25.10.2021
Asia mea, decembrie 2020

După Bucureşti, Paris şi Bangante, (în Camerun) Pattaya e oraşul în care am stat cel mai mult. De fapt, am locuit mai la sud, la vreo 20 de km de centru, într-o periferie privilegiată, în Buddha Village, chiar pe malul mării. Aşa se face că am rămas nedumerită, nemulţumită şi intrigată, după ce am răsfoit ghidul Lonely Planet care pur şi simplu îi sfătuia pe turişti să evite aglomeraţia şi haosul de aici şi să nu-şi piardă timpul prin zonă. Sfatul meu e să vă pierdeţi timpul prin zonă, pentru că aveţi de ce.


Mă simt obligată să apăr şi să repar imaginea oraşului. Pentru toate lunile petrecute în Pattaya, pentru tot soarele, pentru marea caldă, fructele parfumate, oamenii pe care i-am cunoscut aici, thailandezi, francezi, norvegieni, bulgari, italieni şi în special pentru cel mai bun prieten al meu, Remo. Pentru toate bucuriile pe care le-am trăit îi datorez măcar atât oraşului: o altfel de prezentare!

La ieşirea din Pattaya, pe Sukunvid Road, şoseaua care taie oraşul, se află grădina botanică - Nong Nooch, un parc imens care se întinde pe o suprafaţă de şase sute de acri, fiind cea mai mare din Thailanda. Aici au lucrat cei mai prestigioşi arhitecţi peisagişti asiatici. Mândria parcului o reprezintă grădina în stil francez, despre care thailandezii spun că rivalizează cu cea de la Versailles. Şi au dreptate.




Dar şi pădurea de palmieri argintii, o specie foarte rară şi preţioasă, sera cu fluturi sau expoziţia de orhidee cu cele 700 de specii diferite, merită admirate, de la exemplare cu petale albe, aproape transparente, şi până la orhidee negre, cu petale grele, de catifea. Sunt pasionată de aceste flori rafinate, elegante, erotice, care au apărut pe lume încă de pe vremea dinozaurilor.


Dacă aţi ratat poza cu elefantul, mai e o şansă. Mergeţi să vedeţi grădina zoologică de aici.

 


Pe una dintre colinele care mărginesc grădina a fost "sculptat" cu laserul în piatră un Buddha care măsoară 109 metri. Realizată în stil Sukhothai, gigantica lucrare Khao Chee-Chan a marcat jubileul fostei domnii regale.

 


 Merită să petreceţi o zi în această ambianţă princiară. E Asia în tot ce are ea mai bun şi mai rafinat, mai ales dacă sunteţi în Pattaya.


Periplul meu cultural nu se încheie aici. Într-una dintre postările viitoare voi scrie despre templele din Pattaya şi împrejurimi. Dar şi despre un alt aspect care mă seacă la ficaţi: prostituţia!

 (va urma)

1 comentariu

  • Superb
    Cristina, 18.11.2021, 13:30

    Descriere plina de culoare! Superb!

Publicitate

Sus