu dinţi al anului în buzunare, am desfăcut ultimul cadou al prinţesei mici (ca la mai toate casele regale, ziua de naştere a domniilor alteţe, durează zece zile) şi anume: o vizită la Grădina Zoologică din Rotterdam “Diergaarde Blijdorp”. A avut voie să-şi invite 5 colegi care au fost depuşi dimineaţa la conac şi au fost restituiţi propitarilor la sfârşitul amiezii.

Au învăţat o grămadă de chestii, când face pipi un liliac, că lupii mănâncă măceşe şi mure, dacă vrei să mângâi şerpii trebuie să-i mângâi de la cap spre coadă şi nu invers că fac urat şi sâssssssâie, că popândăii mănâncă scorpioni şi că tigrilor le place să trăiască singuri.

Mie unuia nu-mi plac grădinile zoologice, am o oarece aversiune împotriva cuştilor, dar am respectat dorinţa prinţesei mici şi nu-mi pare rău, să vă spun de ce. Diergaarde Blijdorp îi construită de un architect celebru aici, Sybold van Ravensteyn, clădirile dânsului din grădină îs disperat baroce însă potrivite insolit pomilor înalţi şi leilor plictisiţi, emană o atmosferă potrivită închisorilor libere, gărilor, monumentelor nostalgice ale unei lumi vechi, nepotrivite modernului oraş de peste gard. Păşesti întru-un sanctuar de verdeaţă liniştită, sclipind în soare ca o mare verde, te plimbi agale pe alei largi şi descoperi momente mici: ciuperci roşe cu buline albe, câte trei patru într-un snop, pânze de paianjeni cu frunze galbene în dânsele, tremurând în soare.

Plozii au primit doi ghizi, cu care se plimbară prin grădină, în văgăuni şi peşteri, în laboratore şi la cantina animalelor, la sfârşit au primit cartofi prăjiţi şi îngheţată, o diplomă în care îs numiţi oficial, iubitori de animale şi plante cu apostilă, şi au avut voie să mângâăie un şarpe.

Cu prinţesa nu am avut timp să vorbesc, lasă că a uitat să vorbească si a fost rând pe rând, lup, tigru, leu, liliac, focă, pinguin şi popândău. Acuma îi maimuţă şi se caţară într-un leagăn, zice: Ugu, ugu şi râde.

- Pap ?!
- Da.
- Ştii când face pipi un liliac?
- ?
- Când zboară!

0 comentarii

Publicitate

Sus